CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Môžu „šintri“ niečo urobiť so školou na Čiernej Vode?

V ostatných dňoch a týždňoch boli obyvateľom obce Chorvátsky Grob a najmä obyvateľom jej časti Čierna Voda prezentované viaceré zaujímavé informácie aj o problémoch s realizáciou základnej školy, a to najmä o problémoch so zabezpečením financií na jej výstavbu.

K zverejneným informáciám vyjadrili obyvatelia časti Čierna Voda veľa príspevkov aj na web stránke obce a aj na www.chorvatania.sk. V diskusii v „Anonymke“ jeden diskutér uverejnil názor, že keď sa tí dvaja „šintri“ dokázali dohodnúť (myslené na dohode o riešení nepriechodnosti Triblavinskej cesty), tak snáď bude aj tá škola. Táto reakcia obyvateľa Čiernej Vody naznačuje, že problematika budúcej základnej školy na Čiernej Vode je verejnosti prezentovaná tak, akoby sa aj o nej museli nejaký „šintri“ dohodnúť.

Aby bolo možné situáciu okolo projektu budúcej školy na Čiernej Vode objektívne posúdiť, tak si dovolím prezentovať aj vo svojom blogu niektoré informácie o tom, ako sme sa dopracovali k súčasnej situácii okolo projektu základnej školy na Čiernej Vode, ktorý by mal byť realizovaný na časti pozemkov bývalého jazdeckého areálu ako jedna časť projektu revitalizácie centrálnej zóny časti Čierna Voda, nazývaného zatiaľ pracovne Projekt PROMCEN.

Spoločnosť MCST, a.s. sa v prvej polovici roku 2007 stala na základe dohody o vyrovnaní záväzkov medzi dvomi obchodnými spoločnosťami stala vlastníkom nehnuteľností v centrálnej zóne časti Čierna Voda obce Chorvátsky Grob na ploche cca 10,6 ha.

Ešte v roku 2006 ako obchodný partner spoločnosti Agrolipt, s.r.o. rozpracovala pre tie isté nehnuteľnosti riešenie zmeny ich využitia na obchodno-administratívne a aj obytné centrum Čiernej Vody. Tento východiskový a ideový návrh bol od konca roka 2007 rozpracovaný na projekt pod označením PROMCEN (PROjekt Miestneho CENtra), ktorý postupne prešiel všetkými fázami vyhotovenia urbanistickej štúdie centrálnej zóny časti Čierna Voda (ďalej iba „UŠ PROMCEN“) ako súčasti podkladov pre vykonanie zmien a doplnkov Územného plánu obce Chorvátsky Grob (ďalej iba „ÚPO“).

Iba podotýkam, že pre niektoré časti dotknutej centrálnej zóny Čiernej Vody bol pôvodný ÚPO ešte pred rokom 2001 vyhotovený v rozpore s ustanoveniami Stavebného zákona a ostatných súvisiacich zákonov, nakoľko boli do ÚPO zapísané požiadavky iného subjektu, než vlastníka dotknutých nehnuteľností, pričom vlastník nehnuteľností nebol o žiadny názor na využívanie nehnuteľností ani požiadaný. Bolo to však obdobie vlády samozvaného pána Čiernej Vody, ktorý bol v tej dobe poslancom Obecného zastupiteľstva a masmediálne zdatnou komunikáciou ovládal rozhodovanie na úrovni rozhodovania Stavebnej komisie OcZ a dosť často aj rozhodovania samotného OcZ (existencia 10 poslancov OcZ Chorvátsky Grob, čo je zrejme unikátna anomália v rámci celého Slovenska, je tiež jeho danajským darom súčasnému vedeniu Obce.

Od apríla 2010 je súčasťou Projektu PROMCEN aj umiestnenie materskej a aj základnej školy pre časť Čierna Voda. Navrhla to spoločnosť MCST, a.s. v časti III. listu č. MCST/OÚCH-482004-ŠS ešte 20.4. 2010. Jednou z predchádzajúcich alternatív využitia týchto pozemkov bol športovo-rekreačný a kongresový areál, pre ktorého realizáciu sa ale v dôsledku pretrvávania súdnych sporov aj s účasťou obce nepodarilo vytvoriť potrebné predpoklady.

V tejto etape informovania verejnosti nemá zmysel prezentovať informácie o celom priebehu procesu od predloženia prvého návrhu MCST, a.s. z apríla 2010 až do etapy presviedčania vedenia obce od začiatku marca 2012 o tom, že projekt základnej školy na pozemkoch MCST, a.s. je relatívne rýchle realizovateľný ako súčasť procesu schválenia UŠ PROMCEN.

Podstatné v súčasnom stave je zaoberať sa tým, či je vôbec možné po prejednaní UŠ PROMCEN na rokovaní OcZ dňa 28.6. 2012 realizovať výstavbu základnej školy v časti Čierna Voda a či na to môže stačiť iba to, aby sa na jej výstavbe dohodli nejakí „šintri“, teda zrejme ja za MCST, a.s. a starosta obce.  

Ako to je s realizáciou projektu základnej školy na Čiernej Vode naozaj, bude môj nasledujúci príspevok na tomto blogu.

Počet zobrazení: 284

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby