CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Chorvátsky Grob. Dnes som sa chcel, ako pozorovateľ, zúčastniť spočítavania hlasov vo volebnej miestnosti na Čiernej vode (okrsková volebná komisia č.2). Volebný zákon to umožňuje. Ústredná volebná komisia dokonca vyzýva okrskové, aby takýmto žiadostiam v maximálne možnej miere vyhoveli. Veril som, že zúčastniť sa sčítania hlasov je iba formalita. Asi už tušíte, že nebola.

Ešte v stredu som si na obecnom úrade podal žiadosť. Oficiálnu odpoveď som nedostal. Prostredníctvom reťazca asi 3 ľudí sa mi doniesla informácia, že komisia vraj zaujala k mojej žiadosti negatívne stanovisko.

Tak som si túto skutočnosť overil dnes skoro ráno osobne, priamo vo volebnej miestnosti. Predsedníčka a členovia OVK potvrdili, že hlasovaním rozhodli o zamietnutí mojej žiadosti. Dôvod spočiatku nevedeli konkretizovať. Neskôr sa priklonili k mnou spomenutým "časovo-priestorovým" obmedzeniam. Vraj pri sčítaní hlasov je tam veľký frmol a potrebujú každé voľné miesto...

Keďže volebná miestnosť má viac ako 50m2 (odhadujem) a členov OVK je 6, tento "rožok" sa mi bude ťažko prehĺtať.

Aby som však zdržovaním nenarúšal priebeh volieb, ich argument som na mieste nekomentoval a snažil som sa diskusiu rýchlo ukončiť.

Členovia komisie ma ešte stihli ubezpečiť, že voľby budú transparetné veď sú tam zástupcovia z každej politickej strany - budú na seba navzájom dohliadať. No OK, hovorím si a s pokojom v duši odchádzam domov trochu si ešte pospať.

V hlave mi už vŕta iba jedna informácia, ktorú mi v zápale ubezpečovania poskytli členovia komisie bez toho, aby som sa musel pýtať. Prizvukovali, že k rozhodnutiu dospeli jednohlasne. Všetkých 6 členov komisie bolo proti účasti pozorovateľov na voľbách. Pripomeňme si, že úloha volebných pozorovateľov spočíva nielen v úsilí predchádzať možnej manipulácii volebného výsledku či porušenia zákona, ale aj prispieť k transparentnosti volebného procesu (Aliancia Fair-play).

A toto mi akosi nejde dohromady s tým, že členmi našej volebnej komisie sú aj ľudia, ktorí sa k transparentnosti verejne hlásia...

Počet zobrazení: 159

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby