CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Chorvátsky Grob. 13.11.2010 sa uskutočnilo stretnutie kandidátov na starostov, ktoré zvolal Ferdinand Turinič s cieľom vysvetliť si, ako vážne to kandidáti myslia s našou obcou a s tými, ktorým prekážajú seriózne snahy o zmeny v obci.

Zúčastnili sa kandidáti na starostu - Adamec, Marynčák a Turinič. Šefčík mal v tom čase na ihrisku stretnutie s občanmi a nezúčastnil sa ani kandidát Špacír. Okrem spomínaných boli prítomní aj kandidáti na poslancov - Bača, Keblešová, Borovský a Valent (všetci KDH), Bilík (SDKU, SaS), Kolčák (nezávislý), páni Rado Benčík, Marián Pavel (Občianske združenie Chorvátsky Grob - Čierna voda), pán Sládeček (vlastník pozemkov na Čiernej vode) a dve obyvateľky obce.

Dalo sa očakávať, že atmosféra bude napätá. Stretnutie začalo relatívne ostrou výmenou názorov. Kandidát Turinič totiž vyzval Mariána Pavela, aby vysvetlil, ako on (Turinič) znehodnocuje program kandidátov Občianskeho združenia CHG-ČV, keď ho (Pavel) v tejto súvislosti menuje vo volebnom letáku/časopise OZ. Na Turiničovu otázku však začal odpovedať kandidát Marynčák a postupne sa do úvodnej prestrelky vložili aj Pavel a Sládeček.

Keď sa mi už zdalo, že stretnutie bude z kategórie "nemá to tu význam", tak obe prítomné obyvateľky zvrátili smerovanie stretnutia kládením otázok na všetkých prítomných kandidátov (prečo kandidujete, aké máte skúsenosti s riadením ľudí a pod.), ktorými si chceli vyjasniť vhodnosť toho-ktorého kandidáta na starostu. Vďaka ním tak stretnutie dostalo inú, kultivovanejšiu fazónu a napätie mierne poľavilo. V tejto fáze začal diskutovať aj kandidát Adamec, ktorý sa do úvodného rozstrelu nezapojil.

Pre mňa stretnutie neprinieslo veľa nového, nakoľko sa s kandidátmi stretávam na ich mítingoch a poznám ich programy. Zmysluplnosť stretnutia sa strácala aj vďaka neexistencii pravidiel diskusie (napriklad niektorí kandidáti na rovnakú otázku odpovedali zoširoka a tým aj výrazne dlhšie ako ostatní) a chýbal aj nezávislý moderátor, ktorý by prideľoval a odoberal slovo. Prínosom stretnutia pre obyvateľov tak mohla byť možnosť porovnať si komunikačné schopnosti kandidátov v "priamom prenose".

Jedna zo spomínaných obyvateliek bola po skončení ochotná podeliť sa o jej dojmy z tohoto strenutia.
Čo vám stretnutie kandidátov na starostu prinieslo?



Dočkali ste sa informácií, ktoré ste sem prišli hľadať?

Počet zobrazení: 225

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

Komentár osoby Štefan Sládeček o November 14, 2010 na 10:58am
Ďakujem pánu Kolčákovi za operatívne zverejnenie informácie zo včerajšieho stretnutia v pube v OC MONAR, ktorá je síce stručná, ale na pomery na Čiernej Vode pomerne objektívna.

Z môjho pohľadu sú v nej uvedené iba dve dôležité nepresnosti a jedna informácia chýba.

Š. Sládeček sa do takmer 10 minútového úvodného prejavu pána Marynčáka zapojil až potom, čo pán Marynčák aj s podporou pána Pavela opakovane prezentoval nepravdivé informácie o podpore pánov Turiniča a Adamca zo strany developera Sládečka a hneď začal ako najväčší problém Č.iernej Vody rozoberať to, že Š. Sládeček chcel neštandardným a netransparentným spôsobom získať záväzné vyjadrenie na stavbu benzínky. Takže chýba mi upresnenie dôvodu, ktorý potvrdzuje názov jedného môjho blogu "Kto na koho útočí a kto sa doteraz iba bránil"

Druhá nepresnosť sa týka pravého dôvodu stretnutia, ktorým bolo dokumentovať snahu kandidáta Turiniča spájať a nie rozdeľovať, ku ktorej hlavne sa mali kandidáti vyjadrovať a hľadať príčiny, prečo sú mnohé vyjadrenia kandidátov a ich prívržencov také útočné až agresívne.

Informáciou, ktorá mi v tom komentári zo stretnutia chýba, je informácia o tom, že ste museli prestať s realizáciou záznamu, s ktorou ste začali počas dlhého úvodného, takmer 10 minútového prejavu pána Marynčáka po žiadosti pána Turiniča o vysvetlenie tvrdenia z občasníka OZ Čierna Voda. Takto si obyvatelia v priamom prenose nemôžu overiť argumentačnú schopnosť kandidátov a aj ich "vybavenie" pre empatiu.

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby