CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Trestné oznámenie pre marenie prípravy a priebehu volieb a referenda

Po uprázdnení miesta starostu, sa mali v našej obci konať nové voľby. V súlade so zákonom o voľbách. Nekonali sa. Odvolaný prednosta Matula na otázky občanov v sieti Facebook tvrdil, že on a vedenie obce postupovali pri riešení tejto situácie v súlade so zákonom. Tento jeho názor nezdieľa poslanec obecného zastupiteľstva, ktorý podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za marenie prípravy a priebehu volieb a referenda (štrestná sadzba 6 mesiacov ažž tri roky).


Vo svojom podaní poslanec Granec uvádza že: "...predstavitelia obce ľsťou bránili vo výkone ústavného práva občanov obce Chorvátsky Grob zvoliť si svojho starostu. Už samotný materiál na obecné zastupiteľstvo konané dňa 5.12.2013 bol ľstivo predložený, keď podľa návrhu malo obecné zastupiteľstvo uložiť povinnosť prednostovi úradu zabezpečiť zaslanie abdikačného listu Okresnému úradu v Senci spolu s uznesením obecného zastupiteľstva. Týmto bol ľsťou vyvolaný stav, akoby situácia bola zákonným spôsobom riešená. Občania boli uvedení do omylu, že vo veci vyhlásenia nových volieb sa riadne koná, pričom opak bol pravdou. Zodpovední zástupcovia obce svojím konaním spôsobili, že po uprázdnení miesta starostu obce si funkciu štatutára obce protizákonne uzurpovala zastupujúca starostka a občania boli ukrátení na svojom ústavnom práve voliť."

Niektorí komentátori v Anonymke uvádzali, že zodpovednosť nesie celé obecné zastupiteľstvo. Podľa poslanca Granca však "bez ohľadu na znenie uznesenia obecného zastupiteľstva č. l39/2013 zo dňa 5.12.2013, bolo povinnosťou zástupcov obce postupovať v súlade § 48 ods. 4 zákona č. 346/1990 Zb. o voľbách do orgánov samosprávy obcí a predložiť žiadosť o vyhlásenie nových volieb do orgánov samosprávy obce predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky prostredníctvom Ministerstva vnútra Slovenskej republiky."

Celé znenie trestného oznámenia

Počet zobrazení: 424

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby