CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Výzva na vykonanie verejného prerokovania výstavby ZŠ s MŠ na Čiernej Vode.

Dňa 4.4. 2015 som na oficiálnej, resp. obcou Ch. Grob podporovanej FB stránke uverejnil informáciu o tom, že podľa môjho názoru (získaného na základe opakovaných skúseností) je jedným z problémov obce Chorvátsky Grob vyrábanie káuz pre kauzy a nie pre riešenie problémov.

Uvedené konštatovanie malo súvis s vtedy pre mňa aktuálnou skúsenosťou, ktorou bolo podanie námietky  voči pripravovanému riešeniu dopravy v lokalite Vajnorskej ulice pri veterinárovi, kde by mala byť vybudovaná okružná križovatka pod označením OK Vajnorská. Predmetnú námietku podal prostredníctvom predsedu Stavebnej komisie OcZ obce Ch. Grob nejaký aktívny občan obyvateľ 1. apríla 2015, ktorou sa Stavebný úrad obce Ch. Grob musí zaoberať vo vzťahu na už vydané Územné rozhodnutie č.sp.zn.:  ÚKaSP-33-2015-JAS-KK-CENTRUM. Keďže sa to podanie námietky udialo dňa 1.4. 2015, tak som chvíľu čakal, či to nebude "prvý apríl". Ale nebol.

Od predloženia návrhu na spôsob realizácie nových objektov základnej školy pre Chorvátsky Grob, umiestnených na Čiernej Vode, informujem na tejto adrese "Nová škola" o všetkých relevantných krokoch v tomto projekte.  Súčasťou tých informácií sú aj projektové výkresy o škole a aj o spomínanej OK Vajnorská, bez ktorej nechcú kompetentní dopraváci na BSK a aj v Senci dovoliť stavať ani školu a ani COOP Jednota.

V spomínanej sekcii "Nová škola" som dňa 1.3. 2015 v tomto článku: "Pre stavbu ZŠ s MŠ bude vydané územné rozhodnutie a začne stavebné... informoval o plnení podmienok pre vydanie územného rozhodnutia pre OK Vajnorská. Súčasťou toho článku bol aj  výkres riešenia OK Vajnorská, na ktorom sa po takmer vyše dvoch mesiacoch rokovaní a prerábaní projektov podarilo dohodnúť so všetkými dotknutými subjektami. Tieto dohody sú pre MCST, a.s. spojené aj s viacerými budúcimi záväzkami voči fyzickým a/alebo právnickým osobám z oblasti spolupráce pri využití ich nehnuteľností v rámci lokality Čierna Voda.

Keďže som sa teda zase musel venovať nejakým "záležitostiam", ktoré alebo už mali byť vybavené (všetci o tom riešení OK Vajnorská vedeli alebo mali vedieť niekoľko týždňov pred vydaním ÚR č.sp.zn.:  ÚKaSP-33-2015-JAS-KK-CENTRUM), budem sa tým teda zaoberať do dôsledkov, a to vo viacerých rovinách.

1.

V prvom rade, resp. v prvom kroku som operatívne zareagoval smerom ku Stavebnému úradu obce Ch. Grob nasledovným emailom Mail_SU_obce_Ch_Grob_02-04-15.pdf  a jeho prílohou  Riesenie_cyklotras_OK-Vajnorska.pdf.

2.

Následne som starostu obce a aj vedúcemu Stavebnej komisie OcZ obce Ch. Grob vyzval listom č. MCST_OChG_2980704_SS.PDF k tomu, aby zorganizovali verejného rokovania Stavebnej komisie OcZ za účelom prerokovania stavieb ZŠ s MŠ a OK Vajnorská, a to nielen kvôli tej "prvoaprílovej" námietke, ale aj kvôli tomu, že o informácie k priebehu prípravy výstavby žiadali opakovane obyvatelia obce Ch. Grob a aj samotní členovia Stavebnej komisie cez internetové informačné kanály ale aj priamo na ostatnom rokovaní OcZ obce Ch. Grob.

3.

Stavba OK Vajnorská je zatiaľ realizovaná na náklady mojej rodinnej firmy a aj na jej pozemkoch, pričom pre rozvoj zvyšku pozemkov v projekte PROMCEN nie je tá križovatka nevyhnutnosťou, pretože sa prístup k nim dá riešiť aj inak. Nakoľko zatiaľ nereagoval na návrh zmluvy o združení činností a prostriedkov ani jeden zo subjektov, ktoré sú zo zákona zodpovedné a aj povinné realizovať takéto verejno-prospešné stavby a ktoré majú pre ich realizáciu aj zdroje z daní a poplatkov od fyzických alebo právnických osôb, budem aj s ohľadom na viaceré ďalšie kroky obce Ch. Grob nútený prehodnotiť svoj ďalší prístup k realizácii I. etapy výstavby OK Vajnorská.

V každom prípade je potrebné skonštatovať, že všetky takéto problémy môžu ohroziť termín ukončenia I. etapy stavby ZŠ a aj jej otvorenie 2. septembra 2015. Postupne nadobúdam presvedčenie, že síce na dodržaní termínu pre otvorenie ZŠ na Čiernej Vode záleží aj mnohým iným, ale súvisiace náklady na potrebné operatívne riešenia vznikajúcich problémov sú zatiaľ realizované iba na ťarchu MCST, a.s. a na základe ústupkov MCST, a.s.

Záver minulého týždňa však predstavoval v tejto otázke pre mňa zlom a v tejto veci, resp. aj v ostatných otvorených otázkach, pri ktorých už nebude MCST, a.s. riešiť chyby a omyly na strane orgánov verejnej alebo štátnej správy v minulosti svojimi terajšími ústupkami, ale bude trvať na tom, aby zodpovednosť za realizáciu zákonného riešenia vzniknutých problémov prevzali tie subjekty, ktoré tieto riešenia zanedbali v minulosti.

O všetkých svojich krokoch bude spoločnosť MCST, a.s. verejne informovať.

Počet zobrazení: 470

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby