CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Ďakujem všetkým signatárom PETÍCIE ZA RIEŠENIE STAVU OBECNEJ KANALIZÁCIE a všetkým aktivistom, ktorí mi pomáhali so zbieraním podpisov. Cieľ petície - predloženie Návrhu riešenia stavu obecnej kanalizácie do 30.08.2013, síce starosta naplniť odmieta s odôvodnením, že potrebuje dlhšiu lehotu, ale našim víťazstvom je, že starosta poslancom predložil dva dokumenty, ktoré navrhujú postupné riešenie časti problémov kanalizácie. Už nám zostáva len dúfať, že dôjde aj k realizácii a že sa k riešeniu kanalizácie bude pristupovať systémovo.

Trochu nedávnej histórie
V januári 2013 som e-mailom vyzval starostu, aby nám predložil plán obnovy kanalizácie, ktorý by mal obsahovať:
1, detailný finančný a technický plán rekonštrukcie kanalizácie
2, výsledky odborného auditu kanalizácie.

Starostova arogantná odpoveď prekvapila a nahnevala nielen mňa ale aj viacerých susedov. Niekoľko citácií, ktoré vás určite nenechajú chladnými: 

  • ...vy nemáte právo mi prikazovať tieto úlohy...
  • ...to môže napísať len človek, ktorý alebo žije na inej planéte a nie v našej obci...
  • ... čo ste vy urobil pre túto problematiku? Ako ste kritizoval predchádzajúce konania, ktoré sú príčinou celého tohto stavu...
  • ...holt kúpili ste si /sme si/ investíciu v zlej lokalite...
  • ...alebo si podajte inzerát do realitky...
  • ...sú to úlohy, ktoré nie sú mojou priamou povinnosťou a už vôbec nie vaším právom ich odo mňa požadovať...

Tieto odpovede a následné marcové záplavy ma priviedli k spísaniu petície (nižšie). Vďaka pomoci susedov z rôznych častí obce sme v priebehu pár dní nazbierali viac ako 280 podpisov a 13. mája som petíciu odovzdal. Starosta v zákonnej lehote odpovedal.

PETÍCIA ZA RIEŠENIE STAVU OBECNEJ KANALIZÁCIE
Žiadame starostu obce Chorvátsky Grob Ing. Arch. Miroslava Marynčáka, aby vzhľadom na katastrofálnu situáciu s obecnou kanalizáciou v primeranej lehote, najneskôr však do 30.08.2013 predložil Obecnému zastupiteľstvu obce Chorvátsky Grob na prerokovanie a schválenie Návrh riešenia stavu obecnej kanalizácie.
Žiadame, aby starosta v rámci Návrhu predložil:
1. Detailnú analýzuaktuálneho stavu obecnej kanalizácie vrátane popisu technických nedostatkov.
2. Niekoľko variantných riešení rekonštrukcieobecnej kanalizácie pričom každánavrhovanávarianta bude obsahovať: technický popis, odhadovanénáklady, finančné krytiea časovýharmonogram.
3. Ďalšie skutočnosti, návrhy a odporúčania, ktoré budú nápomocné pre rozhodovanie Obecného zastupiteľstva.

Odpoveď starostu nájdete v priloženom súbore: peticia_odpoved.pdf

Starosta signatárom petície píše:
1, Vami uvádzaný termín nie je možné z odborného hľadiska splniť

2, Termín na podobnú analýzu a plán obnovy na kanalizáciu(ktorú má mať obec vypracovanú na základe zákona) odvolací orgán obci predĺžil do 30.01.2015.

3, Spracovanie dokumentácie v tak veľkom rozsahu je vysoko finančne náročné a obec dnes nemá finančné zdroje na taký rozsah.

4, Podstatný podiel na havarijnom stave splaškovej kanalizácie a kompletný podiel na záplavách má nefunkčná, resp. prakticky neexistujúca dažďová kanalizácia.

5, Starosta vyzval prevádzkovateľa v zmysle zmluvy na spracovanie Plánu obnovy VVaVK.

6, Na poslednom zasadnutí obecného zastupiteľstva dňa 09.05.2013 som poslancom predložil dva dokumenty, ktoré navrhujú postupné riešenie časti problémov kanalizácie:

1. Návrh OPERATÍVNYCH riešení na zmiernenie kritických situácií – formou operatívnych mobilných zariadení a nasadenia pracovnej silyv kritických situáciách na 10 vytypovaných miestach a

2. PLÁN OBNOVY dažďovej a splaškovej kanalizácie – odstraňovanie havarijného stavu odvádzania dažďových vôd v lokalite Čierna Voda – návrh na riešenie prvých šiestich
kritických miest.


Toto je naše malé víťazstvo. Občianska vytrvalosť a zomknutosť opäť priniesla ovocie. Starosta aj vďaka tlaku verejnosti a petície predložil obecnému zastupiteľstvu na prerokovanie dokumenty svedčiace o tom, že sa konečne dočkáme systémových zmien na kanalizácii. Teda aspoň dúfajme.

Počet zobrazení: 195

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby