CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

K tejto otázke považujem za potrebné predložiť svoj návrh odpovede, aby nevznikol na základe dúfam dobre mienenej polemiky dojem, že zase neviem , čo vlastne činím. Pôvodne som chcel napísať reakciu v diskusii iba pre pána Kolčáka, ale potom som si uvedomil potrebu prezentovať ten názor verejne, keď už sa po obci opakovane distribuujú rôzne letáky.

Neviem presne, na ktoré moje chápanie pojmu "verejný záujem" sa odvoláva pán kolčák pri svojej  teoretickej úvahe o rozdielnosti môjho chápania dotknutého pojmu a voči čomu, resp. s čím ho porovnáva, pretože moje chápanie tohto pojmu je v podstate totožné s tou definíciou, ktorú si dovolili napísať zástupcovia Nadácie za otvorenú spoločnosť. Ja si nedovolím pridať nejakú svoju definíciu (ako ma k tomu vyzval pán Kolčák), pretože na tom nemám žiadny mandát, resp. oprávnenie a ani si také právo neprisvojujem.

Čo si ale dovolím prezentovať, sú stále tie isté argumenty, ktoré som celý čas používal a aj naďalej budem používať. Tieto argumenty vychádzajú z preambuly zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení a následne vo vzťahu na ochranu verejného záujmu aj zo zákona č. 357/2004 Z.z. o ochrane verejného záujmu pri výkone verejných funkcií, označovaný ako zákon o konflikte záujmov.

Takže aké je vlastne vymedzenie pojmu "verejný záujem" pre podmienky obce, pretože takúto situáciu riešime?

V zákone č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení je v jeho § 1 Základné ustanovenia uvedené :

(1) Obec je samostatný územný samosprávny a správny celok Slovenskej republiky; združuje osoby, ktoré majú na jej území trvalý pobyt.1) Obec je právnickou osobou, ktorá za podmienok ustanovených zákonom samostatne hospodári s vlastným majetkom a s vlastnými príjmami.

(2) Základnou úlohou obce pri výkone samosprávy je starostlivosť o všestranný rozvoj jej územia a o potreby jej obyvateľov. Obci pri výkone samosprávy možno ukladať povinnosti a obmedzenia len zákonom a na základe medzinárodnej zmluvy.1a)

V zákone č. 357/2004 Z.z. o konflikte záujmov je v § 3 Základné pojmy uvedené :

(1) Verejný funkcionár je na účely tohto ústavného zákona každý, kto vykonáva funkciu uvedenú v čl. 2 ods. l. Na účely čl. 7 a 8 a na účely konania, ak sa porušili povinnosti podľa čl. 7 a 8, sa osoba, ktorá vykonávala verejnú funkciu, považuje za verejného funkcionára aj v období jedného roka odo dňa skončenia výkonu verejnej funkcie.

(2) Verejný záujem na účely tohto zákona je taký záujem, ktorý prináša majetkový prospech alebo iný prospech všetkým občanom alebo mnohým občanom.

(3) Osobný záujem na účely tohto zákona je taký záujem, ktorý prináša majetkový prospech alebo iný prospech verejnému funkcionárovi alebo jemu blízkym osobám.

(4) Rozpor záujmov na účely tohto zákona je skutočnosť, keď verejný funkcionár pri výkone svojej funkcie uprednostní osobný záujem pred verejným záujmom.

Ako to súvisí s mojim hodnotením konania TROCH (Magálovych) POSLANCOV?

Tak pre túto odpoveď je potrebné si pozrieť záznamy z rokovania obecných zastupiteľstiev obce Ch. Grob tu na tejto stránke www.chorvatania.sk a tiež záznam z verejného prerokovania Zmien a doplnkov Územného plánu obce Ch. Grob zo dňa 16.1. 2014. Tu sa dotknutí poslanci priamo vyjadrovali v tom zmysle, že nevidia dôvod pre dodržanie Stavebného zákona v prípade Projektu PROMCEN (aj keď jeho súčasťou je aj umiestnenie základnej a materskej školy, resp. aj občianska vybavenosť a riešenie dopravnej situácie v lokalite), pričom postup v prípade Projektu PROMCEN a aj jeho parametre porovnávali so svojim projektom urbárskych pozemkov, kde odmietali napr. aj umiestnenie cintorína.

Dúfam pán Kolčák, že to vysvetlenie pojmov "verejný záujem" a "osobný záujem" sa mi v prípade podmienok obce ako tak podarilo.

Počet zobrazení: 507

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

Komentár osoby Štefan Sládeček o Jún 15, 2014 na 6:48pm

Tak to nechajme tak pán Kolčák, nech rozhodnú odborníci, resp. súdy o tom, či tí poslanci konali proti verejnému záujmu a uprednostnili svoj osobný záujem, prípadne záujem im blízkych osôb alebo nie.

Ja už nemám záujem obyvateľov Ch. Grobu o niečom presviedčať, už im iba oznamujem svoje kroky. Pokúšal som sa ich presviedčať do 16.1. 2014.

Ak už ani Vy osobne nevidíte pravú príčinu toho, prečo sa vývoj v obci za ostatné takmer 4 roky neposunul k lepšiemu, tak potom uznáte, že by som iba strácal čas.

Komentár osoby Ferdinand Kolčák o Jún 15, 2014 na 5:08pm

Snažím sa vám pomôcť, aby ste ľuďom vysvetlili problém na ktorý poukazujete pán Sládeček. Z vašej odpovede ale zatiaľ neviem vyčítať žiadne uprednostnenie osobného záujmu nad verejným záujmom... 

Komentár osoby Štefan Sládeček o Jún 15, 2014 na 5:01pm

Pán Kolčák
Doteraz som mal pocit, že chodíte na zastupiteľstvá s cieľom pomôcť rozvoju obce, ale teraz mám taký pocit, že tu vystupujete skôr ako advokát tých Troch (Magálovych) poslancov.

Na zastupiteľstve sa dvakrát hlasovaním vyjadrili tak, že odmietajú obstarať ZaD ÚPN-O pre Projekt PROMCEN, aj keď práve toto bola a aj je tá jednoduchšie splniteľná podmienka k tomu, aby mohol byť spustený proces zámeny uvažovaných pozemkov pre školu cez SPF.

No a na tom verejnom prerokovaní dňa 16.1. 2014 po prvom diskusnom príspevku pána S. Magála pán Granec a aj pani Krahulcová opakovane poukazovali na regulatívy pre Projekt PROMCEN a porovnávali ich s návrhom regulatív pre ich urbárske pozemky. Pritom ale účelovo zabudli uvažovať s tým, že cca 600 až 800 z uvažovaného nárastu obyvateľov, resp. užívateľov toho prostredia Projektu PROMCEN sú deti zo ZŠ, resp. zamestnanci školy a aj zamestnanci prevádzok obchodnej vybavenosti.

Ich dôvodom môže byť aj to, že teraz je možno v hre aj iný pozemok pre školu, čomu chcú alebo pomôcť alebo zabrániť. V obidvoch prípadoch je to z ich strany uprednostňovanie iného, než verejného záujmu.

Iba Vám pripomínam, že je si viem predstaviť aj iné využitie tých cca 2,4 ha pozemkov, než je umiestnenie školy, ...

Komentár osoby Ferdinand Kolčák o Jún 15, 2014 na 4:05pm

Myslím si, že začínam rozumieť tomu, čo chcete povedať pán Sládeček. Píšete, že: ..."sa dotknutí poslanci priamo vyjadrovali v tom zmysle, že nevidia dôvod pre dodržanie Stavebného zákona v prípade Projektu PROMCEN..." Mohli by ste prosím viac priblížiť, kde vznikol ten rozpor medzi osobným a verejným záujmom u spomínaných poslancov? Ďakujem.

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby