CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Pán starosta.

Upozorňujem vás, že svojou nečinnosťou a podceňovaním problému kanalizácie dva roky ohrozujete zdravie a majetok obyvateľov a životné prostredie obce Chorvátsky Grob. Žiadam vás preto o zabezpečenie okamžitého zásahu na havárii CS2 a predloženie detailného plánu ozdravenia obecnej kanalizácie, pretavený do rozpočtu obce a konkrétnych technických krokov.

1, V sobotu 19. januára 2013 som zistil, že na prečerpávacej stanici Stoka 2 je nasledovná situácia:
zaplavená šachta, čerpadlá nefunkčné - žiaden zvuk ani vibrácie, zaplavené okolie, kontinuálny výtok obsahu kanalizácie do kontaktného vodného rigolu(!), lokalita je prístupná (v snehu je vidieť čerstvé koľaje auta až k CS2)

2, Absolútne rovnaký havarijný stav (s výnimkou dostupnosti lokality) bol na CS2 aj v marci 2011 o čom ste informovali v nasledovnej správe:
http://old.chorvatskygrob.sk/spravy.php?subaction=showfull&id=1...;

3, V máji 2011 ste oznámili odstránenie havárie vybudovaním cca 300 m poľnej cesty a opravou čerpadiel.

4, O pár mesiacov sa havária na CS2 zopakovala (obhliadku na môj podnet urobili aj niektorí poslanci).

Pán starosta.
Na obecnej stránke ste 10.01.2011 napísali, že "je nutné sa maximálne sústrediť na systémové riešenie, pretože pri pokračovaní v spôsobe operatívnej údržby á la Ing. Žiak je len otázkou času, kedy tento systém skolabuje." 
http://old.chorvatskygrob.sk/spravy.php?subaction=showfull&id=1...;

Naozaj som očakával a veril, že s vašim príchodom na obecný úrad sa operatívna údržba kanalizácie zmení na systémové riešenie. Žiaľ dnes môžem iba skonštatovať, že dva roky ste v operatívnej údržbe "á la Ing. Žiak" pokračovali - čo neviem nazvať inak ako nečinnosť. Ak totiž uvážime, že viete správne vyhodnotiť možné negatívne dopady určitého stavu (viď nižšie) a namiesto toho, aby ste vynaložili všetko úsilie na jeho opravu (na zamedzenie možných následkov) vy pokračujete v tom čo robil vami kritizovaný predchodca, tak tomuto ja hovorím nečinnosť.

Prosím prečítajte si ešte raz zoznam hrozieb, ktoré ste vy sám identifikovali v súvislosti s haváriou v marci 2011 a ktoré aj dnes hrozia ako výsledok vašej dvojročnej nečinnosti:

  • vážne ohrozenie zdravia obyvateľov našej obce
  • znefunkčnenie kanalizácie v dotknutých rodinných domoch
  • vážne riziko priesaku do spodných vôd a ohrozenie životného prostredia (splašky vytekajú do terénu)
  • môže hroziť evakuácia časti obyvateľov.

Tu už prestávajú všetky žarty. Tu ide o zdravie ľudí a ja si ho odmietam nechať (z)ničiť vašou ľahostajnosťou.

Pán starosta, vyzývam vás, aby ste začali konať.
Predpokladám, že po viac ako pol roku od podpisu zmluvy s firmou Agilita Plus existuje detailný finančný a technický plán rekonštrukcie kanalizácie (s postupnosťou krokov) v našej obci. Tiež predpokladám, že tento plán je postavený na výsledkoch odborného auditu kanalizácie. Ak takýto plán a audit neexistuje, žiadam vás, aby ste spolu s prevádzkovateľom kanalizácie, čo najskôr tieto dokumenty vypracovali. V oboch prípadoch vás žiadam, aby ste plán urýchlene predložili občanom na vedomie a diskusiu.

Ďalej vás žiadam, aby ste závery plánu preniesli do návrhu obecného rozpočtu a následne začali s jeho vykonávaním.

Poslancov (v kópii) žiadam, aby na najbližšej schôdzi Obecného zastupiteľstva prerokovali tento môj podnet a zaviazali starostu k vypracovaniu/predloženiu plánu obnovy kanalizácie v obci a následne k jeho vykonaniu.


Ďakujem
Ferdinand Kolčák

(toto je text e-mailu, ktorý som dnes odoslal starostovi, prednostovi a poslancom)

Počet zobrazení: 310

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby