CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Starosta nemôže byť zároveň aj poslancom. Poslanec nemôže byť zároveň aj starostom. Tak je to napísané v Zákone o obecnom zriadení. Je zastupujúca starostka výnimkou z pravidla?

Podľa Zákona o obecnom zriadení má obec 2 ORGÁNY OBCE (§10):
a) obecné zastupiteľstvo,
b) starosta obce

V §11 (Obecné zastupiteľstvo) sa uvádza, že funkcia poslanca je nezlučiteľná s funkciou starostu. To znamená, že poslanec OcZ nemôže byť starosta.

V §13 (Starosta) je napísané, že funkcia starostu je nezlučiteľná s funkciou poslanca. Inak povedané, starosta nemôže byť poslanec OcZ.

Zastupujúca starostka Miroslava Jonášová je poslankyňa OcZ, ale v tom istom čase plní úlohy starostu v plnom rozsahu. Je to v súlade so zákonom? Ako "poslankyňa" totiž hlasuje za to, čo sama ako "starostka" navrhla (napríklad rozpočet a pod.).

Našiel som Judikát Najvyššieho súdu Slovenskej republiky - 2 Sžo 87/2009, ktorý v inej veci konštatoval:

Nakoľko v prípade zániku mandátu starostu pred uplynutím funkčného obdobia plní úlohy starostu v plnom rozsahu jeho zástupca, je nepochybné, že zástupcu starostu treba považovať za orgán mestskej časti (obce), nie miestneho (obecného) zastupiteľstva.


http://www.supcourt.gov.sk/data/att/7356_subor.pdf

Podľa toho uznesenia teda zastupujúci starosta nie je orgán obecného zastupiteľstva (= nie je poslanec), ale je orgánom obce (= starosta). No a nezabudnime: Starosta nemôže byť poslanec...

V prípade, že si správne vysvetľujem zákon a judikát najvyššieho súdu, malo by nasledovať doplnenie obecného zastupiteľstva o ďalšieho poslanca.

Pripomínam, že nemám právnické vzdelanie, a môžem sa mýliť. Viete k tejto hádanke poskytnúť odborné stanovisko, alebo máte názor? Napíšte.

Počet zobrazení: 526

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

Komentár osoby Ferdinand Kolčák o December 3, 2013 na 11:43am

Pán Sládeček, ďakujem za váš názor. Konštrukcia je moja a s nikým som ju nekonzultoval. Ak je scestná (pripomínam - nemám právnické vzdelanie), tak určite neohrozuje žiadne rozhodnutie OcZ.

Komentár osoby Štefan Sládeček o December 3, 2013 na 9:48am

Vážený pán Kolčák.

Dosť sa Vám čudujem, že ste sa nechali prepožičať takejto scestnej konštrukcii, ohrozujúcej prijatie dlhodobo odkladaných rozhodnutí OcZ obce Ch. Grob.

Nebudem v diskusii rozvíjať túto tému obšírne, ale iba pripomeniem, že zastupiteľstvo ako orgán obecnej samosprávy vykonáva svoju funkciu iba pri rokovaní OcZ a aj to konkrétne iba pri hlasovaní.
Pre kľud Vašej duše a aj kľud duše toho "človeka", ktorý Vám túto scestnú konštrukciu vnukol stačí skonštatovať, že pre absolútne dodržanie litery všetkých dotknutých zákonov bude postačovať, ak do doby vyriešenia mimoriadneho stavu v obci Ch. Grob, nastavšieho po špekulatívnej abdikácii M. Marynčáka na funkciu starostu, sa pani Jonášová nebude zúčastňovať hlasovania o návrhoch, ktoré bude predkladať ako zastupujúci starosta, alebo bude všetky návrhy predkladať cez niektorú z komisií OcZ, alebo bude návrhy predkladať ako poslankyňa OcZ.

Zrejme budem nútený sa zase "zviditeľniť" a opäť "niekomu" naliať čistého vína. Inak pozdravujte ho odo mňa.

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby