CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

e-Government zníži neproduktívny čas strávený vybavovaním úradných záležitostí

Starosta dnes poodsunul pokrievku na hrnci, v ktorom sa pripravuje obecný e-Government. Polievka je hotová. Žiaľ kuchár tvrdí, že pripravil bryndzové halušky.

 

Keď som, začiatkom januára tohoto roka ponúkol starostovi bezplatnú prácu na obecnej web stránke a systém NING za necelých 190 Eur na celý rok, dozvedel som sa, že na tom už pracuje skupina občanov pod vedením poslanca Bílika. Ten mi v telefonickom rozhovore dal do pozornosti e-Government riešenie na stránke Mesta Svätý Jur http://www.svatyjur.sk. Podľa dostupných (ale ešte stále neoficiálnych) informácií bude rovnaký systém zavedený aj v Chorvátskom Grobe.

Pozrime sa teda spločne, akú funkcionalitu ponúka e-Government Mesta Svätý Jur pre občanov. V sekcii e-Government http://www.svatyjur.sk/home/index/section:egovernment nájdete nasledovné položky:

  • Koncepcia rozvoja IS mesta - linka privedie návštevníka k 3-om statickým dokumentom vo formáte pdf
  • Zverejnené zmluvy, objednávky a faktúry - linka vedie k dynamickej aplikácii na vyhľadávanie a prezeranie uvedených dokumentov
  • eGovHlásnik - linka vedúca k aplikácii na čítanie a prijímanie mestom/obcou rozosielaných krátkych správ vo forme SMS alebo e-mailu (POZOR: za SMS platíte od 0.048 do 0.072 Eur - viď cenník http://e-id.sk/identity/cennik.do)

Ani jednu z uvedených aplikácií nepovažujem za e-Government službu. Aké úradné záležitosti dokážu obyvatelia Mesta Svätý Jur vybaviť z pohodlia svojich obývačiek?

 

Dodávateľ (ARS NOVA s.r.o.) má dobre pripravený systém, najmä vďaka službe e-ID http://e-id.sk - správa elektronickej identity, ktorá je základom pre poskytovanie e-Government služieb. V súčasnosti však neuvádza žiadny zoznam internetových portálov a aplikácií, na ktorých by sa elektronická identita používateľa dala využiť - hoci sa na ne na svojich stránkach odvoláva: https://e-id.sk/identity/info.do?pageName=oSluzbe


Koľko to (asi) bude stáť?


Mesto Svätý Jur platí dodávateľovi systému (ARS NOVA s.r.o.) 144 Eur mesačne.

Pozrite sa do sekcie http://www.svatyjur.sk/wisam/zmluvy kliknite na vyhľadávanie a vložte do políčka IČO nasledovnú hodnotu: 35827521
Či platilo mesto aj nejaký jednorazový poplatok pri inštalácii, nie je známe.

Čomu kto hovorí e-Government?

Starosta Chorvátskeho Grobu vo svojej správe e-govermant nový nastroj informovanosti a komunikácie píše, že (občania) "...si môžu vyhladať osobné podklady a zároveň ich aj elektronicky riešiť a to bez osobnej návštevy úradu".

 

Je možné, že do mája, kedy sa má systém uviesť do prevádzky v našej obci, dodávateľ nejaké skutočne e-Government služby pridá. Nechajme sa prekvapiť.

 

Ak máte čas prečítajte si, čomu hovorí e-Goverment vláda SR:

Podľa programového vyhlásenia vlády sa informatizáciou verejnej správy odstránia niekoľkonásobne sa opakujúce požiadavky na informácie, doklady a údaje podnikateľov. Urýchleným zavádzaním služieb eGovernmentu sa zefektívnia procesy vo všetkých oblastiach, kde dochádza k interakcii verejnej správy s občanmi alebo podnikateľskými subjektmi.


Elektronizácia verejnej správy bude výrazným prínosom pre občanov, podnikateľov, štátnu správu i samosprávu, pretože zníži neproduktívny čas strávený vybavovaním úradných záležitostí, minimalizuje chybovosť, eliminuje viacnásobnú realizáciu rovnakých úkonov. Občan i podnikateľ bude môcť vybaviť úradné záležitosti na jednom mieste, prípadne priamo z domu, kancelárie, prostredníctvom svojho počítača. Údaje sa budú vyžadovať od občana iba jedenkrát. Občan alebo podnikateľ, ktorý bude disponovať zaručeným elektronickým podpisom, bude tieto procesy vybavovať prostredníctvom ústredného portálu verejnej správy, ktorý bude jednotným vstupným bodom do systému. Verejná správa bude efektívnejšia, transparentnejšia, bez zbytočného papierovania vďaka postupnému prechodu k plne elektronickej forme spracovania dokumentov a komunikácie. Prirodzene sa tým znížia náklady a možnosť korupcie.

 


 

Počet zobrazení: 162

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby