CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Neuveriteľné: Základná škola časť Čierna Voda – koncepcia výstavby a pozemok

Poslankyňa Krahulcová mi poslala podklad, na základe ktorého mali včera poslanci hlasovať za výstavbu novej školy. Pozor! Na základe tohoto materiálu mali poslanci odsúhlasiť pôžičku 700 tis. Eur a výstavbu školy. Skúste si materiál prečítaťa buďte úprimný: Stačilo by vám týchto pár viet na to, aby ste sa vedeli v hlasovaní ZODPOVEDNE rozhodnúť? Pre mňa je nepochopiteľné, že sa zastupujúca starostka Jonášová vôbec odváži takýto "materiál" predložiť na rokovanie Obecného zastupiteľstva.

1, Obecný pozemok
Zastupujúca starostka Jonášová uznesením poskytuje pozemok obce na parcele 1627/22 - dnes sa tam nachádza fotbalové ihrisko. Podľa územného plánu je to plocha športovo rekreačných areálov. V súčasnosti tu jednoducho školu stavať nemožno. Podľa Návrhu zmien a doplnkov UP 2013 sú pre školu určené dve úplne iné plochy - jedna pri Triangli a druhá pri Projekte Promcen (v blízkosti veterinára).
Existuje stanovisko stavebnej komisie k hádanke umiestnenia školy? Ak áno, prečo nie je priložené? Ako sa rieši prístupová cesta (aktuálne je taká úzka, že sa tam dve autá obídu s ťažkosťami), ako je vyriešené parkovanie? Hlasovali by ste na mieste poslanca za takéto uznesenie?

2, Lietajú státisíce
Zastupujúca starostka Jonášová uvádza, že na výstavbu školy je okrem 280 tisíc od štátu potrebných ďalších 700 tisíc Eur:

"700.tis.€ obec (možnosť čerpania iných zdrojov/úver, vlastné zdroje) - náklady na základnú dosku + inžinierske siete, verejné obstarávanie, projektová dokumentácia a iné náklady"

Ako prišla prišla pani Jonášová k tejto sume a čo sa za ňou skrýva, ostáva tajomstvom. Zaujímavé je aj vyjadrenie pána Chudobu (štátneho tajomníka MŠ SR - na videu), ktorý hovorí, že škola sa dá reálne postaviť za sumu 280 tis. Eur od štátu, 60 tisíc Eur od obce a 40 tisíc Eur na vybavenie. Existuje vyjadrenie finančnej komisie k sume úveru? Existuje finančná analýza úveru? Ak áno, prečo nie sú pripojené? Keby ste boli poslanec, podpísali by ste sa hlasovním za takto poplátané čísla pani Jonášovej?

Nie som proti výstavbe školy. Práve naopak. Ale nemôžeme o výstavbe školy rozhodovať v rozpore s predpismi a absolútne bez podkladov. Veď celkovo majú poslanci rozhodnúť o investícii 30 miliónov korún (v starom). Ignoruje sa Rokovací poriadok obce (to som si už takmer zvykol) a Územný plán.

Žiadam preto všetkých poslancov, aby mali ZDRAVÝ ROZUM a o možnosti výstavby školy nehlasovali dovtedy, kým im nebudú predložené všetky potrebné poklady. Je to práca a úloha pracovníkov obecného úradu. Žiadam poslancov, aby sa na svojom dnešnom pracovnom stretnutí, žiadali obecný úrad o doplnenie podkladov! V opačnom prípade ich považujem za neschopných zastávať mandát poslanca.

Základná škola časť Čierna Voda – koncepcia výstavby a pozemok

Počet zobrazení: 665

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

Komentár osoby Štefan Sládeček o August 7, 2014 na 9:50pm

Pán Kolčák

Na jednom z prvých rokovaní OcZ v jeho aktuálnom funkčnom období som dosť ostro vyštartoval na starostu, keď verejne oznámil, že niečo z návrhov MCST, a.s. nemôžu zaradiť do programu (aj keď to bolo dosť dôležité), pretože sa na tom nedohodli poslanci. Keď som to kritizoval, že to je v rozpore so zákonom o obecnom zriadení (o demokratických princípoch ani nehovorím), pozerali na mňa ako na otravného idiota všetci 11-sti (aj s pani Mrázovou).

A takto to funguje u tejto jednotky stále (myslím všetkých 10). Neriešia veci podľa priorít väčšiny obyvateľov, ale podľa toho, na čom sa dohodnú.

Komentár osoby Ferdinand Kolčák o August 7, 2014 na 12:43pm

Obsah tohoto blogu som včera (upravený) poslal všetkým poslancom. Zareagovala pani Jonášová a pani Tomanová. Obe v podstate argumentovali, že "...boli organizované najmenej dve stretnutia, na ktorých sa poslanci za starú časť nezúčastnili a vďaka tomu nemajú potrebné informácie." 

Pripájam moju reakciu:

  • Ak sa konali nejake pracovne stretnutia pre poslancov, stacilo spisat zavery do zapisnice (bez ohladu na to kolko poslancov bolo pritomnych) a pouzit ich do dovodovej spravy
    Dovodova sprava je jediny pisomny podklad pre casy, ked sucasni poslanci v obecnom parlamente nebudu (co moze byt za par mesiacov)
  • Nalezitosti materialov predkladanych do OcZ riesi Rokovaci poriadok - tam su konkretne veci, ktore sa zial dlhodobo obchadzaju (napr. vyjadrenia komisii)
    Ku kazdemu materialu predkladanemu do OcZ ma byt podla RP prilozene vyjadrenie prislusnych komisii. V tomto pripade, ziadne stanovisko pripojene nie je. Ak bol cas na pracovne stretnutia poslancov, bol cas aj na ziskanie stanovisk komisii?

Podľa môjho názoru si tu poslanci žijú vlastným životom, v ktorom nie je miesto pre (aktívneho) občana. Za zatvorenými dverami si chcú upiecť svoj koláč a na schôdzi OcZ nám potom iba zahrajú hlasovacie divadlo. Ak chcem participovať na dianí v obci, som OUT. Ak sa chcem vyjadriť, môžem, ale už sa aj tak rozhodlo na "pracovnej porade poslancov".

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby