CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Informácia o adresnej výzve na poslankyne a poslancov OcZ.

Nakoľko od odoslania výzvy k účasti na rokovaní k problematike financovania výstavby I. etapy OK Vajnorská v čo najskoršom termíne dokončenia tejto stavby uplynuli dva dni z 5 navrhovaných dní pre stretnutie a nedostal som od poslancov žiadnu reakciu, tak som včera v noci každej poslankyni a aj každému poslancovi posielal nasledovnú výzvu:

.....

Vážená pani/pán ....., poslankyňa/poslanec OcZ obce Chorvátsky Grob

Obraciam sa na Vás ako na poslankyňu OcZ obce Chorvátsky Grob s adresnou výzvou, aby ste zvážili svoju účasť na rokovaní v pondelok 12.10. 2015 od 13:00 hod. o posúdení navrhovaného riešenia pre financovanie výstavby I. etapy OK Vajnorská.

Považujem za potrebné urobiť tento krok, pretože podľa môjho názoru došlo k nepochopeniu mnou predloženého návrhu  ako prioritne návrhu na riešenie financovania I. etapy OK Vajnorská, ale ste sa tým návrhom zaoberali iba z hľadiska toho, či čerpacia stanica áno alebo nie a rozhodli ste, že čerpacia stanica aktuálne v tomto stave nie, pričom ste tú podstatnú časť návrhu s financovaním I. etapy OK Vajnorská vôbec nezvažovali. A to aj napriek tomu, že som sa Vám to opakovane pokúšal vysvetliť.

Preto som napísal tie listy (poznámka pre upresnenie - o spomínaných listoch sa môžete dočítať "Je zopár dní po rokovaní OcZ z 22.9./29.9. 2015"), v ktorých som napriek nekompromisným vyjadreniam formou výziev vytvoril priestor pre doriešenie tohto problému tak, aby sa jednak výstavba I. etapy OK Vajnorská zrealizovala v čo najskoršom možnom, resp. aby sme si dohodli spoločný postoj vo vzťahu ku potrebe riešiť prístup ku ZŠ s MŠ.

Na tieto listy, o ktorých boli hromadným emailom informované aj všetky poslankyne a aj všetci poslanci OcZ obce Ch. Grob, zatiaľ bol iba jeden telefonický kontakt, ale drvivá väčšina z oslovených zatiaľ nijako nezareagovala.

K doteraz v písomných výzvach a/alebo pred rokovaním OcZ dňa 22.9., resp. 29.9. 2015 predloženým podkladom k návrhu riešenia financovania výstavby I. etapy OK Vajnorská doplním pre Vašu predstavu možné umiestnenie riešenia prístupu do časti lokality PROMCEN a aj ku COOP Jednota, ktoré by bolo z hľadiska financovania výhradne v réžii MCST, a.s. a COOP Jednota, teda by sme od nikoho by sme nič nepožadovali a aj by sme do toho dali podstatne menej pozemkov. Takéto riešenie by samozrejme zároveň predstavovalo aj riešenie prístupu ku ZŠ s MŠ, a to dokonca výhodnejšie z hľadiska intenzity hlučnosti oproti verzii s OK Vajnorská.

Takto sme argumentovali v septembri na rokovaní MCST, a.s., COOP Jednota, obce Ch. Grob a aj zástupcov BSK, že pre riešenie dopravy do lokality PROMCEN nie je OK Vajnorská nevyhnutnosťou. Jedno z riešení môžete vidieť na propojenom výkrese Alternativny_pristup_PROMCEN_COOP.pdf, kde je to "načmárané" značkovačom magenta. Je to ďaleko lepšie riešený prístup z dopravného hľadiska, než ako je riešený za minimálne peniaze výjazd z Čerešňovej ulice.

V záujme riešenia zlej dopravnej situácie v tejto lokalite, ktorá sa pripojením Triblavinskej cesty nejakým spôsobom aj na diaľnicu D1 ešte zhorší, resp. zintenzívni, sme pri vzniku alternatívy s umiestnením ZŠ s MŠ na pozemkoch MCST, a.s. ako náhradného riešenia zablokovanej výstavbe na ihrisku za hotelom sme opätovne akceptovali požiadavku BSK a aj OÚ Senec, že vybudujeme väčšiu OK Vajnorská, avšak logicky s podmienkou, že sa na jej výstavbe budú podieľať aj ďalšie subjekty vrátane BSK, pretože to bude v konečnom výsledku ich majetok.

Už snáď ani nemusím zdôrazňovať, že vlastne musíme riešiť stav, resp. situáciu, ktorú sme nespôsobili my, ale spôsobili ju BSK a následne aj obce v tejto lokalite cez zmeny územných plánov, čím dovolili zastavať ornú pôdu popri celom úseku cesty III/5021 (Vajnorská - Pezinská) a aj po stranách Triblavinskej. MCST, a.s. túto podmienku akceptovala, hoci v dosť veľkom rozsahu cez svoje pozemky pustí výrazne väčší rozsah dopravy smerom na PH-3 a PH-4, než pri spúšťaní prípravy procesu Zmien a doplnkov ÚPN Projektu PROMCEN v roku 2006 mohla predpokladať.

Napriek tomu sme takúto podmienku BSK pri návrhu s umiestnením školy a v záujme umiestnenia školy akceptovali a boli sme si vedomí, že umiestnením OK Vajnorská vyriešime aj dopravu z Triblavinskej, vyriešime aj zastávky a všetko ostatné (vrátane riešenia vodných rigolov, chodníkov, prekládky vzdušných vedení, definitívneho pripojenia 400 mm vodovodu a pod. ). Za samozrejmosť sme preto považovali participáciu ďalších subjektov na tejto realizácii, keďže okrem logiky a sile argumentov existuje aj opora pre finančnú participáciu subjektov verejnej správy aj v súvisiacich zákonoch SR.

Keďže na rokovaní OcZ dňa 29.9. 2015 ste z nejakého dôvodu vôbec neposudzovali návrh MCST, a.s. na riešenie financovania I. etapy OK Vajnorská a teda môže dôjsť k ohrozeniu termínov pre výstavbu ZŠ s MŠ, resp. opäť aj COOP Jednota (ktorá už pre obecnú ZŠ s MŠ urobila prípravu kanalizačnej prípojky), tak som sa rozhodol poslať túto adresnú výzvu každej poslankyni a poslancovi, aby zvážili svoju účasť na predbežne navrhnutom termíne v pondelok 12.10. 2015 od 13:00 hod. pre stretnutie o hľadaní riešenia popisovaného problému k tejto veci.

S ohľadom na dôležitosť problematiky, na ktorom bude zrejme okrem témy financovania I. etapy OK Vajnorská preberané aj riešenie kanalizácie po Triblavinskej, ktorá by mala byť riešením odkanalizovanie celej lokality a aj prípravy pre realizáciu ďalších etáp ZŠ s MŠ, tak by som na pripravovanom stretnutí privítal aj prítomnosť minimálne jedného poslanca za starý Ch. Grob a minimálne jedného za Č. Vodu.

Verím, že tomuto obsiahlemu emailu aj napriek opakovaniu mnohých už prezentovaných argumentov budete venovať potrebnú pozornosť a že prispejte aj Vy k tomu, aby ste sa dokázali v rámci OcZ skoordinovať aj ako celok, resp. aj ako jednotlivé časti obce a dohodnete sa na účasti aspoň po jednom poslancovi OcZ za obidve časti obce na pripravovanom rokovaní. Vopred Vám za to ďakujem.


S pozdravom

Š. Sládeček

.....

Na základe jednej reakcie na uvedený email v tomto príspevku dopĺňam vysvetlenie, prečo som volil takúto formu oslovenia poslancov, čo ňou sledujem a ako môže navrhovaný postup vyriešiť problém s rozporom o financovaní výstavby OK Vajnorská.

1.

S ohľadom na to, že MCST, a.s. svoje záväzky z dohôd splnila a sú vydané SP aj pre ZŠ s MŠ a aj pre OK Vajnorská, ale ani obec a ani BSK v predpokladanom a aj dohodnutom rozsahu svoje záväzky nesplnili, tak došlo k situácii, že pravdepodobne v dôsledku neistoty zo strany potenciálnych menších investorov opäť dôjde ku časovému zablokovaniu, resp. k oddialeniu čo i len čiastkovej realizácie PROMCEN. Pretože zrejme ďalší menší investori odskočia alebo pôjdu realizovať svoje projekty niekde inde.  Takže termínová odkázanosť na realizáciu OK Vajnorská aktuálne až tak neplatí pre PROMCEN, ale pre ostatné dotknuté projekty a najmä ZŠ s MŠ áno. Aj preto MCST, a.s. od októbra 2014 investovala do toho celého čas a peniaze, pretože termínová naliehavosť realizácie ZŠ s MŠ mohla byť dôvodom pre operatívne konanie aj zo strany orgánov špecializovanej štátnej správy a verejnej samosprávy. To sa naplnilo iba čiastočne.

2.

Navrhol som postup a aj som ho podrobne popísal vo viacerých listoch a aj osobne na OcZ, resp. starostovi, resp. aj pánovi Volekovi a aj viacerým obyvateľom na OcZ v individuálnych rozhovoroch.

Podstatou riešenie/postupu je to, že na základe záujmu o tú lokalitu pre čerpaciu stanicu môže MCST, a.s. operatívne vymeniť pozemky za peniaze, ktoré môže následne investovať do tej I. etapy OK Vajnorská s tým, že MCST, a.s. bude súbežne budem vykonávať kroky k tomu, aby sa jednak podarilo dohodnúť sa s BSK na tom, aby v súlade so zákonmi SR prispela na výstavbu OK Vajnorská.

Podstata návrhu je v tom, že nemusím ja osobne riskovať svoje ďalšie peniaze (viď nedokončená sýpka ako podmienka, viacero štúdií, atď.), ale de facto z cudzích zdrojov sa môžu rozbehnúť všetky navzájom previazané veci, teda ZŠ s MŠ, OK Vajnorská, COOP Jednota a možno konečne aj PROMCEN, resp. jeho časti.

3.

Keďže ale opäť poslanci OcZ rozhodovali o vlastníctve MCST, a.s. bez toho, aby si aspoň nechali vysvetliť o čom majú podľa predloženého návrhu MCST, a.s. rozhodovať, tak som s ohľadom na blížiaci sa termín stretnutia s BSK vytvoril svojimi listami z 2.10., resp. zo 4.10. 2015 priestor pre alebo vysvetlenie si veci a prípadnú zmenu postoja, alebo sa aspoň dohodneme na tom, s čím pôjdeme na rokovanie na BSK.

V mojich listoch/výzvach je uvedené, že na pokračovanie v realizácii I. etapy OK Vajnorská by zrejme mohol postačovať zápis z rokovania, kde bude uvedené podporné vyjadrenie o umiestnení čerpacej stanice v danej lokalite ako súčasti postupu pre spustenie a aj dokončenie výstavby OK Vajnorská.

4.

Musel som poslankyniam a poslancom adresovať iba výzvu, pretože aj niektorí poslanci a aj pán starosta, resp. aj pán Velček sa opakovane vyjadrujú, že poslancovi nie je možné nič nariaďovať, ale poslanci sa môžu rozhodovať iba na základe svojho vedomia a svedomia.

5.

Stále sa spomínajú termíny pre realizáciu ZŠ s MŠ, ale akosi bez potrebných súvislostí. MCST, a.s. však svoje úlohy/záväzky splnila aj v takých termínoch, ktorým v podstate nikto neveril.

Aj I. etapu OK Vajnorská podľa mňa zrealizujeme do 5 mesiacov od potvrdenia postupu cez získanie zdrojov bez rizika.

Po dlhoročných negatívnych skúsenostiach s nedodržiavaním dohôd alebo dokonca aj snerešpektovaním vlastných rozhodnutí zo strany subjektov verejnej samosprávy už nebude MCST, a.s. riskovať ďalšie svoje zdroje.

Počet zobrazení: 377

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby