CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Zmluva o prevode práv a povinností stavebníka - informácia pre verejnosť.

Nakoľko na viacerých stretnutiach a/alebo aj v nemalom počte emailovej komunikácie zazneli zo strany zástupcov obce Chorvátsky Grob (Obec Ch. Grob) obavy z toho, že Obec Ch. Grob bude v dôsledku uzavretia Zmluvy o prevode práv a povinností stavebníka (ZoPPaP stavebníka) podľa pripomienok, resp. návrhov MCST, a.s. vystavená riziku vybavenia žiadostí podľa zákona o slobode informácií, ako tomu bolo pri riešení nákladov na zabezpečenie potrebnej projektovej dokumentácie (PD) a potrebných inžinierskych činností () za Územné rozhodnutie a Stavebné povolenie pre ZŠ s MŠ alebo pre otázku prevodu práv a povinností stavebníka alebo s tým súvisiacich nákladov Obce Ch. Grob voči MCST, a.s., hoci podľa niektorých aktívnych občanov by to predsa malo byť bezodplatne.

Takýchto podnetov vraj bolo podľa informácií z viacerých zdrojov viac a niektoré z nich sú akoby stále v riešení a predstavujú pre Obec Ch. Grob veľkú záťaž, resp. komplikujú prácu a aj rozhodovanie zástupcov Obce Ch. Grob vo vzťahu ku projektu ZŠ s MŠ na Čiernej Vode.  Toto môžem potvrdiť, pretože na ostatnom stretnutí zástupcov MCST, a.s. a Obce Ch. Grob dňa 27.10. 2015 k viacerým témam, ktoré väčšinou súvisia práve s projektom I. etapy ZŠ s MŠ, sme diskutovali o všetkých právach a povinnostiach stavebníka viac z pohľadu, ako prevzatie týchto práv a povinností Obcou Ch. Grob budú vnímať aktívni občania, než aby sme v prvom rade brali do úvahy neúprosnú zákonnú skutočnosť, že Obec Ch. Grob ako preberajúci subjekt musí prevziať  všetky práva a povinnosti, súvisiace s tromi vydanými stavebnými povoleniami pre I. etapu ZŠ s MŠ.

Preto v záujme minimalizovania obáv vedenia Obce Ch. Grob a aj obáv všetkých obyvateľov Obce Ch. Grob (a z nich najmä pánov Marynčák a Matula - hoci tento ani obyvateľ Obce Ch. Grob nie je) do budúcnosti sa MCST, a.s. rozhodla uverejniť znenie ZoPPaP stavebnika spoločne s jej prílohou č. 2. Protokol o odovzdaní podkladov v ich doteraz diskutovanom znení.

V súvislosti s riešením prevodu práv a povinností stavebníka z MCST, a.s. na Obec Ch. Grob je potrebné ešte doplniť verejnosti aj informáciu, že práva a povinnosti stavebníka už boli formálne prevedené jednostranným právnym úkonom týmto listom MCST, a.s. č. MCST/OChG-3152907-ŠS.

Zverejnenie ZoPPaP stavebníka je realizované jednak na www.chorvatania.sk v tomto článku, ale aj na FB stránke Chorvátsky Grob – občianska komunita s výzvou ku všetkým obyvateľom obce Ch. Grob, aktívnym na spomínaných internetových platformách, aby prezentovali svoje odborné a/alebo logicky odôvodnené argumenty, či majú nejaké výhrady voči konkrétnym častiam textu ZoPPaP stavebníka a ak áno, tak či navrhujú aj nejaké riešenie tých rozporných častí textu zmluvy, resp. jej doplnenie alebo doplnenie nejakých vysvetlení odovzdávaných podkladov.

Svoje výhrady, pripomienky, návrhy môžu aktívni občania predložiť alebo prostredníctvom FB Chorvátsky Grob – občianska komunita v rámci diskusie k príspevku, ktorým ich bude MCST, a.s. informovať o znení ZoPPaP stavebníka, alebo môžu napísať blog na www.chorvatania.sk alebo poslať email na adresu mcst@mcst.sk.

Nakoľko veľa aktívnych obyvateľov využíva aj anonymnú formu vyjadrovania sa na www.chorvatania.sk, bude sa MCST, a.s. snažiť pretlmočiť vedeniu Obce Ch. Grob aj také pripomienky, ktoré budú identifikovateľné a najmä vecné a konkrétne, ale zároveň neprekročia hranicu nevyhnutnej, resp. obvyklej miery slušnosti.

Všetkým čitateľom tohto článku dávam tiež do pozornosti dva z množstva už existujúcich a s témou nová ZŠ s MŠ a Matula, Marynčák, resp. aj Magál súvisiacich príspevkov, a to konkrétne "Z akých peňazí bude kúpený pozemok pre školu"  alebo "Kto vlastne polarizuje obec Ch. Grob, prečo to robí a k čomu to ved..., z ktorého do pozornosti odporúčam najmä túto časť diskusie z Matulovej FB stránky.

Zároveň však avizujem ďalší článok, ktorý bude mať vo vzťahu k vyššie uvádzaným informáciám veľmi priliehavý názov "Hľadá niekto naozaj informácie alebo iba nechce ZŠ s MŠ tam, kde má byť?"

Počet zobrazení: 424

Komentáre k tomuto blogu nie sú povolené

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby