CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Dňa 21.7. 2011 bola na web stránke obce uverejnená pozvánka na mimoriadne rokovanie Obecného zastupiteľstva obce Chorvátsky Grob, ktorá obsahuje aj program tohto rokovania .

Bod 9. predmetného programu vyvolal rôznorodé reakcie v sekcii Anonymka na www.chorvatania.sk, od uvážlivých až zádumčivých poznámok až po invektívy a skryté provokácie. Pritom ide o dlhodobú záležitosť, ktorá už mala byť dvakrát predmetom rokovania zastupiteľstva, ale najmä v dôsledku konania štyroch poslancov za volebné združenie NÁDEJ (jeho neúspešným kandidátom a duchovným vodcom bol aj Slavomír Magál).

Ako som uviedol priamo v sekcii Anonymka, nestačí priestor v tejto sekcii pre reakciu na všetky príspevky. Preto predkladám obyvateľom obce Chorvátsky Grob moju časť informácií o tom memorande o spolupráci, ktoré vyvolalo také obavy u niektorých prispievateľov na stránku www.chorvatania.sk.

Ešte dňa 3.5. 2011 spoločnosť MCST, a.s. vo svojom liste OUCH_920305.pdf predložila obci Ch. Grob návrh riešenie vlastníckych vzťahov pod telesom Triblavinskej cesty, čo bola podmienka zo strany projektanta kolektorov popri diaľnici D1 pre NDS ohľadne zahrnutia pripojenia dopravného systému časti Čierna Voda na cestu do Bratislavy. Ako si môžete prečítať v texte tohto listu, je v druhom jeho odseku už 3.5. 2011 spomínaná dohoda o spolupráci/memorandum o porozumení

Následne po takmer 30 dňoch od predloženia nášho návrhu, keď sme už medzitým ako vlastník pozemkov v blízkosti diaľnice mali za sebou rokovanie s projekčnou kanceláriou, zabezpečujúcou pre NDS prvú etapu prípravy realizácie rozšírenia diaľnice D1 a vytvorenia kolektorov popri nej, nám bolo zrejmé, že sa v tejto veci musí na slovenské pomery konať mimoriadne rýchlo.  Pretože všetko nasvedčovalo tomu, že realizácia predmetného projektu rozšírenia diaľnice a kolektorov bude odštartovaná ešte v roku 2011 a to s pripojením Čiernej Vody na kolektory alebo bez takéhoto napojenia, vypracovali sme operatívne východiskový návrh Memoranda o porozumení a spolupráci a predložili sme ho obci v prílohe listu OUCH_940106.pdf.

Nasledovalo viacero výmen názorov na text predloženého memoranda, ktoré sme následne zhrnuli do jeho upravenej verzie, ktorú sme predložili starostovi obce v liste OUCH_962206.pdf s predpokladom, že s ohľadom na už vtedy ohlásené rokovanie Obecného zastupiteľstva Ch. Grob bude problematika Memoranda o porozumení a spolupráci medzi obcou a MCST, a.s. zaradená do programu rokovania a že bude konečne vytvorený priestor jednak pre dotiahnutie viacerých žiadostí vlastníkov nehnuteľností v rámci Projektu PROMCEN, ale zároveň budú vytvorené podmienky aj pre doriešenie koncepcie centrálnej zóny časti Čierna Voda v tých cca 20%, pri ktorých sa odlišovali predstavy vedenia obce a MCST, a.s., resp. vlastníkov nehnuteľností v rámci Projektu PROMCEN.

Naše očakávanie, ale najmä potreby obce však naplnené neboli a ako som popísal v mojom článku na www.chorvatania.sk  "O čo .... komu ide?" z dôvodov takpovediac vydierania samosprávy obce zo strany skupiny poslancov vo veci zaradenia a/alebo nezaradenia viacerých bodov vrátane problematiky memoranda obce s MCST, a.s. do rokovania zastupiteľstva dňa 27.6. 2011 nebola do programu predmetného rokovania problematika memoranda zaradená.

Vo vyššie spomínanom článku "O čo .... komu ide?" som popisoval aj informáciu o tom, že aj v dôsledku potreby doriešiť prípravu niektorých záležitostí na strane obce (napr. Dni obce, ale aj projekt Zberného dvora) a nezaradenia týchto bodov programu do rokovania zastupiteľstva dňa 27.6. 2011 bolo priamo na rokovaní zastupiteľstva predbežne medzi poslancami a starostom dohodnuté, že bude nevyhnutné zorganizovať jedno mimoriadne rokovanie zastupiteľstva v druhej polovici mesiaca júl.

Preto spoločnosť MCST, a.s. listom OUCH_981107.pdf dňa 11.7. 2011 vyzvala starostu obce, aby probematiku Memoranda o porozumení a spolupráci medzi obcou a MCST, a.s. zaradil do programu mimoriadneho rokovania obecného zastupiteľstva, ktoré sa bude konať v druhej polovici mesiaca júl 2011. Ako som už spomínal v úvode tohto článku, navrhol starosta obce do programu zastupiteľstva dňa 25.7. 2011 aj prerokovanie toho inkriminovaného memoranda mezi obcou a MCST, a.s.

Spoločnosť MCST, a.s. a najmä ja osobne nemám dôvod pred obyvateľmi celého Chorvátskeho Grobu nielen pred obyvateľmi jej časti Čierna Voda niečo skrývať. Preto na svoje riziko a na svoju zodpovednosť a bez odsúhlasenia zo strany predstaviteľov obce uverejňujem znenie Memoranda_o_porozumeni_a_spolupraci.pdf medzi obcou Chorvátsky Grob a MCST, a.s., ktoré je výsledkom viacerých osobných mailových a/alebo telefonických konzultácií medzi zástupcami obce a zástupcami MCST, a.s. a ktoré by malo byť predložené na posúdenie poslancom na už viackrát spomínanom mimoriadnom rokovaní Obecného zastupiteľstva Chorvátsky Grob dňa 25.7. 2011.

Ak má ktokoľvek výhradu, resp. s niečim v texte memoranda nesúhlasí, alebo ak má niekto naopak doplňujúci návrh do textu memoranda, mám za to, že nebude žiadny problém prediskutovať takúto pripomienku a/alebo návrh pred rokovaním zastupiteľstva alebo aj priamo na tomto rokovaní.

Ak sa niekomu čo i len bude zdať, že z textu memoranda vyplýva to, že "sprostredkovane v skutocnosti vladnu nasi najbohatsi a úradníci OÚ", tak upozornenia v tomto smere sú samozrejme taktiež vítané.

 

Záverom už chcem iba dať do pozornosti dve skutočnosti :

  1. Chcem otvorene prezentovať jasný názor, že už tri mesiace diskutované Memorandum o porozumení a spolupráci predstavuje samozrejme aj určité výhody a/alebo skôr v tejto etape môžeme hovoriť, že predstavuje určité a nie nezaujímavé pozitíva nielen pre obec Ch. Grob, ale aj pre MCST, a.s.

 

  1. Chcem dať do pozornosti ustanovenia zákona č. 369/1990 Zb. Zákon o obecnom zriadení:

 

Samospráva obce
§ 4

(1) Obec samostatne rozhoduje a uskutočňuje všetky úkony súvisiace so správou obce a jej majetku, všetky záležitosti, ktoré ako jej samosprávnu pôsobnosť upravuje osobitný zákon, ak takéto úkony podľa zákona nevykonáva štát alebo iná právnická osoba alebo fyzická osoba.

(2) Samosprávu obce vykonávajú obyvatelia obcea) orgánmi obce,

a) orgánmi obce,
b) hlasovaním obyvateľov obce,
c) verejným zhromaždením obyvateľov obce.

.....

(5) Obec spolupracuje v záujme rozvoja obce s politickými stranami a politickými hnutiami, s občianskymi združeniami a inými právnickými osobami, ako aj s fyzickými osobami pôsobiacimi v obci.

 

Počet zobrazení: 234

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby