CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Ako už bolo spomenuté v príspevku „Môžu „šintri“ niečo urobiť so školou na Čiernej Vode?“ boli v ostatných dňoch, resp. skôr týždňoch zo strany predstaviteľov obce Chorvátsky Grob prezentované v viacerými mediálnymi cestami a taktiež viacerým orgánom a organizáciám na strane štátnej a/alebo verejnej správy vyhlásenia, resp. apely ohľadne nevyhnutnosti pomôcť obci Chorvátsky Grob so zabezpečením financií na výstavbu novej školy na Čiernej Vode, ktorá by mala vyriešiť kritickú situáciu s nedostatkom miest v základných školách nielen v Chorvátskom Grobe, ale aj v mestskej časti Vajnory.

Na web stránke obce je uverejnený link na príspevok v Televíznych novinách na STV 1 (viď adresu http://www.stv.sk/online/archiv/spravy-stv?date=2012-07-22&id=4...), v ktorom zaznelo k téme financovania výstavby novej školy niekoľko zásadných stanovísk.

Jedno dôležité stanovisko vyjadril starosta obce Chorvátsky Grob o tom, že bez pomoci štátu a/alebo developerov a iných subjektov, pôsobiacich v obci, sa novú školu vybudovať nepodarí.

Ako zmixovanú reakciu na vyjadrenie starostu obce potom STV uviedla vyjadrenie hovorcu Ministerstva školstva SR o tom, že obec je povinná z vlastných zdrojov zabezpečiť podmienky pre vzdelávanie na prvom stupni škôl.

Jeden, resp. druhý prezentovaný názor bol vypovedaný zástupcom orgánu verejnej správy, resp. zástupcom štátneho orgánu, ktoré sú spravovateľom priamych, resp. nepriamych daní a aj rôznych odvodov fyzických a právnických osôb. Mali by teda títo predstavitelia (či už jeden alebo druhý samostatne, prípadne spoločne) mali skôr  vyjadriť názor, ako tie dane využijú na to, čo potrebujú platitelia daní a odvodov, teda občania a medzi nimi aj občania – obyvatelia Čiernej Vody. Také slová, ktoré by vyjadrovali pripravenosť spravovateľov daní využiť ich na to, čo potrebujú tí, ktorí tie dane zaplatili, som však nepočul ani v jednom z názorov prezentovaných v príspevku na STV 1 a ani v žiadnom z ďalších verejných vyjadrení k problematike výstavby základnej školy na Čiernej Vode.

Nechcem hneď teraz prejudikovať a ani si v žiadnom prípade neželám to, aby sa obci nepodarilo zohnať žiadne peniaze na realizáciu školy na Čiernej Vode tými prezentovanými aktivitami. Avšak práve s ohľadom na tie verejne prezentované informácie to ale určite zatiaľ nevyzerá na taký rýchly vývoj k lepšiemu, aby mohla byť realizácia školy na Čiernej Vode spustená tak, že nová škola bude aspoň v nejakej časti (niekoľko tried) uvedená do prevádzky už pre školský rok 2013/2014.

Nakoľko spoločnosť MCST, a.s. už pred viac než dvomi rokmi navrhla za dohodnutých podmienok realizáciu školy na pozemkoch MCST, a.s. a nakoľko sú od začiatku novembra 2011 vykonávané prípravné práce na projektovej dokumentácii pre školu aj na náklady MCST, a.s., rozhodla sa spoločnosť MCST, a.s. s ohľadom na prezentované informácie na web stránke obce opätovne osloviť vedenie obce a zároveň aj obyvateľov časti Čierna Voda s otázkou, resp. návrhom na verejné posúdenie realizácie základnej školy na Čiernej Vode alebo prostredníctvom tzv. komunálneho leasingu alebo prostredníctvom tzv. PPP projektu (Public-Private Partnership – tu je možné uvažovať aj s využitím peňazí obyvateľov Čiernej Vody, ktoré im môžu byť zhodnotené určite lepšie, než sa im tieto zhodnotia určite výhodnejšie, než sú zhodnotené napr. cez úložky/termínované vklady v bankách) alebo kombináciou týchto dvoch možností aj s čiastočným krytím nákladov na novú školu z prostriedkov od štátu alebo z nejakých fondov, ak sa ich niekedy podarí obci od štátu alebo od niekoho iného a v akomkoľvek objeme získať.  Podľa vyjadrení na rôznych diskusných fórach vrátane facebook-u na web stránke obce boli zo strany obyvateľov Čiernej Vody jasne prezentované názory, že ich problematika čo najskoršej výstavby školy zaujíma a sú pre to ochotní niečo aj urobiť.

Spoločnosť MCST, a.s. svoj vyššie popisovaný návrh už v základných rysoch opakovane predložila starostovi obce v ostatných mesiacoch, ale zatiaľ nebola smerom k MCST, a.s. komunikovaná žiadna oficiálna reakcia.

MCST, a.s. považovala otázku finančného zabezpečenia celej realizácie školy za výhradnú kompetenciu obce, a to až do zverejnenia informácií na web stránke obce o pokusoch zo strany vedenia obce zabezpečiť financie na výstavbu školy nejakým iným spôsobom, ale najmä do prezentovania stavu, resp. výsledkov tejto inej iniciatívy obce z hľadiska šance na získanie zdrojov. Aj preto s výnimkou dvoch pokusov pred termínmi 12.4. a 2.5. 2012 pred rokovaním Obecného zastupiteľstva Chorvátsky Grob neboli zo strany MCST, a.s. predkladané žiadne urgencie na posúdenie návrhov MCST, a.s. na financovanie školy na Čiernej Vode.

Aktuálne je však situácia dosť zásadne iná v tom, že postup prác na vypracovaní Urbanistickej štúdie Projektu PROMCEN a najmä jej prerokovanie na Obecnom zastupiteľstve Ch. Grob dňa 28.6. 20152 výrazne posunulo ďalej proces prípravy príslušnej projektovej dokumentácie. Preto je podľa názoru MCST, a.s. potrebné operatívne posúdiť aj návrhy MCST, a.s. na financovanie a/alebo na spôsob realizácie školy.

Spoločnosť MCST, a.s. preto písomne vyzvala vedenie obce Chorvátsky Grob (starosta obce, Odborná komisia obce, poslanci OcZ) a aj obyvateľov obce, ako aj podnikateľov, pôsobiacich v podmienkach obce Chorvátsky Grob, aby boli vykonané kroky pre jednu z nasledovných možností:

  1. Čo najskôr podľa rokovacieho poriadku budú na pôde otvoreného a verejného rokovania Obecného zastupiteľstva Chorvátsky Grob posúdené možnosti zabezpečenia financovania realizácie školy v časti Čierna Voda prostredníctvom komunálneho leasingu alebo na báze PPP projektu prípadne aj s využitím finančných prostriedkov obyvateľov obce alebo prípadne aj kombináciou týchto navrhovaných možností. V prípade spustenia prípravy takéhoto verejného prerokovania financovania realizácie školy budú podľa MCST, a.s. splnené predpoklady pre súbežné pokračovanie v príprave projektovej dokumentácie pre školu a aj pre ostatné súvisiace činnosti a MCST, a.s. bude môcť v zabezpečení týchto úloh pokračovať.
  2. V prípade, ak nie je pre vedenie obce akceptovateľný postup podľa bodu 1., potom musí obec jednoznačne usmerniť MCST, a.s. a/alebo projektantov, pracujúcich už niekoľko mesiacov na príprave projektových podkladov pre novú školu na Čiernej Vode, ako majú na dotknutých prácach pokračovať a ako bude zo strany obce zabezpečené financovanie súvisiacich nákladov.

Oficiálny list s takouto výzvou bol zástupcom obce odoslaný v pondelok 30.7. 2012. Nakoľko boli na web stránke obce uverejnené informácie, resp. stanoviská predstaviteľov obce o komplikovanej situácii v zabezpečení financovania výstavby školy,  mám za to, že uverejnenie informácie o postoji MCST, a.s. k dotknutej problematike financovania na www.chorvatania.sk a aj na webe obce je jednak konštruktívnym rozvinutím pozorne sledovanej témy, ale je zároveň priestorom, resp. spôsobom na zistenie reálneho záujmu obyvateľov Čiernej Vody o pomoc pri naplnení verejno-prospešného cieľa, ktorým je výstavba základnej školy v časti Čierna Voda.

Budem pozorne sledovať vyjadrené názory obyvateľov Čiernej Vody či už v sekcii Anonymka alebo na blogoch www.chorvatania.sk, ale aj v rámci príspevkov na facebook-u webu obce a urobím všetko pre to, aby mohli byť tieto názory uplatnené na otvorenom rokovaní Obecného zastupiteľstva Ch. Grob k problematike financovania a výstavby základnej školy v časti Čierna Voda.

Počet zobrazení: 313

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby