CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

V obci Chorvátsky Grob zažívam už tretí začiatok volebného obdobia (prvý bol v závere roku 2006) a pri každom z nich sa objavili v podstate rovnaké prejavy aj obyvateľov obce a aj novozvolených funkcionárov.

Preto to déjà vu ako názov článku.

Tí, ktorých kandidáti nevyhrali, upriamujú dosť razantne pozornosť na svoje požiadavky a poukazujú na akékoľvek nedostatky nového vedenia (ktoré v niektorých prípadoch aj trošku "pripravia"), čo v mnohých prípadoch vyústi do konfrontácií v rámci členov vedenia obce a aj medzi vedením obce a obyvateľmi. A samozrejme vždy všetci zároveň prezentujú, že im ide o zlepšenie situácie v obci, a to vrátane zlepšenia vzťahov medzi obidvomi časťami obce a jej obyvateľmi.

Realita je však žiaľ vo všetkých troch prípadoch začiatkov volebných období dosť iná, hoci v prípade volebného obdobia od 2006 do roku 2010 tie problémy, resp. konflikty začali až v druhej polovici roku 2007.Bohužiaľ, akoby obyvatelia obce Ch. Grob aj ako občania SR nemali aj tak svojich problémov dosť, konkrétne kroky nesmerujú k zlepšeniu situácie vo vzťahoch v rámci obce, ale skôr naopak.

Aj keď je každému zrejmé, že akonáhle sa dajú dohromady do nejakej skupiny viac, než dvaja ľudia, tak väčšinou vzniknú nejaké problémy, tak by sa podľa mňa najmä v rámci dlhodobého spolužitia mali obyvatelia samotní, ale najmä vedenie obce a aj poslankyne a poslanci mali výrazne viac snažiť, aby sa situácie vo vzťahoch zlepšovala.

Krutú realitu problémov spolužitia starousadlíkov a nových obyvateľov tzv. satelitných obcí a mestečiek okolo väčších miest vcelku výstižne popísala sociologička Katarína Moravanská nedávno v záverečnej časti aktuálneho článku "Satelity plné samotárov i priekupníkov."

Prostredie v Chorvátskom Grobe teda nie je z hľadiska problémov vo vzťahoch medzi pôvodnými a novými obyvateľmi nejakou špeciálnou výnimkou. Chorvátsky Grob však má jeden špecifický vzťahový problém, ktorým je zlyhanie pokusu o vyriešenie vzťahu týchto dvoch skupín obyvateľov, ktorým sa dá nazvať anomália v podobe 5 proti 5.  Zrejme je každému jasné, že nemyslím populárnu reláciu na RTVS, ale štyri roky pôsobenia 5 poslancov za starú časť obce Ch. Grob proti 5 poslancom za Čiernu Vodu.  Pretože z hľadiska koncepčných rozhodnutí o rozvoji obce alebo aj o riešení veľmi vážnych problémov obyvateľov niektorých jej konkrétnych častí.

Tento môj blog bude opäť trošku obsiahlejší, dúfam že to bude na dlhú dobu k súvisiacej problematike posledný dlhý blog. Preto som odôvodnenie pre jeho napísanie uverejnil v závere a teraz prejdem priamo k veci.

Po priebehu ostatného rokovania OcZ, ako aj po spomínaných útokoch na mňa za moju aktivitu vo veci spracovania informácií o doprave v lokalite Čierna Voda a Triblavina a po tejto výzve pána Selepa s podnetom a prílohou na FB obce Ch. Grob som sa k situácii postavil nasledovne:

1.

Adresoval som starostovi obce Ch. Grob, poslankyniam a poslancom v piatok 24.4. 2015 v piatok 24.4. 2015 túto výzvu, aby sa podnet pána Selepa a následne aj ďalších obyvateľov obce vo veci výberu spoločnosti NEOPUBLIC, s.r.o. čo najskôr vyjasnil, pretože podľa môjho názoru z určitých dôvodov ohrozuje aj iné projekty, ktoré s danou "kauzou" jednak nič nemajú, ale pre obec zatiaľ skôr priniesli podstatne väčší prínos, než je potenciálna škoda z možno nevýhodnej zmluvy s NEOPUBLIC, s.r.o.

2.

Po napísaní tohto obsiahleho blogu sa sústredím najmä na sledovanie projektu novej školy s materskou školou na Čiernej Vode, s ktorou súvisí aj potreba doriešiť okružnú križovatku na Vajnorskej ulici a aj vyriešenie Zmien a doplnkov pre dotknutú lokalitu a aj niekoľko ďalších formálnych administratívnych a/alebo správnych činností.

Samozrejmosťou zostáva aj môj záujem doriešiť problematiku legalizácie Triblavinskej cesty, ale už s dominantným dôrazom na obhájenie záujmov MCST, a.s.

3.

O priebehu postupu výstavby ZŠ s MŠ na Čiernej Vode budem ďalej informovať doteraz využívaným postupom, ale už iba v najnevyhnutnejšom rozsahu.

4.

Rokovanie OcZ obce Ch. Grob dňa 21.4. 2015 bolo posledným, z ktorého som ja alebo niekto iný z MCST, a.s. zabezpečoval video záznam. Ponúknem možnosť obci Ch. Grob poskytnúť im techniku pre urobenie záznamu a aj ten záznam umiestnime na youtube a aj na www.chorvatania.sk, ak samotný záznam bude robiť niekto iný.

5.

Na všetkých ďalších rokovaniach OcZ obce Ch. Grob budem trvať na tom, aby boli tie body programu, ktoré súvisia s potrebou prítomnosti zástupcu MCST, a.s., boli tiež zaradené medzi prvé body programu rovnako, ako sa to udialo aj na ostatnom rokovaní, resp. ešte aj predtým za Marynčáka v prípade iných subjektov.

Vo voľbách v roku 2014 obyvatelia obce Ch. Grob rozhodli tak, ako rozhodli.  6 poslancov OcZ obce Ch. Grob a aj starosta obce majú trvalé bydlisko v obci Ch. Grob (časť Čierna Voda), 5 poslancov OcZ obce Ch. Grob má trvalé bydlisko v pôvodnej hlavnej časti obce. Je to vyjadrením jednak vôle obyvateľov vo voľbách, ale reflektuje to aj počet obyvateľov jednotlivých častí.

6.

Prevádzka portálu www.chorvatania.sk bude minimálne do skončenia platnosti ročného poplatku (asi do cca októbra 2015) zabezpečená. Pokračovanie prevádzky po tomto termíne bude záležať od záujmu obyvateľov obce Ch. Grob o zlepšenie situácie vo vzťahoch obyvateľov navzájom a/alebo vo vzťahoch obidvoch častí obce medzi sebou, ale v neposlednom rade aj od záujmov MCST, a.s. využiť ho prípadne na iný účel.

Považujem za potrebné objasniť dôvody pre takéto rozhodnutie a/alebo postup.

Aktuálne máme za sebou 4 plnohodnotné rokovania OcZ obce Ch. Grob, ktorých som sa rovnako, ako väčšiny rokovaní OcZ v minulosti zúčastnil ako jeden z mála občanov SR, ktorí majú nejaký vzťah alebo majú v obci nejaký záujem v obci Ch. Grob.

Tieto ostatné rokovania OcZ sú z môjho hľadiska charakteristické najmä nasledovnými faktormi:

  • faktorom väčšej otvorenosti rokovaniu OcZ aj na príspevky/podnety od obyvateľov, keď je na niektoré interpelácie reagované ihneď, pričom za Marynčáka a Matulu to bolo do 30 dní alebo vôbec,
  • faktorom výrazne väčšieho záujmu obyvateľov o rokovania OcZ oproti ére Marynčáka (čo je zrejme dané tou väčšou otvorenosťou rokovaní OcZ),
  • faktorom nevyhnutného riešenia "odložených" problémov z minulosti (kanalizácia a jej prevádzkovateľ, dažďová kanalizácia, ZaD územného plánu celej obce výrazom obdobu, doprava v okolí Triblaviny, škola a škôlka na Čiernej Vode, ...),
  • faktorom oživenia práce komisií OcZ, na ktorom má tiež podiel výrazne vyšší záujem verejnosti a/alebo obyvateľov o dianí v obci,
  • faktorom prejavov nespokojnosti menej úspešných kandidátov a nespokojnosti netrpezlivých obyvateľov s vývojom dlhodobo neriešených problémov alebo zase naopak so zvoleným riešením problémov
  • určite si vie každý predstaviť aj iné, z jeho hľadiska dôležitejšie faktory.

Väčšia otvorenosť rokovaní OcZ vo vzťahu k obyvateľom v kombinácii s množstvom nahromadených problémov spôsobila okrem iného aj to, že rokovania OcZ trvajú v podstate takmer o 100 % viac času, ako trvali rokovania za Marynčáka alebo aj za Jonášovej.

Na ostatných dvoch rokovaniach OcZ boli vedené aj také diskusie, ktoré mohli v pokoji a aj konštruktívne prebehnúť s dotknutými obyvateľmi na pôde komisií OcZ alebo dokonca mohli poslanci OcZ dotknutým obyvateľom poskytnúť potrebné vysvetlenie. Nie však preto, že sú na rokovaní OcZ otvárané nejaké bezvýznamné problémy (ktoré napríklad ja ako človek bez správneho sociálneho cítenia neviem pochopiť). Dôvodom pre vyjadrenie takéhoto názoru je niečo iné

Niektorí ľudia idú už dopredu do diskusie konfrontačne a snažia sa presvedčiť ostatných o svoje pravde skákaním do reči iným diskutujúcim, zvyšovaním hlasu pri presadzovaní svojej pravdy (tieto "prejavy" diskutujúcich platia/vzťahujú sa aj na obyvateľov a aj na členov vedenia obce). Naviac je bežné, že nie každý má danosť na vedenie diskusie o svojom probléme na verejnosti a pred divákmi, ale naviac si to väčšina ľudí ani neprizná a nie je teda schopná sebareflexie.

Rokovanie OcZ dňa 21.4. 2015 malo pôvodne na programe 18 bodov okrem 4 takých tých všeobecných. Niektoré boli prebraté rýchlo, niektorým bola naopak daný veľký, až neadekvátny priestor, resp. v prípade niektorých nebola urobená riadna príprava na ich prerokovanie. Potom logicky zostalo menej priestoru na prerokovanie iných, možno aj dôležitejších bodov v rámci bodu 22. Rôzne a Interpelácie poslancov a občanov.

Napr. pôvodný bod 12 programu z rokovania OcZ úzko súvisí s pripravovaným začiatkom výstavby diaľničnej križovatky na odpočívadle Triblavina, pretože bez tej diaľničnej križovatky nebude ani ten obchvat Chorvátskeho Grobu. Pár dní pred tým rokovaním OcZ 21.4.2015 bola pritom podpísaná zmluva medzi NDS, a.s. a zhotoviteľom stavby diaľničnej križovatky, čo pre obec Ch. Grob predstavuje výrazné skrátenie času pre vykonanie niektorých úkonov, nevyhnutných pre riešenie pripojenia časti Čierna Voda na túto križovatku cez Triblavinskú cestu a spojnicu so samotnou križovatkou.  O zmene vedenia trasy obchvatu, schváleného pred cca 8 rokmi, bola vedená diskusia niekoľko desiatok minút, ale na rokovanie o plnení iných, priamo súvisiacich úloh obce už nezostal čas.A to aj napriek tomu, že pred rokovaním OcZ poslankyňa Múčková uverejnila na FB obce Ch. Grob článok s nie celkom presnými informáciami.

Možno aj preto už nezostal čas, lebo sa opäť dostal na program problém s náhradou služby, ktorú pre obec doteraz zabezpečovala organizácia Ružová záhrada. A nebola možnosť to prerušiť, hoci starosta vyzýval na prerokovanie na úrade alebo na komisii a taktiež upozornil, že zmluva, ktorú tam občianka chcela detailne preberať aj za pomoci poslankyne Múčkovej.

Alebo aj preto, že bol venovaný veľký priestor problematike okolo obecných novín a výberu spoločnosti NEOPUBLIC, s.r.o.

Alebo aj preto, že pri prerokovaní umiestnenia novej trafostanice v lokalite Školská ulica tiež dostali priestor priamo diskutovať občania, ktorí sa z nejakého dôvodu celý mesiac nemali možnosť od svojich poslancov dozvedieť, že sa nejaká takáto záležitosť bude po opäť po mesiaci a po podrobnej príprave aj na pôde príslušných komisií riešiť, ale zato sa to údajne dozvedeli deň pre rokovaním OcZ.

Alebo ... - môžeme doplniť aj ďalšie body, ktoré zamestnali všetkých prítomných obyvateľov a samozrejme aj prítomných členov vedenia obce Ch. Grob.

Ešte pred tým ostatným rokovaním OcZ, ktoré sa konalo 21.4. 2015 som po rokovaní Stavebnej komisie uverejnil k vytváraniu hádavej atmosféry článok "Nech mier ďalej zostáva s touto dedinou, ..." , ktorý som po výzve od pánov Selep a Michalík doplnil v článku "Komu táto "hádavá" atmosféra vyhovuje?"

Následne som sa snažil konštruktívne zareagovať na vyššie spomínaný článok poslankyne Múčkovej s nie celkom presnými informáciami. Podobne ako dnes, som aj počas minulého víkendu strávil určitý čas popísaním dopravnej situácie z hľadiska všetkých súvisiacich skutočností, za čo ma jeden občan pochválil (vďaka "axer") a niekoľko anonymných občanov obvinilo z manipulácie s informovanosťou verejnosti a taktiež z ovplyvňovania vedenia obce Ch. Grob. Z môjho pohľadu sa tieto útoky na mňa za informovanie verejnosti vzťahujú aj na moju iniciatívu pri projektoch ZŠ s MŠ na Čiernej Vode a aj projektu okružnej križovatky v tejto lokalite, ktoré niektorí obyvatelia Ch. Grobu vrátane poslancov OcZ považujú iba za presadzovanie mojich záujmov (ide mi vraj iba o m2)

Takéto útoky na moju osobu sa tu diali aj v minulosti, pričom duchovným vodcom bol pán Slavomír Magál, ktorému najmä počas ostatných cca 5 rokov výdatne pomáhal pán Miroslav Marynčák spoločne s časťou OZ Chorvátsky Grob - Čierna Voda v rokoch 2009 až 2011, resp. počas dosť dlhého obdobia z minulého funkčného obdobia im sekundovala aj časť bývalých poslancov za starú časť obce Ch. Grob.

Preto som sa rozhodol ďalej konať tak, ako je popísané vyššie v bodoch 1. až 6.

Počet zobrazení: 394

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby