CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Už se perou... Naznačili ... Ak to nemá byť podľa nás, tak radšej vôbec. Opravte ma , ak sa mýlim.

Dňa 20.1.2015 sa konalo zasadanie OcZ , zvedavci si pozrú videozáznam a urobia vlastný obraz....

Mňa osobne však v programe zastupiteľstva zaujal bod 19 a to voľba členov komisií z radov občanov.

Fakty a úvod. Pre neinformovaných uvádzam,  že najprv sa hlasovalo o počte miest  v jednotlivých komisiách, ktorých počet navrhli predsedovia jednotlivých komisií a následne o spôsobe voľby kandidátov t. j. či bude hlasovanie verejné, alebo tajné. Poslanci sa hlasovaním uzniesli a odhlasovali, že členov komisie pre školstvo, šport atď... budú voliť verejne, nakoľko počet prihlásených kandidátov sa rovnal aj počtu mandátov v komisii teda 11 občanov a členov do finančnej komisie s počtom 13 a taktiež členov stavebnej komisie s počtom 11 z radov kandidátov, budú voliť tajným hlasovaním.

Komentár: Nateraz odbočím a dovolím si prezentovať svoj osobný názor, ktorý som verejne a dosť často prezentoval pri viacerých príležitostiach. Ja osobne som za hlasovanie verejné z dôvodu, že tajné hlasovanie vo veciach verejných považujem za prežitok a istú mieru alibizmu v zmysle, že za svojim názorom, tobôž vyjadreným hlasovaním, by som si mal stáť.

Na moje argumenty som dostal okrem iných aj reakciu a názor diskutérov s nasledovným argumentom. Citujem  „Vo všeobecnosti a celosvetovo sa považuje za najobjektívnejšie tajné hlasovanie z hľadiska slobodnej vôle a svedomia poslanca, čo by malo byť podľa zákona hlavným kritériom. A ako príklad uvedený aj argument , že všetci poslanci napr. parlamentu a iní sú zvolení v tajných voľbách ....a pri mizernej účasti voličov. Síce som tento argument chápal, nesúhlasil s ním, ale akceptoval, že vo svete je to takto zariadené.

Osobne tlieskam odvážlivcom, ktorí navrhli a boli za verejné hlasovanie. Ale v demokracii je dôležité je to, čo potvrdí väčšina.

Fakty a priebeh. Poslanci si legitímne pri hlasovaní odhlasovali jedno verejné a dve tajné hlasovania, aj keď u niektorých som nadobudol z naznačeného dojem, že majú pocit , že neboli dodržané ich prípadné dohody, alebo bola nepresnosť v komunikácii. Každopádne, či sa už jedná  o hlasovanie verejné , alebo tajné je to irelevantné, nakoľko to predsa nič nemení na rozhodnutí každého z nich pre ktorého kandidáta sa rozhodne v zmysle ... podľa svojho vedomia a svedomia...

Zamyslenie. Hlavná a nevysvetliteľná chyba v argumentoch poniektorých poslancov je tá, že napriek ich deklarovaniu, že na hlasovanie sú pripravení / citujem p. Keblešovú " Bola som pripravená "/ t. j. zjavne boli oboznámení s kandidátmi, tak podľa ich interpretácie pri verejnom hlasovaní zahlasujú, ale pri tajnom nie. Nechápem, aký mal byť rozdiel v ich rozhodnutí. Opačne to z rôznych dôvodov chápem,  ale v tomto prípade toto nemá žiadnu obhájiteľnú logiku ani vysvetlenie.

Fakty a priebeh. Pri tajnom hlasovaní našich obecných poslancov som s úžasom zistil, že časť poslancov sa ani neunúvala ísť za plentu a hlasovať za svojich občanov. Dotyční si asi nevedeli vybrať z 18 kandidátov ani jedného, ktorý by stál za to. / Viem majú na to právo, tak ako je mojim právom ich za to pranierovať. /

Najparadoxnejšie na celej veci je, že oni boli zvolení rovnakým tajným hlasovaním hlasom občana vo voľbách. Keby sa obdobným spôsobom podľa ich príkladu zachovali pri hlasovaní vo voľbách občania, ani jeden z nich by tam dnes nesedel. Toto im akosi uniklo. Okrem toho, týmto spôsobom svojim občanom, ktorí prejavili ochotu zúčastniť sa práce v komisiách dali vlastne najavo ako hlboko ich majú v paži. 

Záver. Toto „ skvelé gesto „  4 poslancov samozrejme nezmarilo voľby komisií, ani sa nič dramatické nestalo, ale je dobré si tieto momenty pripomenúť. Je to príklad nad mieru nekorektného jednania časti našich / vašich zástupcov ľudu, ako ich zvykneme hrdo a takmer básnicky nazývať. Tento „ drobný  nešvár “ trošku poznačil náladu rokovania, ale inak sa všetci tešíme na príjemnú a plodnú pracovnú atmosféru pri spoločnej práci v prospech obce. .....Aspoň dúfam....

 

 

Počet zobrazení: 335

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby