CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Pozrel som si takmer všetky dostupné video záznamy z obecných zastupiteľstiev a prečítal som všetky správy starostu Marynčáka. Uznávam. Pemzum prác, ktoré ho na úrade po voľbách čakalo bolo a je obrovské. Chápem aj, že ho to zjavne poriadne zaskočilo. Ak však množstvo práce starostu zavalilo natoľko, že už nevie, čo má robiť skôr, že nevie správne nastaviť priority, že podpíše zmluvu, z ktorej obci hrozia obrovské straty, je načase chlapsky si priznať neúspech a odstúpiť. Myslím si, že starosta Marynčák by mal odstúpiť! Som presvedčený, že čím skôr tak urobí, tým viac tejto obci pomôže.

Riešenie katastrofálneho stavu kanalizácie je našou prioritou
Toto tvrdil kandidát na starostu Marynčák spolu s ďalšími kandidátmi za OZ Chorvátsky Grob Čierna voda pred voľbami roku 2010. "Kanalizácia v celej obci bude jedným z prvých veľkých projektov, do ktorých sa v prípade zvolenia po voľbách pustíme." Žiaľ ani dva roky po voľbách (január 2013) sa neobjavili náznaky riešenia a ani (aspoň malý) projekt.

Jediná zmena nastala iba v tom, že vodu a kanál nechal starosta spravovať spoločnosti Agilita Plus. Ak by menovaná spoločnosť priniesla do prevádzky očakávané investície a zmeny, dalo by sa to chápať ako krok k plneniu predvolebného sľubu. Žiaľ toto sa nestalo. Naopak, obec uvrhla občanov do obrovskej právnej neistoty veľmi čudnou zmluvou (má zásadné nedostatky - chýba definícia prechodného obdobia) a jej ešte čudesnejšou implementáciou do života (sú ľudia, ktorí ešte aj dnes hradia vodné a stočné obci, hoci tak majú robiť na účet prevádzkovateľa - Agilita Plus).


Keď som v januári tohoto roka (7 mesiacov po prevzatí prevádzky spoločnosťou Agilita Plus) zistil, že obsah splaškovej kanalizácie vyteká do voľnej prírody, vyzval som starostu, aby nám predložil plán obnovy kanalizácie. Neodpovedal mi starosta, ale arogantný človek, ktorý podľa citácií nižšie, zjavne na pozícii starostu nikdy nemal byť:
    ...vy nemáte právo mi prikazovať tieto úlohy...
    ...holt kúpili ste si /sme si/ investíciu v zlej lokalite...
    ...alebo si podajte inzerát do realitky...
    ...sú to úlohy, ktoré nie sú mojou priamou povinnosťou a už vôbec nie vaším právom ich odo mňa požadovať...

Obec prišla o tisíce Eur
Na poslednej schôdzi obecného zastupiteľstva som sa interpeláciou opäť vrátil k škode (cca 60 tisíc - 75 tisíc EUR), ktorá podľa môjho názoru vznikla obci nečinnosťou pracovníkov obecného úradu, konkrétne nerefakturovaním niektorých nákladov spojených s prevádzkou vody a kanalizácie (napr. vodné, elektrická energia a pod.) v období od 01.07.2012 do 31.12.2012 spoločnosti Agilita Plus.


Na moju otázku či plánuje obecný úrad od spoločnosti Agilita Plus tieto peniaze vymáhať a kedy, starosta povedal, že odpovedať na takéto otázky "je obrovské zabíjanie agendy..., ...nakoľko poslanci už tento problém prerokovali a uzavreli prijatím uznesenia".


Pripomeňme si teda, že poslanci naozaj zobrali na vedomie správu obecného kontrolóra (čo neznamená, že súhlasili) a v následne sa k záverečnému účtu obce uzniesli takto:
A. OcZ schvaľuje Záverečný účet obce Chorvátsky Grob a celoročné hospodárenie za rok 2012 S VÝHRADAMI.
C. ukladá prednostovi obecného úradu vykonať nápravné opatrenia na zabezpečenie dodržiavania zákona č. 502/2001 Z.z. o finančnej kontrole a vnútornom audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov.


Ja tam žiadne uzavretie nevidím. Ak človek na pozícii starostu, vníma tieto uznesenia ako uzavretie problému a teda že sa už k strateným peniazom netreba vracať, tak tento človek na pozíciu starostu jednoznačne nepatrí.


Hrozia obci ďalšie straty?
Ako starosta uviedol na poslednom rokovaní Obecného zastupiteľstva, ..."namiesto sporných a dnes nie preukázateľnych 60 tisic, tak môže byť aj minus 60 tisíc a čísla, ktoré máme, neoficiálne hovoria, že to môže byť aj mínus 150 tisic"... Nikto z mojich známych (ani z radov poslancov) netuší o čom to starosta hovoril. Pravdepodobne sa to týka ďalšieho jeho vyjadrenia, v ktorom tvrdí, že spoločnosť Agilita Plus si môže voči obci uplatňovať škody, ktoré jej vznikajú na základe neexistencie daždovej kanalizácie, odvádzaním dažďových vôd do splaškovej kanalizácie...


Ak obci hrozia takéto straty, alebo ak má spoločnosť Agilita Plus právo uplatňovať a vymáhať od obce škody na základe zmluvy o prenájme vodárenskej infraštruktúry, tak podľa môjho názoru bolo uzavretie zmluvy zo strany obce prejavom absolútneho amaterizmu (prípadne mohlo dôjsť aj k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu) a preto mi neostáva nič iné, ako zopakovať svoju výzvu:

Pán Marynčák. žiadam vás, aby ste okamžite odstúpili z postu starostu obce Chorvátsky Grob!

Počet zobrazení: 929

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

Komentár osoby Štefan Sládeček o Október 2, 2013 na 3:24pm

Podľa môjho názoru ešte väčšie penzum práce na úrade čaká nového starostu.
Podľa Vašich odpočtov pán Kolčák neboli naplnené predsavzatia starostu nielen pre nové, rozvojové aktivity, ale neboli vyriešené ani komplikácie zo stavu projektov predchádzajúceho vedenia, ktoré boli hlavnými cieľmi súčasného starostu a aj väčšej časti poslancov OcZ.

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby