CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Cyklotrasy: Projekt stopla nepripravenosť obecného úradu

Cyklochodník by sa nám v obci hodil. Podľa článku v časopise Chorvatan samospráva tento rok projekt nepodala. Nestihla termín. Netreba sa nechať zaviesť dobrým perom autora článku. Dôvodom pre nepodanie projektu je len a len nepripravenosť obecného úradu.

Zástupkyňa starostu p. Jonášová v článku tvrdí, že príčinou prerušenia územného konania a tak aj nemožnosti podať žiadosť o čerpanie financií z fondov EÚ bolo konanie niektorých poslancov. Tí vraj na zastupiteľstve projekt podporili, avšak ako predstavitelia urbáru hlasovali proti. Navyše počas územného konania vraj vzniesli námietku proti umiestneniu cyklotrás s odôvodnením, že chcú tieto pozemky predať.

V článku sa však uvádza omnoho väčšia prekážka, ktorej sa žiaľ nevenuje toľko priestoru ako "urbáru". Ako opäť uvádza zástupkyňa starostu, je to „nesúlad katastrálnych máp so skutočným stavom umiestnených komunikácií (zistené až geodetickým meraním), popri ktorých sme plánovali chodníky viesť. Teda potom zasahujeme aj na iné pozemky, kde zatiaľ nevieme doložiť súhlasy vlastníkov. A bez týchto súhlasov žiadosť nemôže byť podporená“, prízvukuje M. Jonášová.

Ak tomu dobre rozumiem, tak je jedno, či urbárnici súhlasili, alebo nesúhlasili. Obec totiž nevie doložiť ani súhlasy ďalších vlastníkov. Projekt tak stopla nepripravenosť obce a nie poslanci, či urbárnici!

Ak sa pracovníci obecného úradu rozhodli trasovať projekt po súkromných pozemkoch bez akéhokoľvek (predbežného) súhlasu (konzultácie) s dotknutými vlastníkmi, tak sa dajú použiť aj slová ťažšieho kalibru ako je "nepripravenosť". Ja tomu hovorím: neefektívne vynakladanie verejných prostriedkov.

Pani Jonášová tvrdí, že "ak urbár nezmení svoje stanovisko, hľadať nové riešenia trasovania a následne dať projekt nanovo prepracovať, si vyžiada ďalšie financie z obecného rozpočtu a opätovnú iniciatívu zamestnancov obce pri získavaní nových súhlasov.

Ak chce (chcelo) byť vedenie obce efektívne, stačilo tento postup otočiť. Prosím vedenie obce a pracovníkov OÚ, aby v budúcnosti pri podobných projektoch začali najskôr so získavaním súhlasov dotknutých vlastníkov a až na ich základe zadávali vytvorenie projektu trasovania cyklochodníka. Obci a obyvateľom ušetríte veľa zdrojov, ktoré sú potrebné pre iné oblasti.

Cyklochodník by sa nám v obci hodil. Ak by to bolo potrebné ochotne by som odpracoval dobrovoľnícke hodiny pri jeho stavbe. Ak by však obec odo mňa chcela, aby som daroval časť svojho pozemku na tento projekt, nesúhlasil by som. Vy snáď áno?

Počet zobrazení: 221

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby