CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Obec Chorvátsky Grob má rovnako ako všetky ostatné obce iba niekoľko mesiacov po komunálnych voľbách.

Obec Chorvátsky Grob má po tých niekoľkých mesiacoch pred sebou vážny problém s čiastočnou nefunkčnosťou svojho obecného zastupiteľstva, ktoré hlasuje presne tak, ako som to napísal v Anonymke v reakcii na príspevok prispievateľa s nickom "cierna diera" k tomu, že "zastupiteľstvo vraj zabránilo tomu, aby návrh poslankyni Masácovej o zrušenie kontroly zastupiteľstva nad rozpočtom nahradené iba vyrovnanosťou rozpočtu bolo znesené zo sveta" :

Ja ako jeden z mimoriadne malého počtu prítomných obyvateľov som si všimol nielen toto jedno nesúhlasné hlasovanie poslancov, lebo takých blokačných hlasovaní bolo podstatne viac. Blokačným hlasovaním myslím najmä hlasovanie tzv. "Magálovýych" poslancov, ktorí nie vždy hlasovali vo verejnom záujme, ale skôr v duchu hesla, keď ty mne nie Magála do komisie a ďalšie výnimky pre urbárnikov, tak mi tebe nič.

 

Položme si otázku, či je to naozaj tak a naozaj si tie dve "partie" vzájomným blokovaním rozhodovania zastupiteľstva hlasovaním o návrhu tej "druhej" partie presadzujú svoje názory (alebo možno skôr svoje záujmy).

Je to v podstate jedno, k akej odpovedi sa dopracujeme. Pretože či si "partie" presadzujú svoje záujmy alebo len svoje názory, potom aj tak sa máme na čo tešiť, resp. skôr máme mať pred čím obavy, pretože prijatých návrhov na uznesenie obecného zastupiteľstva o vážnych otázkach bude asi veľmi málo a tak sa zrejme s mnohými dôležitými opatreniami a/alebo riešeniami pálčivých problémov obce a tejto doby môžeme asi už teraz rozlúčiť.

 

A preto je absolútne na mieste otázka z označenia článku, teda o čo komu ide!

Volebné programy jednotlivých "partií" (vtedy ešte volebných táborov) sa až tak veľmi nerozlišovali, aby mohlo ísť o taký veľký stret v názoroch, ktorý by mal viesť k blokácii plnenia si povinností obecného zastupiteľstva a teda "de facto" plnenie povinností poslancov ako volených verejných funkcionárov.

Musí teda ísť skôr o presadzovanie záujmov niektorej "partie", s čím druhá partia z nejakého dôvodu nesúhlasí.

Bol som osobne na obidvoch zastupiteľstva a mal som teda možnosť okrem verbálnej komunikácie vyhodnotiť aj neverbálne prejavy jednotlivých poslancov.

Bol som aktívne vtiahnutý do predvolebných "prekáračiek" až hádok a mal som možnosť spoznať "praktiky" obidvoch partií.

Bolo mi aj po voľbách vytýkaných veľa negatívnych prejavov a bol som označovaný všelijakými "prívlastkami" len za to, že som sa snažil zhodnotiť svoje vlastníctvo.

Keďže mám dosť dobrú pamäť, tak si pamätám, že rokovania obecného zastupiteľstva sa od cca posledného štvrťroka 2008 stali priestorom na opakujúce sa hádky o tom, kto robí zle skupine obyvateľov obce Ch. Grob, ktorí sú označovaní ako urbárnici. Väčšina ostatných vecí išla viac, či menej do úzadia.

Neviem presne o koho ide (s výnimkou zopár jednotlivcov) a ani koľko je tých urbárnikov. Zrejme ich už ale nebude viac, než je tých ostatných vlastníkov pozemkov, ktorí naviac za svoje pozemky zaplatili niekoľko mnoho násobne viac, než zaplatili kedysi urbárnici. Takže by už mali byť rovnako dôležité záujmy aj tých ostatných obyvateľov - vlastníkov nehnuteľností v obci.

A to o to viac, že za nedoriešenie požiadavky urbárnikov môže podľa mne dostupných informácií viac vedenie urrbáru, než bývalý starosta Balaško.

Na prvom zastupiteľstve donútila pani Krahulcová z urbáru starostu obce k tomu, aby v rozpore s Ústavou SR zmenil rozsah navrhovanej stavebnej uzávery. Na druhom zastupiteľstve pán Šefčík z urbáru inicioval neprijatie uznesení o vyňatí pôdy z poľnohospodárskeho pôdneho fondu a v súčinnosti s pani Krahulcovou iniciovali aj zablokovanie ďalších dôležitých hlasovaní. 

Ak je to v mene a/alebo v záujme urbárnikov, potom je načase (po mojom potom dozrel čas) položiť tým dvom poslancom otázku, prečo, lepšie povedané z akých dôvodov nevyužili situáciu po rokovaniach s potenciálnymi investormi v prvom polroku 2008, keď sa dokonca aj starosta Balaško v prítomnosti minimálne 5 členov urbáru za obec zaviazal vykonať v prípade splnenia podmienok obce kroky k tomu, aby celé územie urbárskych pozemkov bolo zaradené do územného plánu ako budúcu zónu výstavby.

Na základe takýchto vyjadrení predstaviteľov urbáru a obce som ako jediný splnil podmienku a predložil som písomný návrh ceny aj s podmienkami realizácie predaj - pozri Prehlasenie_Urbar.PDF. Ďalší vývoj však nie celkom pochopiteľne viedol k opakovaniu výberového konania a následne k vyhroteniu sporu medzi urbárom a starostom Balaškom, ktorý skončil až na jednom z posledných zastupiteľstiev minulého vedenia.

 

Ak je teda problematika urbárskych pozemkov taká dôležitá, že už viac než tri roky spolu s pozemkami na Čiernej Vode, ktoré nejakým spôsobom užívalo OZ TJ Elán, odpútava pozornosť poslancov obecného zastupiteľstva od riešenia vážnych až závažných problémov ostatných obyvateľov Chorvátskeho Grobu, potom by sa s tým malo niečo robiť. Možno už dozrel čas súvisiace problémy zásadným spôsobom vyriešiť.

Počet zobrazení: 184

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby