CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Pred nejakým časom prebehlo na facebook-u obce viacero diskusií na tému zvýšených počtov krádeží v obci Chorvátsky Grob, a to najmä v lokalitách mimo hlavnejšie, resp. rušnejšie cesty. Ja osobne som v rámci diskusie na základe mojich skúseností naznačil možnosť vytvoriť si vlastný kamerový systém v záujme riešenia ochrany svojho majetku.

K tejto mnou naznačenej možnosti boli vyjadrené rôzne názory vrátane obáv z legálnosti (priechodnosti) takéhoto riešenia a aj obavy z toho, či budú zábery z takéhoto privátneho systému využiteľné pre potreby vyšetrenia podozrenia z trestného činu krádeže. Preto som sľúbil, že pripravím podrobnejšiu informáciu.

Moji kolegovia pozisťovali nejaké informácie, ktoré po miernych doplneniach poskytujem aj verejnosti v obci Ch. Grob a budem rád, ak po tých vášnivých debatách na tému "robme niečo pre ochranu/boj proti zlodejom" budú nasledovať aj konkrétne a podnetné reakcie.

Zavedenie kamerového systému na monitorovanie priestoru prístupného verejnosti je potrebné vždy odôvodniť, nakoľko sa jedná o výrazný zásah do súkromia ľudí, ktorí sú takýmto systémom monitorovaní.

Prípustnými dôvodmi môžu byť napríklad zachovanie bezpečnosti alebo odhaľovanie kriminality. Každý prípad je posudzovaný individuálne, tzn. že napríklad ak v minulosti vo Vašom okolí dochádzalo k poškodzovaniu majetku, kamerový systém na účely prevencie a odhaľovania takejto protiprávnej činnosti je určite opodstatneným opatrením. 

Prevádzkovateľom je subjekt, ktorý určuje účel a prostriedky spracúvania osobných údajov, bez ohľadu na jeho právnu formu. Na prevádzku takéhoto monitorovacieho systému nie je potrebný súhlas každého obyvateľa v sledovanom priestore, avšak monitorovaný priestor musí byť zreteľne označený ako monitorovaný.

Takto vyhotovené záznamy môže prevádzkovateľ poskytnúť iba na účely trestného konania alebo konania o priestupkoch, tzn. prístup k nemu majú iba tieto orgány a oprávnené osoby prevádzkovateľa.

Ak tento záznam nebol použitý na účely objasňovania trestného činu alebo priestupku je povinný ho prevádzkovateľ zlikvidovať v lehote 15 dní. V prípade preukázania porušenia, resp. nedodržania zákona o ochrane osobných údajov a stanovených povinností je úrad oprávnený uložiť za takéto konanie pokutu až do výšky 331 939 EUR.

Vo  väčšine prípadov kamerové systémy spadajú priamo pod mestá/obce a na základe projektu žiada mesto/obec dotáciu, ktorú schvaľuje rada vlády SR pre prevenciu kriminality. Výšky schválených dotácii pre jednotlivé mestá/obce sa za rok 2013 pohybovala od cca 3.000 až do 20.000 EUR. Občianske združenia síce žiadajú o dotácie ale na iné projekty ako CCTV.

 

Medzi občianskymi združeniami sme našli predsa jedno také, čo si zriadilo vlastný kamerový systém, avšak nebol to ich prvoplánový úmysel, ale iba akýsi doplnok súkromnej počítačovej siete neskôr internetu ide o OZ LetNet v obci Plešivec ( http://www.letnet.sk/index.php )

Doplnkové služby OZ LetNet:

  • je prevádzkovateľom kamerového systému
  • monitoruje meteorologické informácie
  • prevádzkuje verejný iRC server na vzájomnú komunikáciu
  • informuje obyvateľov o aktivitách v obciach, a pod.

Ale po ďalšej snahe sme našli aj OZ MyCCTV ( http://www.mycctv.sk/ ), ktoré bolo prioritne zriadené v podstate na ten účel, ktorý som uvažoval aj ja. Na stránke zatiaľ neuvádzajú žiadne referencie.

Cieľom združenia ako novo vzniknutého občianske združenie je vytvoriť prvú skutočnú platformu pre celonárodný kamerový systém. Členovia budú môcť dohliadať na svoj majetok a v budúcnosti v spolupráci so štátnou a mestskou políciou budeme môcť aktívne prispieť k bezpečnosti nás všetkých.

Vo vyspelom svete sú inštalované milióny kamier a v ich dosahu je preukázateľne nižšia kriminalita a vyššia objasnenosť prípadov všetkých druhov kriminálnych aktivít. Na Slovensku sú malé ostrovné kamerové systémy takmer vo väčšine miest. Dokonca aj v hlavnom meste funguje len niekoľko desiatok kamier.

Riešenie OZ MyCCTV by malo prepojiť kamerové systémy, tak aby existoval štandardizovaný systém najvyššej kvality, ktorý pomôže aktívne pomáhať boju s kriminalitou, ako aj systém archivácie záznamu a aj prípadnú distribúciu dohodnutého okruhu záznamov medzi jeho členov/zriaďovateľov.

V súčasnosti je na serveroch OZ MyCCTV testovaný serverový kamerový systém, na ktorom je postavený napríklad aj kamerový systém v Los Angeles. Komunikácia medzi serverom a jednotlivými kamerami je riešenie pomocou VPN - virtuálnych privátnych sieti tak, aby sa k záznamom nemohol dostať nik nekompetentný. Veľkou výhodou systému je, že nie je závislý na konkrétnom výrobcovi kamier, ako mnohé iné systémy, ktoré sú obvykle použité na Slovenku. Takéto riešenie však kamerový systém ako celok predražuje. V súčasnosti testované kamery dokážu vytvárať až 3 Mpix záznam, tieto kamery však nie sú ani zďaleka maximom.

V súčasnosti OZ MyCCTV hľadajú členov, ktorí majú záujem byť súčasťou tohto systému. Predovšetkým mestá, mestské časti, bytové domy, právnické i fyzické osoby.

Teda súčasťou takéhoto systému môže napr. v prípade obce Ch. Grob, ktorá už nejaký menší kamerový systém má, byť členom takého typu OZ aj obec ako právnická osoba.

Počet zobrazení: 400

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby