CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Bolo nás jedenásť, už je nás len ..... alebo, čo si počneme s toľkými aktívnymi občanmi

Dňa 7.1.2015 sa konalo stretnutie záujemcov z radov občanov o členstvo vo finančnej a sociálnej komisii. Ako radového občana ma milo prekvapil záujem širokej verejnosti o účasť a prácu v tejto komisii. Okrem predsedu tejto komisie a jeho zástupkyne o členstvo v tomto poradnom orgáne zastupiteľstva prejavilo záujem 16 občanov. Pre informovanie verejnosti by som rád uviedol pár poznatkov z tohoto stretnutia a hlavne sa s Vami podelil o niekoľko postrehov.

 

......“ Sme preto radi, že sa do diskusie zapájate aj VY.

Veď čím viac chytrých hláv sa dá dohromady, tým lepšie riešenia pre našu obec spolu nájdeme.“

 

Toto je veta z volebného programu víťazného zoskupenia „ Moderná obec “.

 

Preto som celkom prekvapený, že na prvom stretnutí kandidátov a záujemcov finančnej a sociálnej komisie v časti diskusia došlo ku polemike ohľadom počtu jej členov. Na stretnutí bolo predsedom komisie pánom Solankom oznámené, že plánovaný počet členov tejto komisie je 11, čo znamená že niektorí záujemcovia o prácu v tejto komisii budú vyradení , resp. nebude poslancom doporučené ich zvolenie. Po oznámení tejto skutočnosti nastala zaujímavá diskusia, kde sa zúčastnení vyjadrovali a prezentovali svoje argumenty a pohľad na to, prečo práve tento počet a prečo nie iný resp. čo sledujú týmto svojim návrhom.

 

V argumentácii navrhovateľa predsedu komisie sa vyskytli  nasledovné dôvody.

Citujem „ Takto som sa rozhodol“ je to moje legitímne právo. Na otázku ako prišiel k tomuto číslu padol argument, že po zlúčení počtu členov finančnej a sociálnej komisie z minulého obdobia to vychádza asi takto, prípadne že diskusia viacerých členov by už nebola konštruktívna.

 

Preto som sa rozhodol uviesť a zhrnúť pár / čisto subjektívnych / argumentov, ktoré sú v rozpore s týmto tvrdením a vyvracajú jeho opodstatnenie.

 

Nikto zo zúčastnených neupiera legitímnosť tohto tvrdenia, ktoré je po právnej a formálnej stránke v poriadku. Avšak je na zamyslenie aj morálna stránka tohto argumentu. Pokiaľ sa o členstvo v nejakom zoskupení v tomto prípade odborného poradného orgánu zastupiteľstva ktokoľvek uchádza, tak buď príjmeme všetkých ktorí majú záujem, alebo urobíme výber podľa jasných a vopred stanovených kritérií výberu. Tieto však nikde nie sú exaktne určené a teda keďže nikto nevie kritériá, neviem podľa akého kľúča budú členovia komisie vybraní resp. vyradení.

Zvýšený počet záujemcov nad uvažovaný predpokladaný počet by súdny človek považoval za pozitívum, tu sa však uvažuje o nejakej selekcii bez jasne stanovených pravidiel.

Počet členov komisie nie je stanovený, takže jeho svojvoľné obmedzenie resp. určenie predsedom komisie je síce legitímne, ale nelogické a podľa môjho osobného názoru aj nemorálne a neslušné vo vzťahu k tím, ktorí chcú nezištne pomôcť svojimi skúsenosťami pri práci tohoto orgánu. V tomto prípade počet členov nijako neovplyvní rozpočet obce a v podstate neexistujú žiadne rozumné argumenty, ktoré by boli v prospech návrhu ohľadom obmedzenia počtu 11. Argument nepárneho čísla z dôvodu hlasovania tiež nie je všeliekom, lebo z minulosti sa ukázalo že hlasovanie komisie nie je záväzné a predseda komisie nie je nijako zaviazaný / okrem morálnej povinnosti / hlasovať za výsledok z komisie v zastupiteľstve.

Ak by sme už chceli trvať na tomto argumente, dá sa použiť akékoľvek nepárne číslo.

 

Pri najlepšej vôli som nepochopil dôvod tohoto návrhu. Iba že by.....Ale nešírme zbytočné špekulácie. Preto verím, že zvíťazí zdravý rozum a berme to pre začiatok ako drobné detské choroby. Verím že v duchu toľko omieľanej demokracie bude táto podstatná drobnosť napravená a zvíťazí zdravý rozum, a rozumné a logické argumenty ako bolo v závere stretnutia naznačené.

 

V zásade je síce jasné, že z formálneho hľadiska vplyvu na prijatie nejakého právne záväzného rozhodnutia je  úplne jedno či ste, alebo nie ste v komisii, nakoľko v konečnom prípade aj tak rozhodnú poslanci,  ale nazdávam sa, že je rozumné prijať každú ponúknutú ruku pri riešeniach a v dobe keď vládne ľahostajnosť je nerozumné robiť umelú a nerozumnú k ničomu nevedúcu selekciu. Sú to úplne zbytočné čierne body.

 

Priatelia želám nám veľa dobrých rozhodnutí a okrem deklarovanej odbornosti aj zdravý sedliacky rozum,

ktorý zatiaľ nikdy nesklamal.

Počet zobrazení: 437

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

Komentár osoby Ferdinand Kolčák o Január 8, 2015 na 12:21am


© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby