CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Týmto príspevkom si zrejme nevylepším vzťahy s niektorými členmi vedenia obce Chorvátsky Grob, ale v záujme práve tých niektorých členov vedenia obce a aj v záujme niektorých naivných, ale zato presvedčených demokratov z radov obyvateľov obce Ch. Grob považujem s ohľadom na blížiace sa kroky MCST, a.s.  za potrebné tento príspevok napísať a aj uverejniť.

Na rokovaní Obecného zastupiteľstva obce Chorvátsky Grob dňa 20.6. 2013 (ďalej len "Rokovanie OcZ 20.6.2013") sa udialo veľa významovo zaujímavých vecí, ktoré žiaľ charakterizujú nielen neutešený stav v úrovni spolupráce dvoch orgánov samosprávy obce Chorvátsky Grob, ale najmä dokumentujú nepochopenie dikcie (hlavného účelu - cieľa) zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení zo strany niektorých členov tých dvoch orgánov samosprávy podľa § 4 odsek (2) písmeno a), ktorým obyvatelia obce Ch. Grob s právom voliť dali do rúk právo obyvateľov vykonávať samosprávu obce prostredníctvom poslancov Obecného zastupiteľstva a starostu obce.

Zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení vznikol ako jeden z balíka tzv. veľkých zákonov po novembri 1989, ktorých úlohou bolo jednak vytvoriť podmienky pre vrátenie nehnuteľného majetku jeho pôvodným vlastníkom (Reštitučný zákon), ďalej vytvoriť podmienky pre transformáciu dominantného spoločného štátneho vlastníctva na rovnocenný/rovnoprávny vzťah štátneho a súkromného vlastníctva a taktiež vytvoriť podmienky pre priblíženie správy vecí verejných občanovi, čoho výsledkom je aj spomínaným Zákon o obecnom zriadení.

Presne to mali na mysli legislatívno-právni tvorcovia Zákona o obecnom zriadení, keď v preambule, resp. v základných ustanoveniach predmetného zákona napísali a Slovenská národná rada tento návrh 6.9. 1990 schválila v nasledovnom znení:

§ 1
Základné ustanovenie

(1) Obec je samostatný územný samosprávny a správny celok Slovenskej republiky; združuje osoby, ktoré majú na jej území trvalý pobyt.1) Obec je právnickou osobou, ktorá za podmienok ustanovených zákonom samostatne hospodári s vlastným majetkom a s vlastnými príjmami.

(2) Základnou úlohou obce pri výkone samosprávy je starostlivosť o všestranný rozvoj jej územia a o potreby jej obyvateľov. Obci pri výkone samosprávy možno ukladať povinnosti a obmedzenia len zákonom a na základe medzinárodnej zmluvy.

Pre pochopenie zmyslu a/alebo účelu napísania tohto príspevku a teda aj pre objektívne posúdenie krokov MCST, a.s. v najbližších dňoch v otázke riešenia záležitosti okolo riešenia problematiky, školy, škôlky, riešenia Triblavinskej cesty, rozvoja občianskej vybavenosti, atď. odporúčam prepočuť si možno celý priebeh Rokovania OcZ 20.6. 2013, ale určite záverečný súbor 9 zo záznamu na tejto stránke www.chorvatania.sk v príspevku "Záznam z rokovania Obecného zastupiteľstva 20.6.2013".

Počet zobrazení: 301

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby