CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Tento môj článok by mal začínať trošku inak, a to citovaním časti komunikácie z FB stránky obce Ch. Grob, ktorú podľa verejne prezentovaných informácií spravuje pán prednosta OÚ Matula (prebehla najskôr bez mojej účasti k príspevku pána Mareka Gajdoša). 

Najskôr ale uverejním informácie o aktuálnej korešpondencii ku Zmenám a doplnkom Územného plánu obce Ch. Grob pre Projekt PROMCEN (ďalej len "ZaD ÚPN-O Projektu PROMCEN" a "ZaD ÚPN-O"), ktorá bola dnes doručená do spoločnosti AUREX, s.r.o. a v kópii aj ostatným určeným a/alebo zainteresovaným osobám.

MCST, a.s. dnes adresovala spoločnosti AUREX, s.r.o., ktorá spracováva pre obec podklady pre ZaD ÚPN-O pre celú obec Ch. Grob, nasledovný list MCST_AUREX-30711.PDF.  Tento list obsahoval dve prílohy, a to

Podstatou listu je žiadosť MCST, a.s. vlastníka ako pozemkov o to, aby AUREX, s.r.o. ako spracovateľ ZaD ÚPN-O celej obce Ch. Grob s ohľadom na nezáujem, resp. nemožnosť obce Ch. Grob využiť návrhy MCST, a.s. a realizovať školu na pozemkoch MCST, a.s. ďalej pracoval už iba s verziu bez využitia cca 35 000 m2 centrálnej zóny časti Čierna Voda na školské a predškolské priestory, resp. na súvisiacu súkromnú športovú časť tohto komplexu, ale aby ďalej AUREX, s.r.o. pracoval s verziou, ku ktorej už bolo prijaté Uznesenie OcZ obce Ch. Grob č. 30 - OZ/2008. Teda v časti cca 40 % plochy pre účely bytových domov s občianskou vybavenosťou na časti ich prízemia a vo zvyšku plochy rodinné domy.

Toľko základná informácia.

Keďže však nie všetci návštevníci tejto web stránky www.chorvatania.sk sú členmi skupiny FB obce Ch. Grob, tak "natiahnem" rozsah tohto informačného článku a najskôr uvediem "inicializačnú" časť z tej už spomínanej FB komunikácie medzi pánmi Gajdošom a Matulom.

Pán Marek Gajdoš adresoval pánovi Matulovi nasledovný príspevok:

"Tak ja dufam, ze v ramci svojich poslednych veci este zvrati stav okolo projektu PROMCEN, nakolko podla dnes zverejnych informacii MSCT rozpreda pozemky a namiesto priestorov na obciansku vybavenost - skola, skolka tam budu stat dalsie domy... A taktiez vdaka krasnym zamerom pana starostu nakoniec skoncime bez prejazdnej Triblavinskej smerom do Ivanky... To su ciny v prospech obyvatelov? Alebo je len jednoduchsie sa stazovat mediam, ake je to tu zleeee?"

Pán Matula reagoval nasledovne:

"Z promcenu nemozu byt domy prosim vas co tu zavadzate. Neverim ze by to niekto schvalil a zopakoval to co tu roky kritizujeme. A zrusit cestu na ivanku nikto nechce a nema na to kompetenciu. To su len vyhrazky a netreba im prikladat dolezitost."

Nemá zmysel uverejňovať aj moju následnú komunikáciu s pánom Matulom, pretože mám zásadne iný názor na jeho a starostov spôsob uplatňovanie zákonov SR v praxi a aj na to, ako si spomínaní dvaja páni vysvetľujú pojem OBEC vo vzťahu ku pojmu OBYVATEĽ.

Faktická a aj právne relevantná odpoveď pánovi Matulovi na jeho "presvedčenie", že "z promcenu nemozu byt domy, ..." vyplýva zo stanovísk obce z Uznesenia OcZ obce Ch. Grob č. 30 - OZ/2008 z júna 2008 a aj z následných vyjadrení všetkých dotknutých orgánov a organizácií k tej verzii UŠ PROMCEN z roka 2008, resp. neskôr z roka 2009, teda súhlas obce Ch. Grob s tým, aby bola časť cca 40 % plochy Projektu PROMCEN pre výstavbu bytových domov s občianskou vybavenosťou na časti ich prízemia a s využitím 60% zvyšku plochy Projektu PROMCEN pre výstavbu rodinných domov.

Toľko základná informácia.

. Len On a aj ten, čo na OÚ všetko riadi, si môžu aj tieto stanoviská "prispôsobiť", len si musia potom za to "prispôsobenie" niesť zodpovednosť.

Čo ale uvediem okrem tej komunikácie z FB, ktorú citujem vyššie, je moja komunikácia s pánom Edmundom Panónskym zo záveru vlákna k príspevku pána Mareka Gajdoša. Tá totiž v podstate akosi v predstihu a náhodne vytvorila pre mňa priestor pre stručné vyjadrenie toho, ako sme sa do súčasnej situácie v niektorých verejnoprospešných záležitostiach dostali a čo sa asi bude v týchto záležitostiach  diať ďalej. 

Medzi 11:00 hod. až 12:30 hod. sme si s pánom Panónskym (neviem, či má niečo s projektami Panónsky Háj 1 až n :)) vymenili nasledovné príspevky:

Pán Edmund Panónsky adresoval mne nasledovný svoj prvý príspevok:

"Pan Sladecek, drzim Vam palce pri avizovanom predaji pozemkov pod planovanym PROMCEN. Dufam, ze o novom majitelovi budeme menej pocut a viac vidiet vysledok Mimochodom, co Vam brani dokoncit projekt byvaleho mlyna, vedla jazdeckeho arealu? Minule ste poslal link projektu aj s nejakym trhoviskom a vyzeralo to celkom dobre."

Ja som na prvý príspevok pána Panónskeho zareagoval nasledovne:

Aj ja budem rád, že nebudem o mnohých ľuďoch z Ch. Grobu počuť  :) .
Bohužiaľ, mnohí obyvatelia Ch. Grobu budú o mne a aj o tom projekte počuť ešte viac, ako počuli doteraz.

.
Bránia nám jednak peniaze pán Panónsky, ale najmä obrovské nejasnosti okolo budúceho využitia toho objektu, pretože by to malo byť určené aj pre kultúrno-spoločenské akcie a pri súčasnej podpore takýchto aktivít alebo aj celému Projektu PROMCEN zo strany úzkeho vedenia obce Ch. Grob by to bola čistá ekonomická samovražda. Už ani nebudem hovoriť o tom, že mať takýto areál v centre obce pri objektoch pre živočíšnu výrobu by tiež bola riadna blbosť.
.
Moja rodina už obetovala cca 500 tisíc EUR do zachovania tej sýpky a prípravy projektu aj so školou a nemieni dávať ďalšie peniaze do nejakých "pamiatok" na verejnoprávny teror.
.
Možno budú výsledky toho nového majiteľa naozaj rýchlejšie a viditeľnejšie, lebo niektorým ľuďom z vedenia obce išlo práve o to. Ja som síce ten projekt po konzultáciách s odborníkmi ešte v rokoch 2006 a 2007 vymyslel a od roku 2010 som tam zapracoval aj školské a predškolské priestory, ale "niekto" si to chcel od roku 2010 privlastniť ideovo a zrejme od roku 2011 aj majetkovo.
.
Takže vopred sa ospravedlňujem, budete o tom zrejme počuť ešte viac, ako doteraz.
.
A k tomu len taká malá poznámka pán Panónsky. Od podpisu Memoranda ste odo mňa veľmi dlho nepočuli v podstate takmer nič. Pracovali sme na Zbernom dvore, na UŠ PROMCEN, na COOP Jednota, na okružnej križovatke, na pripojení Triblavinskej na diaľnicu a aj na kolektory.
.
Na verejnosť všetky problémy vždy dostal len a len takmer abdikovaný starosta obce Ch. Grob, keď nebol schopný ako ním samým určený zástupca obce zodpovedne koordinovať súvisiace odborné práce a keď potom po cca 1 a pol mesiaci práce komisie zástupcov obce a MCST, a.s. zistil, že sa to uberá síce pre obec správnym smerom, ale akosi mimo neho, tak najskôr zrušil komisiu (že vraj nemá výsledky) a potom aj Memorandum.
.
Také sú žiaľ fakty a mňa okrem strateného času a peňazí mrzí ešte aj to, že som Vás musel so súvisiacim informáciami otravovať. Očakával som nejakú objektívnu súčinnosť zo strany obyvateľov obce Ch. Grob pri eliminovaní zjavnej devastácie rozvojového potenciálu minimálne časti čiena Voda tejto obce, ale žiaľ som nútený skonštatovať, že alebo je to obyvateľom obce jedno, alebo sú pre nich dôležitejšie nejaké ich súvisiace záujmy.
.
Som presvedčený, že čas do všetkých nejasností vnesie potrebné objasnenie situácie a aj príčin problémov. Nie som už však presvedčený, že to obyvateľom obce k niečomu bude.

Po nejakom čase zareagoval pán Panónsky nasledovnou reakciou na môj príspevok:

"Je skoda, ze obe strany, ktore maju podobny ciel si nevedia prijst na meno a navzajom si hadzu polena pod nohy. Po troch rokoch tak obaja nedosiahli nic. P. Sladecek namiesto dobre zainvestovanych penazi v centralnej zone obce, vyrobil stratu a znehodnotil cenu svojich pozemkov a starosta zablokoval riesenie centralnej zony aj so skolou, a zneistil doveru svojich volicov. Vinu si teraz prehadzuju jeden na druheho, pritom mozno stacilo tu energiu vynalozenu proti sebe presmerovat v prospech tejto veci. Vyhrali by obaja a s nimi aj ich zakaznici (volici)."

Na tento príspevok pána Panónskeho som zareagoval zrejme (dúfam) na dlhú dobu posledným diskusným príspevkom na FB obce, kde zrejme (ak ma "nevypnú") už budem uverejňovať iba linky na články na www.chorvatania.sk alebo na iných fórach: 

"Pán Panónsky. Tu nejde o prehadzovanie viny, ale neplnenie si zákonných povinností starostu obce Ch. Grob (ďalej "Len On"), z našej strany ide iba o konštatovanie faktov, ktoré dokazujú moje tvrdenia. .
Len On mohol už od začiatku svojej funkcie riešiť
podmienky pre ZaD UPN-O Projektu PROMCEN, pretože už 9.3. 2011 skonštatoval, že UŠ PROMCEN zo septembra 2010 sa na 85 - 90 % zhoduje s jeho predstavami (škola, križovatka, športová časť, sýpka, centrum, občianska vybavenosť tam už boli).
.
Len On rozhodol, že musí byť ďalšia UŠ PROMCEN a aj Len On ju aj spoluvytváral.
.
Len On tú UŠ PROMCEN od marca 2012 do júna 2012 odmietal predložiť poslancom na schválenie.
.
Len On od 28.6. 2012 odmietal vykonať/obstarať procedúru ZaD ÚPN-O Projektu PROMCEN až kým mu to okrem Ministerstva dopravy SR nevysvetlili aj odborníci z VÚC a z BA, čo 12.9. 2013 aj Len On potvrdil podpisom zápisu, že to konečne podporí alebo urobí.
.
Tesne po tom však Len On abdikoval a celú vec dostal do patovej situácie, ktorá vyvrcholila na stretnutí dňa 9.10. 2013 u zhotoviteľa ZaD ÚPN-O pre celú obec.
.
Len On presunul všetku zodpovednosť aj za výkon svojich kompetencií na poslancov OcZ obce Ch. Grob, ktorých predtým stihol rozoštvať (aj s tým pánom, čo to tu všetko riadi).
.
Takže prosím pán Panónsky rozlišujte medzi uvádzaním faktov, ktoré sú aj na www.chorvatania.sk preukázané súvisiacimi dôkazmi, a medzi snahou o zbavovanie sa zodpovednosti zo strany Len Ona a toho pána, čo to tu všetko riadi.
.
Každý má právo na svoj názor a aj na jeho vyjadrenie, resp. dokonca aj na jeho presadenie. Keď už si ale napr. Len On ten svoj názor presadil, tak nech si za to nesie aj zodpovednosť.
.
Aj ja musím niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutie, že som dosť dlhú dobu veril Len Onovi a aj niektorým ľuďom z jeho okolia, ktorí ma presvedčili, že má zmysel s ním spolupracovať a že sa naozaj rozhodol spolupracovať so mnou a prestať spolupracovať s Magálom.
.
Tá moja zodpovednosť za prijaté rozhodnutie spolupracovať s Len Onom sa ťažko premietla na zdravotnom stave mňa a aj členov mojej rodiny, na rodine ako takej, na financiách a aj na osobnostnom rozvoji. To je moja zodpovednosť, ktorú budem niesť ešte veľmi dlhú dobu a nebudem na ňu môcť "abdikovať" ako Len On.
.
Skončil som! HOWGH!


Počet zobrazení: 714

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby