CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

V rámci môjho príspevku "Diskusná časť zastupiteľstva - reakcia č. 1." k verejnej výzve starostu pre MCST, a.s. na stretnutie som publikoval aj list MCST, a.s. obsahujúci avízo o zverejnení dvoch problematík, ktoré neboli aj napriek písomnej žiadosti nemalého počtu občanov zaradené do programu rokovania obecného zastupiteľstva.  Informácie o prvej z týchto žiadostí som už uverejnil v príspevku "Diskusná časť zastupiteľstva - reakcia č. 2." a tak je teraz rad na publikovaní informácií o tej druhej žiadosti. 

Ide o žiadosť Ziadost_RHD_SVN_40211.PDF aj s prílohou č. 1. Priloha_1_RHD_SVN.PDF; prílohu č. 2. k predmetnej žiadosti neuverejňujeme, pretože obsahu osobné údaje 28 obyvateľov lokality Hlavný dvor. Touto žiadosťou sa 6 členovia spoločenstva oprávnených vlastníkov pozemkov a/alebo nehnuteľností aj v mene 28 obyvateľov bytových domov v lokalite Hlavný dvor obrátili dňa 4.2. 2011na starostu obce so žiadosťou o vyjadrenie stanoviska obce podľa zákona č. 369/2002 Zb. o obecnom zriadení k projektu revitalizácie lokality Hlavný dvor.  Po zistení, že medzitým bolo na deň  17.2. 2011 zvolané rokovanie obecného úradu bola následne dňa 14.2. 2011doručená na obecný úrad táto žiadosť  Ziadost_RHD_OCZ_14-02-11_01.PDF , aby starosta zaradil prerokovanie žiadosti zo dňa 4.2. 2011 do programu rokovania zastupiteľstva dňa 17.2. 2011.

Problematika riešenia podmienok bývania obyvateľov v troch bytových domoch v lokalite Hlavný dvor bola predstaviteľmi obce Chorvátsky Grob prezentovaná ako veľmi dôležitá od úplného začiatku komunikácie MCST, a.s. s obcou o spôsobe využitia nehnuteľností vo vlastníctve MCST, a.s.  Od prvých kontaktov a aj od predloženia akýchkoľvek projektových podkladov od zadania štúdie pre projekt PROMCEN až do predloženia Urbanistickej štúdie pre Projekt PROMCEN sa otázka podmienok bývania obyvateľov Hlavného dvora objavovala jednak ako jedna zo základných požiadaviek obce voči MCST, a.s. pre celý Projekt PROMCEN. Teda aj keď sa týka iba cca 8 tisíc m2, tak to bola zo strany obce podmienka pre riešenie celých 106 tisíc m2 vo vlastníctve MCST, a.s.

Riešenie podmienok pre bývanie obyvateľov lokality Hlavný dvor bol teda ostro sledované počas celého dlhého procesu, a to jednak zo strany obce a aj jej poslancov, ale nemalá "pozornosť" bola tejto problematike venovaná aj zo strany OZ Čierna Voda. Aj preto keď v dôsledku zásadných zmien do možného rozsahu realizácie Projektu PROMCEN zo strany dotknutých orgánov a organizácii prestala ekonomika projektu vytvárať priestor pre vybudovanie náhradného bývania pre obyvateľov bytových domov v lokalite Hlavný dvor, predložila spoločnosť MCST, a.s. obci Ch. Grob a obyvateľom lokality Hlavný dvor návrh iného riešenia. Informácie o tomto novom riešení bolo prezentované aj širokej verejnosti.

Predložené nové riešenie bolo aj s obcou a aj s obyvateľmi Hlavného dvora v období od mája, resp. od augusta do cca septembra, resp. novembra 2010 odkonzultované, písomne odsúhlasené a na základe toho boli podpísané najskôr zmluvy o budúcich zmluvách medzi MCST, a.s. a všetkými obyvateľmi lokality Hlavný dvor. Na základe podpísaných ZBZ potom jednak obyvatelia jedného z tých bytových domov, ale najmä MCST, a.s. investovala svoj čas a aj nemalé prostriedky na vyhotovenie potrebných projektových návrhov pre prijatie riešenia, ktoré bude vyhovovať aj obyvateľom lokality Hlavný dvor, ale pochopiteľne aj MCST, a.s.

Ešte v etape dojednávania konkrétnych podmienok riešenia kvality bývania v Hlavnom dvore sa táto problematika stala aj súčasťou „predvolebného“ boja v obci, keď ju najskôr neobjektívnym novinárskym spôsobom podsúval  verejnosti pán Marián Pavel "v optike jeho pravdivosti" na jeho privátnej stránke www.ciernavoda.info a neskôr vtedy ešte poslanec Slavomír Magál otvoril na rokovaní dňa 22.11. 2010. Preto MCST, a.s. aj so súhlasom dotknutých obyvateľov Hlavného dvora predložila obci písomnú informáciu o stave riešenia predmetnej problematiky ešte 29.11. 2010 v liste č. MCST/OÚCH-672911-ŠS.

Po odsúhlasení finálnej verzie riešenia celej lokality Hlavný dvor bol tento projekt predložený na obec vo finálnom odsúhlasenom tvare ako súčasť žiadosti Spoločenstva oprávnených vlastníkov pozemkov a/alebo nehnuteľností v tejto lokalite zo dňa 4.2. 2011 o zaujatie stanoviska orgánu obecnej samosprávy podľa § 4 odsek (3) písmeno d) vo väzbe na písmeno f), g), h) j) zákona o obecnom zriadení č. 369/1990 Zb.

S ohľadom na viac ako dvojročné obhajovanie záujmov obyvateľov lokality Hlavný dvor v rámci Projektu PROMCEN zo strany predstaviteľov obce a aj s ohľadom na viaceré písomné stanoviská obce k tejto problematike z rokov 2008 až 2010 je preto pre Spoločenstva vlastníkov nehnuteľností v podstate nepochopiteľné rozhodnutie o nezaradení súvisiacej žiadosti zo 4.2. 2011 do rokovania zastupiteľstva dňa 17.2. 2011. A to aj napriek tomu, že ako som sa už vyjadril, sme si vedomí veľkého rozsahu času a obmedzenia vlastného pohodlia a/alebo priestoru pre prípravu činnosti nového obecného zastupiteľstva.

K odôvodneniu nezaradenie tejto problematiky do rokovania zo strany starostu obce som už svoj názor vyjadril v závere príspevku  "Diskusná časť zastupiteľstva - reakcia č. 2." V tomto príspevku preto len vyjadrím presvedčenie, že pripravované osobné stretnutie starostu obce s obyvateľmi lokality Hlavný dvor, ktoré iniciovali niektorí z obyvateľov, prinesie odstránenie prekážok pre zaujatie stanoviska ku žiadosti ohľadne vyjadrenia obce k predloženému riešeniu bývania obyvateľov Hlavného dvora v budúcnosti.

Počet zobrazení: 105

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby