CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Čo bránilo výstavbe COOP Jednota a prečo začala stavba SO v rámci ZŠ s MŠ?

Aktuálne prebieha kampaň pred referendom o odvolaní Rada Benčíka z postu starostu obce Ch. Grob.

S ohľadom na projekt základnej školy s materskou školou (ZŠ s MŠ) v lokalite PROMCEN (ktorý v podstate rozhodol o volebných výsledkoch v roku 2014, hoci nakoniec nebol realizovaný), som žiaľ súčasťou referendovej kampane, aj keď veľmi nechcem (to len pán Lajčiak ako účastník developovania lokality Hrudky si myslí niečo iné), lebo v referende hlasovať nemôžem. Nakoniec, internetová, resp. serverová pamäť nepustí (viď tento článok o tom, ako to v závere roka 2014 bolo "Takže prečo teraz, prečo takto, za koľko, prečo vôbec, čo ešte za to, ...").

V tlačovinách pre referendum, ktoré vytlačili a distribuovali obidve skupiny (tá proti referendu a aj tá za referendum), resp. v internetovom priestore sa objavilo veľa, pre obyvateľov zaujímavých a zrejme aj nových informácií. Pôvodne som sa ani nechcel púšťať do písania súvisiacich a pre verejnosť dôležitých informácií, pretože by to aj tak bolo v aktuálnej napätej atmosfére vnímané inak, aký význam tým uverejneným informáciám prikladám ja, resp. aké vyplývajú z prezentovaných faktov.

Po prečítaní si aktuálnych informácií z príspevku poslankyne Múčkovej na FB Chorvátsky Grob - občianska komunita o tom, kam až opäť po viac než roku sú ochotní zájsť scenáristi kauzy ZŠ s MŠ v časti Čierna Voda, som sa rozhodol zareagovať na niektoré informácie k otázke výstavby ZŠ s MŠ z obidvoch tlačovín, resp. z FB stránky Chorvátsky Grob - občianska komunita, resp. aj zo stránky www.lepsigrob.sk

1. K tlačovine "Obecné noviny Chorvátskeho Grobu"

V článku o supermarkete COOP Jednota je na strane 9 písané aj o potrebe odstránenia technických komplikácií, ktoré údajne musela COOP Jednota vyriešiť, resp. odstrániť aj v oblasti dopravy, aby mohla výstavbu supermarketu realizovať.

Pravda je však taká, že celé zdržanie výstavby supermarketu COOP Jednota bolo spôsobené len a len konaním úzkeho vedenia obce, nedodržaním dohôd z konca roku 2014 vo vzťahu ku realizácii projektu získania dotácií pre výstavbu ZŠ s MŠ v roku 2015, ktorého súčasťou bola aj dohoda nahradenia dočasného riešenia dopravného pripojenia supermarketu COOP Jednota na Vajnorskú cestu. No a keď už sa zdalo, že sa bude dať začiatkom roka pokračovať, tak pre istotu boli vetované súvisiace uznesenia OcZ zo strany starostu obce Ch. Grob.

Stanovisko MCST, a.s., potvrdzujúce uvádzané konštatovanie, bolo zo strany MCST, a.s. prezentované aj verejne smerom ku všetkým zainteresovaným subjektom v liste č. MCST-OCDaPK-123008-SS.

K tomuto listu bolo doplnených viacero príloh, z ktorých uvediem iba tú, ktorá ukazuje rozdielnosť princípov prístupu ku požiadavkám na riešenie dopravy ku "developerským" lokalitám. Je to satelitná snímka časti pripojení na Pezinskú ulicu v smere ku OC MONAR, z ktorej je vidieť, že lokality s desiatkami RD sú bez problémov pripojené priamo na Pezinskú cestu často bez dobrého výhľadu.

Obsah vetovaných uznesení OcZ obce Ch. Grob, priamo predstavujúce obštrukcie pre výstavbu supermarketu COOP Jednota, si môžete pozrieť napr. na tejto konkrétnej adrese web stránky obce Ch. Grob.

2. K informáciám o projekte ZŠ s MŠ v lokalite PROMCEN na www.lepsigrob.sk.

Na stránke www.lepsigrob.sk bolo uverejnené okrem iných informácií aj porovnanie/analýza dvoch lokalít, kde by mohla byť vybudovaná nová .... Súčasťou tejto informácie je aj aktualizovaná tzv. "Bellova tabuľka" z 1.12. 2015, ktorá zohrala rozhodujúcu úlohu pri hlasovaní 5 poslancov OcZ z 9 prítomných o výhodnosti tej ktorej lokality pre výstavbu ZŠ s MŠ.

V podstate by som mohol byť s obsahom aktualizovanej Bellovej tabuľky spokojný, pretože "upravuje" pôvodne výrazne negatívny pomer lokality PROMCEN z 1.12. 2015 na takmer vyrovnané "skóre" v septembri 2016. Musím sa však voči obsahu aktualizovanej tabuľky ohradiť a trvať na tom, že keby neboli vykonávané účelové obštrukcie cez vetovanie uznesení a cez vydávanie manipulatívnych žiadostí na dotknuté organizácie (napr. BVS, a.s., resp RO BA SPF, ...), tak by to číslo bolo pre niektoré položky výrazne nižšie v celkovej čiastke o niekoľko sto tisíc EUR v prospech projektu ZŠ s MŠ v lokalite PROMCEN. A som to pripravený dokázať ja alebo niekto iný z dobre uložených kópií dôkazov.

Ďalšou informáciou na stránke www.lepsigrob.sk, na ktorú chcem zareagovať, je článok "Máme dve rozostavané školy."

V tomto prípade iba pre upresnenie uvediem link na článok, z ktorého boli zrejme čerpané informácie o začatí stavebných prác na niektorých objektoch zo stavby I. etapy ZŠ s MŠ. V súvislosti s pokračovaním realizácie supermarketu COOP Jednota a aj I. etapy OK Vajnorská som verejnosť v článku "Informácia verejnosti o postupe vo výstavbe OK Vajnorská" informoval o tom, že z dôvodu efektívnosti realizácie výstavby I. etapy OK Vajnorská zrealizuje MCST, a.s. aj niektoré časti stavebných objektov zo stavby I. etapy OK Vajnorská.

*****

A komu teraz prerežú pneumatiky? Alebo že by to zašlo ešte ďalej?

Počet zobrazení: 541

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby