CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Dňa 4.10. 2012 prijalo Obecné zastupiteľstvo obce Ch. Grob Uznesenie č. 108/2012 OcZ, ktorým bolo schválené ukončenie platnosti Memoranda o  vzájomnom porozumení medzi obcou Chorvátsky Grob a spoločnosťou MCST, a.s. 

Jedným z dôvodov, ktoré boli uvedené v odôvodnení tohto rozhodnutia zo strany poslanca I. Skaloša, bolo nezaplatenie daní z nehnuteľností zo strany MCST, a.s. vo výške 44 tisíc EUR.

MCST, a.s. nemala vtedy dňa 4.10. 2012 ani len možnosť zareagovať a vysvetliť okolnosti jednak ku daniam z nehnuteľností, ale ani k súvislostiam k plneniu Memoranda, pretože hlasovanie bolo v rozpore s Rokovacím poriadkom vykonané tak rýchlo, že som sa ani nestačil po príchode vydýchať.

V každom prípade dnes po odmietnutí návrhov MCST, a.s. zo strany obce Ch. Grob na doriešenie problematiky nesprávne a aj neprávoplatne vymeraných daní z nehnuteľností rokovaním a dohodou, bude na základe Rozhodnutia Finančného riaditeľstva SR č. 1100301/1/261242/2013/4925 zo dňa 6.6. 2013 vo vzťahu k daniam z nehnuteľností za rok 2011 celá záležitosť riešená zrejme súdnou cestou aj s uplatnením zbytočných škôd, vzniknuvších spoločnosti MCST, a.s. Predmetné rozhodnutie nájdete tu : Rozhodnutie_Financneho_riaditelstva_SR.PDF

Súvisiace škody si bude spoločnosť MCST, a.s. na obci Ch. Grob v dôsledku konania starostu obce vymáhať v celom rozsahu, nakoľko dôsledkom konania starostu obce voči MCST, a.s. je okrem iného aj doteraz neoprávnené blokovanie časti finančných prostriedkov MCST, a.s. riešením odvolania voči pochybeniam obce a aj povereného exekútora.

Nárok na náhradu vzniknutých škôd si bude spoločnosť MCST, a.s. odvíjať od minimálne nasledovných ustanovení:

  • Podľa § 420 Občianskeho zákonníka „každý zodpovedá za škodu, ktorú spôsobil porušením právnej povinnosti.“
  • Podľa § 380 Obchodného zákonníka „za škodu sa považuje tiež ujma, ktorá poškodenej strane vznikla tým, že musela vynaložiť náklady v dôsledku porušenia povinnosti druhej strany.“

Nesprávne vymerané dane z nehnuteľností a neochota obce Ch. Grob túto záležitosť riešiť spôsobili, že MCST, a.s. a Agrolipt, s.r.o. museli v dôsledku šikanózneho výkonu verejnej funkcie zaplatiť každý rok daň z nehnuteľností namiesto 4 900,7 EURO až 14 577,46 EURO plus % exekútorovi, súdny poplatok a trovy. A to ešte pripomínam, že sa jednalo o daň za nehnuteľnosti, ktoré najmä v dôsledku neplnenia si povinností zo strany obce Ch. Grob nemohla MCST, a.s. v podstate doteraz vôbec využívať!

Pre posudzovanie ďalších krokov všetkým odkazujem : "Skúste si to so mnou vymeniť, či by ste na mojom mieste voči takejto zlovôli konali inak!"

Počet zobrazení: 403

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

Komentár osoby Ferdinand Kolčák o Jún 19, 2013 na 2:19pm

Finančné riaditel'stvo SR sa nestotožnilo s argumentáciou obce, ktorá opomenula ustanovenie $ 71 ods. 1 zákona 6. 162/1995 Z.2., podľa ktorého záväzné údaje z katastra sa použivajú najmä na ochranu práv k nehnutelhostiam, na účely správy daní a poplatkovna ochranu polhohospodárskeho pôdneho fondu, ... 

Proti tomuto rozhodnutiu sa v zmysle $ 77 ods. 9 zákona č. 563/2009 Z. z. nemožno odvolat'.

Dúfam, že prípadné škody priznané MCST súdom, pôjdu z poistky obecných právnikov a nie z rozpočtu obce.

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby