CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Je uznesenie o výstavbe ZŠ v lokalite PROMCEN naozaj pre obec nevýhodné?

Starosta obce Ch. Grob Rado Benčík sa na základe niečoho domnieva, že rozhodnutie 7 z 11 poslancov o zmene uznesenia č. 131/2015 o prioritnej výstavbe ZŠ v lokalite PROMCEN na základe platných stavebných povolení a zákona o verejnom obstarávaní je pre obec zjavne nevýhodné.

Ja ako štatutár MCST, a.s. zatiaľ iba na komunitnom webe www.chorvatania.sk vyjadrujem zásadné stanovisko MCST, a.s., že rozhodnutie 7 z 11 poslancov OcZ obce Ch. Grob na základe mne dostupných faktov a aj na základe verejne starostom Benčíkom prezentovaných informácií je pre obec Ch. Grob výhodné, pretože

a)

po zatiaľ neúspešnej snahe starostu obce a 5 z 11 poslancov OcZ realizovať výstavbu ZŠ s MŠ v inej lokalite umožňuje v záujme obyvateľov obce realizovať ZŠ v lokalite PROMCEN na pozemku vo vlastníctve obce,

b)

umožňuje využiť dotácie od orgánov štátu vo výške vyše 700 tisíc EUR, ktoré obec na základe iniciatívy MCST, a.s., poslancov OcZ a aj aktívnych obyvateľov obce vrátane Rada Benčíka, neskôr aj z pozície starostu.

Starosta obce Rado Benčík sa v priebehu roka 2015 rozhodol, že sa ZŠ s MŠ v lokalite PROMCEN stavať nebude a od 1.12. 2015 mal pre začiatok pokusu realizovať ZŠ s MŠ pre obyvateľov obce v inej lokalite súhlas 5 z 11 poslancov.

Spoločnosť MCST, a.s. na toto rozhodnutie obce z 1.12. 2015 zareagovala tak, že pokiaľ to nebolo vyvolané nejakým konaním smerom k MCST, a.s., tak sa ďalej nijako vo veci výstavby ZŠ s MŠ neangažovala, ale snažila sa pokračovať v dokončení tých rozpracovaných projektov, ktoré síce súviseli aj s projektom ZŠ s MŠ v lokalite PROMCEN, ale ako súčasť dohody viacerých subjektov z posledného kvartálu 2014 a aj následných realizačných dohôd z ostatného kvartálu roka 2015 súviseli s výstavbou supermarketu COOP Jednota, okružnej križovatky na Vajnorskej ulici a aj riešením kanalizácie po Triblavinskej ulici.

Výsledky tohto snaženia MCST, a.s. však nie sú žiaľ s ohľadom na "zablokované" uznesenia OcZ č. 133/2016, č. 134/2016 a aj č. 135/2016, ale aj s ohľadom na ďalšie kroky obce bohvieako úspešné, s čím sme vyjadrili nespokojnosť v liste č. MCST/OChG-3590505-ŠS  (písal som o ňom v článku "Pokračovaniu v procese zámeny pozemkov s SPF bráni iba úzke vedeni...).

Napriek tomu, ako pristupovala MCST, a.s. k rozhodnutiu starostu obce Rada Benčíka a 5 z 11 poslancov OcZ o presunutí ZŠ s MŠ do inej lokality, bola MCST, a.s. v období pred rokovaním OcZ dňa 10.5. a aj na samotnom zasadnutí OcZ dňa 10.5. 2016 v súvislosti s vydaným predbežným opatrením (PO) opakovane vyzývaná ku účasti na riešení sporu 6 z 11 poslancov OcZ so starostom. Tento spor sa podľa obsahu uverejnených podkladov k vydanému PO týka rozporných názorov na uplatňovanie ustanovení zákonov SR pri príprave výstavby ZŠ s MŠ na Čiernej Vode, resp. pri zabezpečovaní plnenia zákonných úloh obce pre oblasť predškolských a školských priestorov v obci, ktoré majú medzi sebou starosta Rado Benčík a 6 z 11 poslancov OcZ spoločne s niektorými obyvateľmi obce Ch. Grob.

Keď 7 z 11 poslancov prijatím uznesenia č. 168/2016 na zasadnutí OcZ dňa 10.5. 2016 rozhodlo o zmene uznesenia č. 131/2015 tak, že výstavba ZŠ by mala pokračovať v lokalite PROMCEN, prerušil starosta Rado Benčík zasadnutie OcZ a ešte v ten istý večer uverejnil na web stránke obce Ch. Grob "Informáciu o škole a odvolaní sa voči predbežnému opatreniu súdu.

Na základe obsahu príspevku Grob "Informácia o škole a odvolaní sa voči predbežnému opatreniu súdu a aj na na základe diskusných príspevkov na FB Ch. Grob - občianska komunita som uverejnil stanoviská k niektorým nepravdivým vyjadreniam starostu obce zo spomínanej informácie na web stránke obce. 

S ohľadom na rozhodnutie starostu obce Rada Benčíka o uplatnení jeho domnienky o zjavnej nevýhodnosti rozhodnutia 7 z 11 (7 z 8 prítomných) poslancov OcZ som nútený podrobiť podrobnej analýze všetky tvrdenia starostu obce Rada Benčíka zo spomínanej  "Informáciu o škole a odvolaní sa voči predbežnému opatreniu súdu".

Tento víkend budú jednak pre verejnosť, ale aj pre pre potreby ďalších, konaním starostu obce Rada Benčíka dotknutých subjektov výsledky tejto analýzy postupne uverejňované tu na www.chorvatania.sk.

V závere prezentovania výsledkov analýzy bude prezentované aj stanovisko MCST, a.s. ku možnému východisku z tejto situácie.

Počet zobrazení: 308

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby