CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Aj v nedeľu pokračujeme v informovaní obyvateľov časti Čierna Voda a aj ostatnej verejnosti o komplikáciách s uzavretím cca 150 m úseku Triblavinskej cesty. Aj z aktuálnych informácií môže čitateľ vidieť, že spoločnosť MCST, a.s. sa minimálne od začiatku roka 2010 intenzívne snažila vyriešiť situáciu okolo dlhodobého užívania celej Triblavinskej cesty verejnosťou a že súčasná situácia s jej uzavretím je len vyústením nezáujmu kompetentných orgánov, resp. hlavne vyjadrením nezáujmu obce o komplexné riešenie tejto problematiky so zohľadnením oprávnených záujmov všetkých zainteresovaných osôb.

Ako už bolo spomínané v jednej z predchádzajúcich častí infoseriálu, nazvanom „O čo komu ide po 16 mesiacoch – časť druhá ?!“, narazila začiatkom marca 2012 aj ďalšia snaha MCST, a.s. o využitie svojho majetku v rámci areálu na Triblavine na neochotu obce hľadať v súlade s platnými zákonmi a predpismi obojstranne prijateľné riešenie Triblavinskej cesty. MCST, a.s. pritom na základe pokynov od vedenia obce rozpracovala aj alternatívu s prípravou dohody všetkých zainteresovaných orgánov a organizácií na dlhodobom užívaní Triblavinskej cesty vrátane využívania mosta na tejto ceste ponad diaľnicu až do vybudovania diaľničných kolektorov a s niektorými z týchto organizácií túto dohodu aj predbežne a neformálne prerokoval.

Paradoxne však až do 3.7. 2012 chýbalo vyjadrenie súhlasu obce s dovtedy vykonanými krokmi MCST, a.s. podľa Memoranda o porozumení a aj vyjadrenie obce k predloženým návrhom ďalšieho postupu v otázke Triblavinskej cesty, ako aj poverenie pre MCST, a.s. rokovať ďalej v tejto záležitosti. A to aj napriek tomu, že spoločnosť MCST, a.s. na základe výzvy zo strany starostu obce rozpracovala potrebné riešenie a následne aj vyzvala starostu obce Chorvátsky Grob o zaradenie prerokovania problematiky riešenia dlhodobého dopravného napojenia časti Čierna Voda zo starej seneckej cesty cez Triblavinskú cestu na celkom tri rokovania Obecného zastupiteľstva Ch. Grob v termíne 12.4. 2012 (viď list č. MCST/OChG-1160204-ŠS z 2.4. 2012 v súbore List_MCST-1160204_ziadost_o_prehodn_stanoviska.PDF  a taktiež list č. MCST/OChG-1171004-ŠS z 10.4. 2012 v súbore List_MCST-1171004_Vyhodnotenie_Mem_navrh_Dod1.pdf vrátane jeho dvoch príloh, a to mapy časti BSK v súbore P1_listu_MCST-1171004-Mapa_BSK.pdf a návrhu dodatku č. 1. k Memorandu v súbore P2_listu_MCST-1171004_Dodatok_1_Mem.pdf), ďalej v termíne 2.5. 2012 (viď list č. MCST/OChG-1200205-ŠS z 2.5. 2012 v súbore List_MCST-1200205_Navrh_riesenia_Tribl_cesty.pdf, ktorý je vytvorený spoločne s jeho prílohou, obsahujúcou návrh toho, čo má Obecné zastupiteľstvo prerokovať ohľadne pokročenie v riešení Triblavinskej cesty) a naviac aj v termíne 28.6. 2012.

Termínu 28.6. 2012 konania schôdze Obecného zastupiteľstva predchádzalo niekoľko rokovaní zástupcov MCST, a.s. a obce, ktoré odštartovalo verejné stretnutie starostu obce a predsedu predstavenstva MCST, a.s. za účasti prizvaných odborných zástupcov obidvoch strán. Obsah súvisiacej korešpondencie a aj prijatých záverov je zrejme už na ďalší inforseriál. Pre tento aktuálny infoseriál o príčinách uzavretia časti Triblavinskej cesty budeme už iba konštatovať záver, z ktorého vychádzala spoločnosť MCST, a.s. pri prijatí a následne aj pri realizácii rozhodnutia o uzavretí úseku Triblavinskej cesty.

Spoločnosť MCST, a.s. sa aktívnym a konštruktívnym prístupom cez navrhovanie riešení a vykonanie rozhovorov so zástupcami jednotlivých dotknutých subjektov o predkladaných návrhoch snažila viac než dva roky o hľadanie takého obojstranne prijateľného riešenia využívanie areálu na Triblavine, ktoré zároveň vyrieši aj stabilizáciu súčasného, resp. vyrieši zlepšenie dopravnej situácie s napojením lokality Čierna Voda na komunikácie do Bratislavy, resp. aj z Bratislavy.

Nakoľko výsledkom tejto snahy MCST, a.s. je neochota obce zaujať k tejto snahe MCST, a.s. aspoň také vyjadrenie podľa § 4 odsek (3) písmeno d) a odsek (5) toho istého § 4 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení a aj v súlade s Memorandom o porozumení, ktoré by spoločnosti MCST, a.s. aspoň vytvorilo predpoklad pre to, že ak bude investovať čas a nemalé peniaze, tak jednak nebudú výsledky jej práce opätovne hodené do koša, ale naviac po vyriešení verejnoprospešných záležitostí budú rovnako iniciatívne a ústretovo riešené aj oprávnené záujmy MCST, a.s., rozhodla sa spoločnosť MCST, a.s. netolerovať ďalej takýto stav a do doby, kým nebudú zo strany obce adekvátne rešpektované ústavné práva MCST, a.s. ako vlastníka pozemkov a nebude odstránené porušovanie viacerých zákonov SR pri využívaní Triblavinskej cesty bude jej úsekvo vlastníctve MCST, a.s. nepriechodný.

Všetky uvedené informácie, argumenty a aj zverejnené podklady predkladá spoločnosť MCST, a.s. verejnosti v prvom rade z toho dôvodu, aby verejnosť objektívne posúdila príčiny vzniku komplikácií s dopravou po Triblavinskej ceste a aj by identifikovala to, kto je zodpovedný za vznik týchto príčin a teda kto je zodpovedný aj za ich odstránenie.

Nakoľko sa vyjadrenia pána prednostu OÚ Petra Matulu na facebooku obce vyjadroval aj v takom duchu, ktorý naznačuje postup obce cez kompetentné, resp. s najväčšou pravdepodobnosťou aj cez štátne orgány, budú doteraz zverejnené časti z infoseriálu využité aj ako podklad pre spracovanie súvisiacich trestných oznámení a aj na zadanie pre právnickú kanceláriu na spracovanie príslušnej žaloby na ochranu súkromného majetku a o náhradu škody.

Spoločnosť MCST, a.s. bude aj naďalej pokračovať v informovaní verejnosti o príčinách uzavretia úseku Triblavinskej cesty a aj v hľadaní riešenia týchto príčin. Zároveň ale bude MCST, a.s. pokračovať aj v informovaní verejnosti aj o komplikáciách pri napĺňaní ďalších priorít z Memoranda o porozumení a spolupráci, ktoré majú, resp. aj môžu mať vplyv okrem iného aj na včasné spustenie výstavby základnej školy na Čiernej Vode.

Počet zobrazení: 241

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby