CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Škola na pozemkoch MCST, a.s. a splnenie siedmych podmienok poslanca Granca z 25.8. 2014.

Vážení obyvatelia obce Chorvátsky Grob.

Od prijatia alternatívneho návrhu MCST, a.s. na spôsob splnenia podmienok na strane obce Ch. Grob na získanie dotácie 280 tisíc EUR od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (ďalej len "MŠ SR") uplynulo 21 dní.

Počas tejto doby sa jednak v Anonymke tu na www.chorvatania.sk, ale aj v predvolebných materiáloch mnohých kandidátov objavili rôzne pochybnosti o tom, čo to prijaté riešenie je právne, ekonomicky, obchodno-právne a aj inak v poriadku a či sa nejedná iba o snahu MCST, a.s. presadiť svoje záujmy.

V podstate okamžite od prijatia spomínaného rozhodnutia OcZ Obce Ch. Grob som s snažil transparentne informovať verejnosť o všetkom, čo s týmto projektom súvisí a aj som sa snažil odpovedať, resp. vysvetliť všetky nejasnosti, súvisiace s prijatým Uznesením OcZ obce Ch. Grob č. 150/2014. Dovolím si podľa následných reakcií verejnosti na túto moju snahu vyjadriť presvedčenie, že sa mi v podstate podarilo všetko objasniť.

Aktuálne sa však aj v rámci mítingov kandidátov objavila ďalšia polemika o tom, či boli splnené všetky predpoklady pre takéto rozhodnutie OcZ, pričom sa táto polemika týka toho, či bolo splnených tých sedem podmienok, ktoré na rokovaní OcZ obce Ch. Grob dňa 25.8. 2014 predstavil poslanec Granec.

Túto polemiku je možné vysvetliť, resp. uzavrieť niekoľkým súborom argumentov, z ktorých z dôvodu pokročilého času uvediem iba tú podstatnejšiu.

OcZ obce Ch. Grob dňa 17.10. 2014 na svojom rokovaní prijalo ALTERNATÍVNY NÁVRH POSTUPU PRE ZÍSKANIE DOTÁCIE 280 TISÍC EUR NA I.ETAPU KONTAJNEROVEJ ZŠ A AJ PRE MŠ (ďalej len "Alternatívny návrh MCST, a.s.")!

Tento návrh mohol byť prijatý iba vtedy, ak nebude splnených všetkých sedem podmienok poslanca Granca z 25.8. 2014 pre alternatívu umiestnenia školy na ihrisku! Teda tých sedem podmienok pre projekt ZŠ s využitím dotácií na ihrisku nemá byť uplatňovaných pre projekt ZŠ s využitím dotácie na pozemkoch MCST, a.s.!

Zatiaľ pre uzavretie tej polemiky, resp. uzavretie ďalšej "možnej kauzy" okolo realizácie ZŠ a MŠ v časti Čierna Voda toľko. Ak niekto bude mať otázky, ako je to s tými siedmymi alebo s nejakými inými podmienkami, tak môžem sformulovať samostatné odpovede z doteraz v iných článkoch uvedené informácie o projekte ZŠ a MŠ na pozemkoch MCST, a.s.

Ale až keď budem mať na to čas a aj chuť, pretože nejakou formou a v inom kontexte som už popísal splnenie všetkých z tých siedmych podmienok, ktoré súvisia, resp. sa týkajú aj prijatého alternatívneho návrhu MCST, a.s.

Počet zobrazení: 440

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

Komentár osoby Dana Michálková o November 9, 2014 na 10:07am

Dobry den,

na uvod by som mala vysvetlit, PRECO som pisala ziadost na obec na poskytnutie informacii (211/2000) ohladom vystavby novej skoly.

18. augusta 2014 rokovala komisia skolstva (KSKS), ktorej som clenkou:

http://chorvatania.sk/profiles/blogs/rokovala-komisia-pre-skolstvo-...

o vhodnosti pozemku na umietnenie novej skoly na CV. Podkladov, na zaklade ktorych sme sa mali vyjadrit, bolo zalostne malo. Tohto rokovania sa zucastnila aj zastupujuca starostka a adresovala som jej par doplnujucich otazok ohladom novej skoly, no zakazdym som dostala odpoved, ze to teraz nie je dolezite, ze to sa bude riesit POTOM. 

Cas letel. Na webstranke obce som nasla niektore informaciie ohladom novej skoly (vyjadrenia oslovenych institucii), ale nie to, co som od zastupujucej starostky pytala na komisii (nepocitam taku smiesnu minitabulecku s siestimi riadkami za financne podklady k vystavbe a prevadzke skoly).

Moje otazky:

  • Nová škola na Čiernej vode bude elokovane pracovisko ZS s MS v  ChG, alebo bude mat vlastnu pravnu subjektivitu? TO POTOM.
  • V tej celkovej cene uvedenej na prvu etapu su uz naratane naklady na vybavenie skoly? Ak nie, v akej vyske obec/skola naratala tieto naklady? (lavice, stolicky, tabule, knihy, pocitace, satne...to je velmi vela poloziek). TO POTOM.
  • Pri SKD a jedalni plati to, co aj pri MS. K 15. septembru skola nahlasi pocty deti ale financie na tieto prevadzky dostaneme az v januari buduceho roku. Pocita obec s financnym pokrytim plnej prevadzky skoly do konca roka? (4 mesiace) TO POTOM.

Odpovede, resp. rozhodnutie či vypracovanie financnych pokladov krytia dalsich nakladov skoly a jej prevadzky som sa dodnes nedockala. A nie preto, ze by mi ich nechcel niekto poskytnut. Oni na obci neexistuju :(  Pritom ich treba minimalne poznat a zapracovat do navrhu rozpoctu obce na rok 2015, ktory by sa teraz mal na obci pripravovat. A v neposlednom rade obec bude musiet ziadat o uver na finalizaciu skoly a je nevyhnutne poznat vsetky naklady, aby obec vobec vedela, aky velky uver vlastne potrebuje.

Aby sme mali jasno: plne podporujem vystavbu novej skoly na Ciernej vode na schvalenom pozemku MCST a vzdy som ho povazovala za najvhodnejsiu alternativu. Mimochodom, z uvedenej zapisnice rokovania skolskej komisie sa da citat, ze jeden clen nehlasoval ani za jednu predlozenu alternativu: priznavam, ze som to bola ja a apelovala som na zastupujucu starostku aby rokovala s developermi a hladala inu vhodnejsiu alternativu.

Svojou 211-tkou som chcela zistit, ci podklady, ktore neboli k dispozicii v lete obec medzitym dopracovala. A pretoze nie je aktualny pozemok "ihrisko", tak som to formulovala ako podklady pre skolu na pozemkoch MCST.

Pan Sladecek, nemyslela som svojou ziadostou to, aby bol splnene "Grancove podmienky existencie novej skoly" na vasich pozemkoch.

A v neposlednom rade som touto 211-tkou zistila, ze zastupujuca starostka sa nie uplne korektne a presne vyjadrovala smerom k poslancom na poslednom obecnom zastupitelstve ohladom splnenia "Grancovych podmienok existencie novej skoly", flagrantne zavadzala.

Prijemny den vsetkym

Dana@Michalkova.sk

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby