CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Zákon o petičnom práve bol porušený, ale iba trošku :)

Dňa 15.8. 2013 som na tomto webe umiestnil článok s názvom "Ďalší podnet na prokuratúru." Bola to krátka informácia o tom, že s ohľadom na nevybavenie petície za zvolanie verejného zhromaždenia obyvateľov zo strany obce bol na Okresnú prokuratúru Bratislava III. podaný podnet na prešetrenie postupu orgánov obce Ch. Grob pri nevybavení predmetnej petície 

Dňa 22.10. 2013 bola poštou doručená do MCST, a.s. obálka z Okresnej prokuratúry Bratislava III. s písomnosťou OSP_BA-III_Pd_216_13-8.pdf, ktorá predstavuje Upovedomenie o vybavení podnetu, teda toho podnetu z 15.8. 2013.

Podnet MCST, a.s. bol vybavený konštatovaním zo strany Okresnej prokuratúry Bratislava III. o porušení zákona o petičnom práve zo strany orgánov obce Ch. Grob tým, že petíciu v zákonom stanovenej lehote nevybavili (aj keď napr. 5.7. 2013 mohli). 

Ale nečinnosť orgánov obce už prokurátor podľa toho istého zákona o petičnom práve konštatovať nemohol, lebo práve na základe výzvy prokurátora na obec v rámci preverovania podnetu "niekomu" na obci došlo, že to vyrieši elegantným spôsobom a 19.9. 2013 na rokovaní OcZ obce Ch. Grob petíciu nechá prerokovať a aj keď v nej ide o dôležité témy, tak ju OcZ obce Ch. Grob neprijme/neschváli a verejné zhromaždenie obyvateľov tejto obce za účelom hľadania riešení pálčivých problémov skrátka nezvolá. Lebo veď vlastne všetky tie problémy (školské priestory na Č.V., doprava, kanalizácia, centrálna zóna, riešenie regulovania výstavby, ...) sú riešené, resp. ich riešenie konkrétne napreduje. 

Takže vlastne v obci Ch. Grob ešte dňa 19.9. 2013 tie vyššie spomínané problémy neboli ani poslancami, ani starostom obce Ch. Grob považované za vážne, keďže petíciu za zvolanie verejného zhromaždenia obyvateľov OcZ obce Ch. Grob odmietlo s odôvodnením, že netreba, lebo všetko sa rieši. Na takéto "vybavenie" petície nikto z obyvateľov Ch. Grobu nereagoval podporou autorov petície ani na www.chorvatania.sk a ani na facebook-u obce, ale naopak sa na facebook-u obce sa objavilo viacero útokov na moju osobu  za to, že som poskytol iný pohľad na udalosti, ktoré podľa môjho názoru výrazne zasiahnu do života v obci.

Teda aj obyvatelia obce a najmä jej časti Čierna voda nevideli v odmietnutí petície a teda aj v odmietnutí možností spomínané problémy riešiť problém a teda tiež nevideli tie spomínané problémy tak dramaticky.

Ale čuduj sa svete, už 2.10. 2013 boli tie isté problém (školské priestory na Č.V., doprava, kanalizácia, centrálna zóna, riešenie regulovania výstavby, ...) také vážne, že na základe nich dokonca starosta abdikoval. A ako dôvody nesplnenia svojich zámerov a projektov v závere abdikačného prejavu uviedol nasledovné štyri oblasti, resp. okruhy projektov, citujem: 

Na druhej strane sa mi nepodarilo realizovať všetky zámery a projekty, ktoré som si predsavzal a možno i sľúbil :

  • zastavenie veľkej časti nekoncepčných rozhodnutí,
  • schválenie nového Územného plánu obce, ktorý napriek tomu, že musí byť určitým kompromisom je zároveň novou víziou pre ďalší zmysluplný rozvoj obce a mal dať jasné pravidlá pre všetkých účastníkov investičného procesu a aj vedenie obce v budúcnosti,
  • výstavbu nového, v dnešnej dobe zodpovedajúceho centra v časti Čierna Voda, ktoré je okrem praktickej a estetickej potreby pre povedomie jej obyvateľov nevyhnutné,
  • a hlavne nepodarila sa výstavba novej veľkej základnej školy pre naše deti, čo ľutujem najviac, pretože v tom vidím okrem praktičnosti pre deti a rodičov aj silný sociálny a demografický stimul a perspektívu obce.

Nepodarilo sa to možno aj preto, že som nebol tieto veci ochotný realizovať za cenu poškodenia verejného záujmu a obytného prostredia už bývajúcich obyvateľov, pri vedomom porušovaní logických princípov tvorby sídla a udržateľnosti životného prostredia a niekde aj za cenu porušovania zákonov.

Keďže posledné dve odrážky súvisia s mojou výraznou angažovanosťou sa v obci Chorvátsky Grob a aj koncept centra Čiernej Vody aj s umiestnením školy na pozemkoch MCST, a.s. bol obci predložený ešte v septembri 2010, potom by bolo potrebné verejnosti vysvetliť, čo vo vzťahu k realizácii projektov pod tými dvomi odrážkami myslel starosta v tej košatej podčiarknutej vete.

Preto týmto pána Ing. arch. Marynčáka vyzývam k tomu, aby verejnosti vysvetlil, aké "poškodenie verejného záujmu a obytného prostredia už bývajúcich obyvateľov, pri vedomom porušovaní logických princípov tvorby sídla a udržateľnosti životného prostredia a niekde aj za cenu porušovania zákonov" hrozilo pri realizovaní návrhov MCST, a.s. od prijatia Uznesenia OcZ obce Ch. Grob číslo 88/2012 zo dňa 28.6. 2012, vytvárajúceho predpoklady pre reálne naštartovanie obidvoch skupín projektov z tých posledných dvoch odrážok.

Keďže Ing. arch. Marynčák tento komunitný web ignoruje, tak mu tlač tohto príspevku bude doručená v stredu do podateľne aj so sprievodným listom s výzvou na predmetné vysvetlenie a zároveň bude ten list odoslaný aj emailom na jeho adresu starosta@chorvatskygrob.sk.

Počet zobrazení: 438

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby