CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Pokračujem v sérii článkov o hľadaní príčin súčasného stavu s realizáciou projektu revitalizácie centrálnej zóny časti Čierna Voda a v rámci toho aj s realizáciou pôvodného zámeru výstavby školy na pozemkoch MCST, a.s. podľa materiálov, uverejnených na web stránke obce v časti "Nové projekty obce".

Podľa článku „Obec vypovedala Memorandum o spolupráci s MCST“ bolo podľa starostu obce Miroslava Marynčáka dôvodom rozhodnutia obce pre vypovedanie Memoranda citujem "vzájomné nepochopenie, dlhodobo nezlučiteľné názory na postup pri výstavbe centrálnej časti Čiernej Vody. „Odborné názory na procesné spôsoby realizácie sa zasadne rozchádzajú a komunikácia medzi obcou a vlastníkom pozemku a iniciátorom projektu Štefanom Sládečkom zlyhala a dostala sa do slepej uličky,“ vysvetľuje starosta obce. Podľa neho obec pri projektoch, ktoré majú zásadný vplyv na jej obraz, a teda sú vo verejnom záujme, vyžaduje rovnocenný prístup a spoluprácu.“

Uznávam, že príčinou súčasnej situácie v obci Chorvátsky Grob, a to nielen vo vzťahu k Projektu PROMCEN, ale aj vo vzťahu ku riešeniu mnohých ďalších záležitostí v tejto lokalite, je naozaj „vzájomné nepochopenie a dlhodobo nezlučiteľné názory na postup“, ale k tomuto nepochopeniu nedošlo, resp. nedochádzalo z dôvodov na strane MCST, a.s.

Už dlhšiu dobu bol zo strany starostu obce opakovane prezentovaný názor, že on uzatváral Memorandum len kvôli tomu, že obec získa bez nejakých nákladov pozemky MCST, a.s., na ktorých je uvažovaná výstavba základnej školy pre časť Čierna Voda a že Memorandum považuje iba za cestu pre naplnenie tejto priority obce.

O tom, čo viedlo k vzniku samotného Memoranda, som sa podrobne vyjadril v článku „O čo komu ide po 16 mesiacoch – časť tretia ?!“, resp. aj v článku "O čo komu ide po 16 mesiacoch - časť štvrtá?!", kde som taktiež uverejnil scan listu MCST, a.s. č. MCST/OÚCH-920305-ŠS zo dňa 3.5. 2011 s návrhom riešenia majetkovo právnych záležitostí pre pozemky pod Triblavinskou cestou a tiež scan znenia samotného Memoranda.

Aktuálne iba dopĺňam, znenie listu č. MCST/OÚCH-940106-ŠS z 1.6. 2011 (viď jeho scan tu: MCST_OUCH_940106_SS.pdf), ktorého prílohu tvoril aj východiskový návrh Memoranda, sformulovaný na základe emailových konzultácií so starostom obce (viď scan tejto prílohy - návrhu Memoranda tu: Navrh_Memoranda_o_porozumeni.PDF) . Obsah listu MCST/OÚCH-940106-ŠS jednoznačne dokumentuje zámery a aj dôvody, resp. argumenty o problémoch a/alebo prioritách, ktoré MCST, a.s. mala od začiatku v úmysle prostredníctvom Memoranda usporiadať a/alebo riešiť, čo vyplýva aj z prílohy dotknutého listu – východiskového návrhu Memoranda.

Starosta obce viedol ďalej rokovania s MCST, a.s. o znení Memoranda, pričom obidve strany zapracovali do finálneho znenia Memoranda všetky svoje hlavné priority. Po cca 50 dňoch bolo jeho znenie obidvomi stranami odsúhlasené práve na základe spomínaného východiskového návrhu a starosta obce ho predložil Obecnému zastupiteľstvu Chorvátsky Grob (ďalej len „OcZ Ch. Grob“), ktoré Memorandum na svojom zasadnutí dňa 25.7. 2011 schválilo.

Ako základný dôvod „vzájomného nepochopenia a dlhodobo nezlučiteľných názorov na postup“ je preto z hľadiska MCST, a.s. možné považovať v prvom rade to, že alebo už od začiatku platnosti Memoranda alebo od nejakého času z obdobia jeho platnosti sa starosta obce rozhodol uviesť minimálne MCST, a.s. do omylu, že je aj záujmom obce ako zmluvného partnera z Memoranda plniť jeho podmienky tak, aby boli popri prioritách obce rovnovážne napĺňané aj priority MCST, a.s.

Spoločnosť MCST, a.s. a ani ja osobne sme však o takejto zmene postoja starostu obce k rozsahu záväzkov a k prioritám podľa Memoranda neboli informovaní a preto sme vo všetkých svojich konaniach počas celej doby platnosti Memoranda očakávali a aj logicky požadovali zo strany zástupcov obce také konanie, ktoré malo smerovať ku napĺňaniu priorít obidvoch účastníkov Memoranda, a nie iba k vyriešeniu pozemkov pre školu.

Teda okrem realizácie základnej školy pre časť Čierna Voda ako športovej školy aj so športovým zázemím v spolupráci s privátnym projektom sme očakávali taktiež konanie obce smerujúce k realizácii okružnej križovatky, centrálneho námestia ako súčasti rozvoja Projektu PROMCEN ako centrálnej zóny časti Čierna Voda, ako aj k vyriešeniu vlastníckych vzťahov pre Triblavinskú cestu tak, aby mohla byť pripojená ku diaľničným kolektorom.

Takémuto komplexnému prístupu k plneniu priorít Memorandu práve preto zodpovedali aj všetky konania MCST, a.s. a aj mnohé vyjadrenia obce až do rozhodnutia starostu obce ukončiť Memorandum, ktoré starosta obce prijal už v poslednej dekáde augusta 2012.

V ďalších častiach informačného seriálu uvedieme dôkazy o tom, že aj MCST, a.s. a aj zástupcovia obce pristupovali k memorandu ako k širokému priestoru na spoluprácu s MCST, a.s. pri napĺňaní priorít obce pre časť Čierna Voda.

Počet zobrazení: 158

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby