CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Voľne nadväzujem na článok „Prvá „férovková“ rana pre TinkuMagála", v ktorom je uvedené aj odôvodnenie pre môj aktuálny seriál článkov.

Pán Jozef Tinka v jednom zo svojich príspevkov PRÁVNA ANALÝZA „MAGÁLOVHO IHRISKA“ A – AKO RÝCHLO POSTAVIŤ ŠKOLU, zaoberajúcich sa v prvom rade obhajobou konania pána Slavomíra Magála v prípade snahy obce Ch. Grob využiť svoje pozemky okolo ihriska v časti Čierna Voda na výstavbu kontajnerovej školy, predložil zdanlivo geniálny a jednoduchý návrh na riešenie komplikácií okolo výstavby kontajnerovej školy.

Ten návrh pána Tinku bol založený na tom, že kontajnerová škola a neskôr možno aj jej dobudovanie by mali byť realizované na pozemkoch MCST, a.s. v rámci Projektu PROMCEN (zrejme darovaných od MCST, a.s. v prospech obce na tento účel), pričom by ešte aj tú výstavbu školy mala MCST, a.s. zafinancovať – tu nie je jasné, či by malo ísť o financovanie celej výstavby alebo iba jej časti. A to všetko vraj za to, že obec Ch. Grob si splní svoju povinnosť podľa Stavebného zákona a Zákona o obecnom zriadení a schváli, resp. už iba obstará potrebnú dokumentáciu pre Zmeny a doplnky ÚPN-O pre Projekt PROMCEN.  Pán Jozef Tinka to navrhuje ako riešenie aj napriek tomu, že to OcZ obce Ch. Grob odmietlo urobiť a MCST, a.s. sa teda touto alternatívou už nezaoberá a bude pozemky využívať v súlade s platným ÚPN-O.

Takže pán Jozef Tinka vlastne navrhuje, že MCST, a.s. by mala darovať obci cca 15 až 20 000 m2 pozemkov v trhovej cene cca 1 000 000,- EUR a ešte za to aj investovať do výstavby školy možno v prvom kroku ďalších 500 000,- až 1 000 000,- EUR. Hoci zatiaľ MCST, a.s. od obce Ch. Grob nič nedostala, a to najmä v dôsledku pôsobenia pána Slavomíra Magála na 4 poslancov za starú časť a aj na M. Marynčáka.

Na druhej strane pán Jozef Tinka urputne bojuje za to, aby obec Ch. Grob nemohla stavať kontajnerovú školu na pozemkoch vo vlastníctve obce, teda na ihrisku v časti Čierna Voda, ktoré v súčasnosti podľa mňa bez právneho titulu využíva viac GC Elán a teda Slavomír Magál ako odpalisko. Podľa argumentácie pána Tinku v tom článku PRÁVNA ANALÝZA „MAGÁLOVHO IHRISKA“ A – AKO RÝCHLO POSTAVIŤ ŠKOLU by tou výstavbou boli negatívne dotknuté (rozumej ohrozené) záujmy Slavomíra Magála a niektorých jeho firiem, ktoré majú podľa právne pána Jozefa Tinku lepšiu právnu ochranu, než má verejný záujem (predškolská a školská výchova predstavuje plnenie jednej zo základných povinností obce ako orgánu samosprávy ).

Ak sa ale podľa aktuálne platných listov vlastníctva (LV) pre pozemky okolo ihriska v časti Čierna Voda pozrieme na to, aké možnosti má obec v prípade výstavby kontajnerovej školy na ihrisku a ako by sa to dotklo záujmov pána Magála, resp. ako by tento dobrodinec obce mohol svojej obci pomôcť pri vybudovaní školy aj pre jeho budúce celkom štyri deti, tak pri spôsobe riešenia podľa Jozefa Tinku by to Slavomíra Magála stálo niečo hodne menej ako 40 000,- EUR. Stručne to vysvetlím ďalej.

Podľa spomínaných LV a aj podľa príslušnej časti katastrálnej mapy na www.katasterportal.sk pre okres Senec a k.ú. obce Chorvátsky Grob môže podľa mne dostupných názorov odborníkov obec vybudovať prístupovú komunikáciu na pozemky okolo ihriska ku uvažovanej kontajnerovej škole, a to rozšírením komunikácie po obecných pozemkoch na parcelách č. 1627/72 a 1627/73 s využitím časti ďalšieho svojho pozemku na parcele č. 1627/69. Podmienkou takéhoto riešenia však je to, že pán Slavomír Magál bude iba z časti taký dobrodinec, ako by som podľa pána Jozefa Tinku mal byť ja, a poskytne obci takú časť svojho pozemku z parcely č. 1627/23, ktorá bude potrená na vybudovanie prístupovej komunikácie ku ihrisku, čím okrem dobrého pocitu z pomoci realizácii dôležitého verejného záujmu môže pán Slavomír Magál a aj ďalší vlastníci pozemkov v dotknutej lokalite získať aj plnohodnotný a najmä legálny prístup ku svojim nehnuteľnostiam.

Ak pre vzdelaného, morálneho a čestného pána Jozefa Tinku, ktorému ide v prvom rade o hľadanie pravdy (predpokladám, že aspoň trošku objektívnej) je teda správne požadovať od MCST, a.s.  podporu verejnoprospešných projektov obce v objeme cca 2 000 000,- EUR (vrátane toho aj cca 20 000 m2 pozemkov), aj keď zatiaľ MCST, a.s. od obce nedostala vo vzťahu k využitiu svojich nehnuteľností v podstate žiadne služby, tak by pre toho istého čestného a po pravde bažiaceho pána Jozefa Tinku nemalo byť problémom rovnako intenzívne lobovať u Slavomíra Magála za to, aby obci Ch. Grob a de facto aj sebe pomohol tým, že dá obci k dispozícii cca 500 m2 v cene do 40 000,- EUR! Na  rozdiel od MCST, a.s. už pán Magál od obce Ch. Grob dostal pomerne dosť, a to napr. tolerovanie dlhodobého užívania nepovolených stavieb v areáli okolo hotela Kamila zo strany obce Ch. Grob a aj s ohľadom na z toho vyplývajúci únik na daniach pomaly už aj viac než 20 000,- EUR, takže by to poskytnutie cca 500 m2 pozemku už mohlo aj Slavomírovi Magálovi stáť za to. Či bude obec vyžadovať aj nejaké investície do školy, to už je na šikovnosti obidvoch strán.

Dosahujem už teraz Vašu úroveň pán Jozef Tinka aspoň do tej miery, aby ste zmysluplne zareagovali na toto moje rozvinutie Vašich vlastných téz?

Počet zobrazení: 303

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby