CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Vysvetlenie zmyslu vyjadrenia vrátenie do polohy "mŕtvy chrobák".

Od uverejnenia tohto Oznámenia k verejnému obstarávaniu na novú školu sa logicky touto témou zaoberalo veľa obyvateľov obce Ch. Grob, a to najmä rodičov detí, ktoré by mali nastúpiť do prvého ročníka práve v novej škole na Čiernej Vode. Obsah predmetného oznámenia ich pochopiteľne zneistil a aj oprávnene rozladil, čomu zodpovedali aj mnohé emotívne reakcie.

Takto som vnímal aj vyjadrenia pani Maťašovej z jej príspevku, pretože aj jej nastupuje mladšia dcéra do prvého ročníka. Keď však v diskusii použila nepresné až zavádzajúce informácie (hoci ona to možno vníma inak) a v rámci týchto vyjadrení menovala aj spoločnosť MCST, a.s.) v nepravdivých súvislostiach, tak som sa aj ja zapojil do diskusie v danom vlákne.

V jedom zo svojich príspevkov som použil nasledovné vyjadrenie:

"Ak bude taktiež potrebné, tak sa môžeme vrátiť aj k nevyužitiu pozitívnych záverov z rokovaní obce Ch. Grob, COOP Jednota a MCST, a.s. na pôde BSK k problematike okružnej križovatky na Vajnorskej pri polohe budúcej ZŠ s MŠ, ktoré ste tiež v júl 2014 vrátili do polohy "mŕtvy chrobák"."

Následne som pani Maťašovej sľúbil, že uvediem v samostatnom blogu vysvetlenie, čo to vyjadrenie znamená. Uviedol som to preto, lebo ide o súvis s aktuálnou problematikou výstavby ZŠ s MŠ na Čiernej Vode, a to cez problematiku okružnej križovatky Vajnorská - Pezinská - Triblavinská (ďalej len "OK Vajnorská").

Ide o to, že po viacerých iniciatívach a rokovaniach s BSK sa podarilo zmeniť vyjadrenie Odboru dopravy Úradu BSK pre výstavbu supermarketu COOP Jednota Galanta na Čiernej Vode, ktoré malo v podmienkach výstavbu OK Vajnorská. Následne bolo vydané pre supermarket COOP Jednota v apríli 2014 stavebné povolenie a následne sa dňa 14.5. 2015 uskutočnilo rokovanie medzi obcou Ch. Grob, BSK a COOP Jednota k problematike realizácie OK Vajnorská (viď tento zápis z toho rokovania).  Hoci bola predmetom rokovania potenciálna výstavba OK Vajnorská najmä na pozemkoch MCST, a.s., akosi sme tam nikomu nechýbali.

Keďže sa následne niekoľko týždňov nič nedialo, tak sme aj na základe konzultácie s COOP Jednota Galanta vyzvali obec Ch. Grob a aj BSK a aj samotnú COOP Jednota so žiadosťou o operatívne stretnutie k problematike výstavby OK Vaj... Stretnutie sa aj operatívne na pôde BSK dňa 9.7. 2014 uskutočnilo a MCST, a.s. nadobudla presvedčenie, že sa budú veci okolo OK Vajnorská pomerne rýchlo hýbať ďalej.

Ale hneď na následnom, už iba bilaterálnom stretnutí MCST, a.s. a obce Ch. Grob sa dňa 10.7. 2014 prístup zástupcov obce Ch. Grob zmenil, čo MCST, a.s. vyjadrila v liste č. MCST/OChG-2581107-ŠS, , ktorý obsahuje v bode 1. konštatovanie o obavách právneho zástupcu obce Ch. Grobô tým na stretnutí bola pani Maťašová. Aj preto sa pozitívny záver z rokovania o OK Vajnorská na pôde BSK v danom čase nezúročil a dostal sa opäť na rokovací stôl až po prijatí Uznesenia OcZ obce Ch. Grob č. 150/2014 o výstavbe novej školy na pozemkoch MCST, a.s. (dnes už na pozemkoch obce Ch. Grob).

Aj ďalšie závery z rokovaní viacerých dotknutých subjektov k problematike OK Vajnorská (viď informáciu v článku "Rokovanie o okružnej križovatke a o podmienkach výstavby ZŠ." zo dňa 23.10. 2014) zostalo bez konkrétnej reakcie obce Ch. Grob, hoci MCST, a.s. predložila aj návrh listu pre oslovenie potenciálnych investorov výstavby OK Vajnorská a aj návrh zmluvy o združení činností a prostriedkov pre výstavbu OK Vajnorská. Teda obec od stretnutia na BSK dňa 9.7. 2014 nepodnikla žiadne aktivity pre vyriešenie problému, ktorý v minulosti vznikol napr. aj vo vzťahu ku prekážkam v budovaní občianskej vybavenosti, pre ktorú je OK Vajnorská podmienkou. 

Obec Ch. Grob jednoducho "nechala vývoj situácie okolo OK Vajnorská tak" aj napriek tomu, že MCST, a.s. postupovala presne tak, ako to bolo uvedené jednak v zápise zo 14.5. 2014, ale aj v záveroch z rokovania 23.10. 2014. Toto som mal na mysli tým vyjadrením, že z nejakého dôvodu svojim konaním problematiku OK Vajnorská v júli 2014 vrátila do polohy "mŕtvy chrobák", čo pokračovalo absenciou reakcie obce Ch. Grob na návrh MCST, a.s. z18.11. 2014.

Výsledkom je dnes situácia, že musíme opäť pracovať na obnovení takého stavu v rokovaniach o výstavbe OK Vajnorská, aký bol po 9.7. 2014, resp. 18.11. 2014. Len s tým rozdielom, že ubehlo viac než 6 mesiacov a pre projekt školy sme sa dostali s projektom OK Vajnorská pod zbytočný časový tlak v otázke DOHODY, na ktorej sa bez účasti MCST, a.s. dohodla obec Ch. Grob, BSK a COOP Jednota Galanta. Je to však riešiteľné, ale zrejme nikto nerefunduje mne osobne tie zbytočné náklady na vracanie sa ku stavu riešenie, ktoré tu bolo už niekoľkokrát a bolo aj pre obec a aj pre MCST, a.s. podstatne prijateľnejšie.

Počet zobrazení: 641

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby