CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Smeti na Brezovej hnevajú obyvateľov okolitých ulíc. Sťažujú sa zastupujúcej starostke.

Možno ste aj vy zaregistrovali preplnené kontajnery a smeti rozfúkané v blízkom či vzdialenom okolí Brezovej ulice. Nahnevaní občania okolitých ulíc sa rozhodli obrátiť so sťažnosťou na zastupujúcu starostku. Žiadajú ju, aby urobila všetky dostupné kroky pre zamedzenie neporiadku.

V liste, ktorý mám k dispozícii sa píše, že kontajnery na komunálny a separovaný odpad sú kontinuálne preplnené a obsypané smetím, ktoré vietor roznáša po blízkom aj širšom okolí. Podľa vyjadrení niektorých susedov žijúcich v bytovkách na Brezovej je dôvodom tohoto stavu nedostatočná kapacita kontajnerov. Ďalší susedia tvrdia, že komunálny odpad ku kontajnerom prinášajú a neporiadok vytvárajú občania z iných častí obce, alebo iných obcí a poukazujú na blízkosť hlavnej cesty, ktorá spája Bratislavu a Pezinok.

Občania vo svoje sťažnosti zastupujúcej starostke navrhujú, aby obec:

  • vyzvala vlastníkov a nájomníkov bytov, aby si vybudovali uzamykateľný prístrešok/stanovisko pre kontajnery, čo zabráni rozfúkavaniu odpadkov po okolí a obmedzí prinášanie odpadu inými ľuďmi, nežijúcimi v dotknutých bytovkách,
  • zabezpečila/koordinavala navýšenie množstva kontajnerov pri bytovkách v prípade, že na skutočný počet obyvateľov bytoviek sú kontajnery poddimenzované


"Akékoľvek sú príčiny tohto stavu, nám, obyvateľom okolitých domov, nie je táto situácia ľahostajná, keďže denne chodíme okolo spomínaných kontajnerov pešo po chodníku, alebo autom a preto Vás žiadame, aby ste prostredníctvom pracovníkov obecného úradu situáciu prešetrili a následne ju pomohli vyriešiť. Ide predsa o životné prostredie nás všetkých" - dodávajú občania. Ja sa k tomuto podnetu/sťažnosti pripájam.

Počet zobrazení: 430

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

Komentár osoby Ferdinand Kolčák o Marec 7, 2014 na 10:39pm

Dobrý večer AEROwalker.

Dobrý postreh. Vlastníci bytov a nájomníci sa žiaľ podľa vyjadrenia správcu bytoviek na Brezovej nevedia na vybudovaní prístrešku-ohrady pre kontajnery dohodnúť. Správca ich k tomu, podľa jeho vyjadrenia viackrát nabádal a tvrdí, že prostriedky na fonde k dispozícii majú (informáciu mám sprostredkovane od jedného z organizátorov podnetu).

Takže to, čo sa javí ako "úplne jasne riešiteľné obyvateľmi bytoviek na Brezovej" - ako píšete, nie je až tak jednoducho realizovateľné.

Podľa môjho názoru je obrátenie sa na zastupujúcu starostku prirodzený a správny postup (odporúčal som, aby bol podnet zaslaný aj Komisii pre životné prostredie a verejný poriadok).

Neviem si totiž dosť dobre predstaviť, ako by mohol ktokoľvek zo susedov bez formálnych právomocí, primäť obyvateľov bytoviek k tomu, aby s tým niečo urobili.

Komentár osoby AEROwalker o Marec 7, 2014 na 3:50pm

Úplne chápem rozhorčenie obyvateľov Brezovej ulice. Tá bytovka si nesie so sebou historické negatíva...

V prvom rade treba však apelovať na vlastníkov bytov v bytovke. Každý z nich má na tých smetiach podiel. Majú spoločenstvo, alebo správcu, musia to riešiť. V obci je viacero subjektov, od ktorých majú možnosť učiť sa, ako sa treba starať o svoj majetok (blízky príklad - pán Sládeček; nech mi je odpustené, že som ho spomenul, ale je to bez akýchkoľvek vedľajších zámerov a len v dobrom ;-) ).

Druhá vec je, že rovnako je tu dosť subjektov, od ktorých sa netreba učiť...

Nerozumiem celkom apelu na zastupujúcu starostku. Má sa starať o niečo, čo ľavou zadnou zvládnu vlastníci tých smetí? Alebo presnejšie, vlastníci či nájomcovia kontajnerov, keďže k smetiam sa nikto hlásiť nebude, pravda...

investovať svoj čas a peniaze obecného úradu do niečoho, čo je úplne jasne riešiteľné obyvateľmi bytoviek na Brezovej? Investovať obecné peniaze? Dúfam že toto ste nemysleli, pán Kolčák, veď ste vo finančnej komisii...

Rodinné domy majú svoje smeti za svojim plotom na svojom pozemku. Áno, a presne v duchu tohto princípu, najlepšie riešenie je uzamykateľný priestor na kontajnery. Ak teda vlastníci bytov na Brezovej tvrdia, že majú v kontajneroch cudzie smeti, treba sa k tejto skutočnosti postaviť. Nezatvárať oči, nevyhovárať sa. Veď sú vzdelaní, alebo aspoň rozhľadení, možno svetaskúsení... Tento fenomén je známy po celkom Slovensku a uzamykateľné prístrešky vznikajú ako huby po daždi. Samozrejme na pozemkoch vlastníkov, alebo na prenajatých pozemkoch za ktoré treba riadne platiť nájom.

Ak to bude obecný pozemok, treba si požiadať zastupiteľstvo o prenájom. A obec bude mať opäť nejaké bubáčiky k dobru, na Brezovej bude poriadok a (hádam) všetci budú spokojní.

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby