CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Blog Jozefa Selepa - uverejnil Š. Sládeček na žiadosť autora.

ZŠ a MŠ na Čiernej vode v roku 2016 – reál alebo utópia!?

Po prečítaní diskusie na FB stránke Chorvátsky Grob – občianska komunita, som sa po dlhšom zvažovaní rozhodol napísať moje zhodnotenie faktov. K uvedenému ma oprávňuje moja profesionálna prax projektanta od roku 1998 a priamej realizácie od roku 2006, pričom dôverne poznám projektovú dokumentáciu celého komplexu ZŠ a MŠ pre územné rozhodnutie, ako aj stavebné povolenie pre 1-vú etapu ZŠ s pridanou výdajňou jedálne.

Dovolím si uviesť hneď na úvod, že to bude trochu siahodlhejšie, takže ak nechcete čítať, skončite hneď pri tejto informácii alebo preskočte na záver.

1-vá etapa ZŠ (12 tried) s výdajňou jedál – existujúci projekt s kontajnerovou technológiou konštrukcie objektu, vydané právoplatné stavebné povolenie.

Reálnosť termínov: - nakoľko zatiaľ nie je vypísané verejné obstarávanie na dodávateľa, tak zoberiem deň štartu dnešný deň (verím, že neexistuje formou nástenkového tendra,nakoľko na stránke obce nie je zverejnené). Doba pre VO od spustenia po vyhodnotenie – reálny podpis zmluvy pri ideálnom priebehu, bez procesných prieťahov, bez odvolania sa niektorého z účastníkov VO cca 3 až 4 mesiace, doba realizácie min. 16 týždňov t.j. 4 mesiace, pri murovanej technológii min + 1 ďalší mesiac pre dodržanie technologických postupov. Kolaudácia min. 2 mesiace od podania po právoplatnosť, reálne 3 mesiace.
Myslím, že stačí počítať a sme určite cez termín 30.6.2016.

Budeme všetci šťastní, ak bude úspešným termín 2.9.2016, avšak treba zobrať na zreteľ nasledovné :

- Už pri prvom VO bola predpokladaná cena realizácie na úrovni cca 1,3 mil Eur s DPH bez započítania nákladov na protihlukovú stenu, s ktorou sa bude musieť realizátor / investor počas výstavby zákonne vysporiadať, rovnako bez započítania nákladov za realizáciu 1-vej etapy okružnej križovatky, ktorú síce MCST a.s. deklaruje, že je ochotná vybudovať na vlastné náklady v prípade kladného stanoviska obce Ch.G. k umiestneniu čerpacej stanice v trojuholníku pri hoteli Agátka, avšak tieto náklady, čo je logické, si bude započítavať do realizácie celej okružnej križovatky (informácia zo záveru stretnutia spol. MCST a.s. a BSK zo dňa 14.10.2015 „budú zbiehať rokovania s obcou, developermi, COOP Jednota a naďalej aj s BSK o podmienkach zmluvy o združení činností a prostriedkov pre výstavbu celej OK Vajnorská so zahrnutím aj nákladov na I. etapu OK Vajnorská), čo vlastne financovanie zo strany obce v celkovom balíku investície iba dočasne oddiali.

Tiež sa natíska otázka dostatočného krytia nákladov na výstavbu 1-vej etapy okružnej križovatky zo strany MCST a.s. , nakoľko informácia zo strany MCST, a.s. : „príprava výstavby I. etapy OK Vajnorská tak, že akonáhle budú potvrdené finančné zdroje z projektu ČS nad rámec ekonomických predpokladov MCST, a.s., tak MCST, a.s. spúšťa realizáciu stavby I. etapy OK Vajnorská“ nehovoria o reálnom objeme financií, takže je namieste otázka, či:

1. Budú po vydaní kladného stanoviska obcou Ch.G. k umiestneniu čerpacej stanice pre spol. MCST, a.s. potvrdené finančné zdroje z projektu ČS nad rámec ekonomických predpokladov MCST, a.s. v dostatočnej výške nákladov na realizáciu 1-vej etapy okružnej križovatky?

2. Ak nebudú, či bude spoločnosť MCST a.s. túto križovatku budovať aj napriek tomu alebo zdôvodní nemožnosť jej realizácie nedostatočnou výškou uspokojenia svojich ekonomických predpokladov, do ktorých môže spoločnosť MCST a.s. vniesť výšku nákladov z prieťahov zo strany obce k projektu PROMCEN ako celok, čo by finančné náklady obce pri tomto projekte zvýšilo?

- Podľa informácie z OcZ zo dňa 22.09.2015 zo strany pána starostu je možné zmeniť technológiu resp.konštrukčné riešenie budovy z kontajnerovej technológie na murovanú, pričom obec disponuje upraveným výkresom základov pre tento spôsob výstavby.

K uvedenému môžem konštatovať, že akýkoľvek návrh základov, bez poznania jasnej konštrukcie nad ňou (t.j. ŽB monolitický skelet s výplňovým murivom resp. systém ľahkej prefabrikácie alebo obyčajná murovaná konštrukcia a ŽB stropné dosky) je iba ideou, pričom tešiť nás môže informácie, že to bolo zadarmo.

K procesu VO vo väzbe na zmenu typu technológie z kontajnerovou na murovanú, bez existencie projektu je potrebné brať na zreteľ jednoznačnú neidentifikovatelnosť predmetu obstarávania. Je jednoduchým spôsobom zo strany uchádzačov o túto akciu napadnutie výsledku VO práve z tohto dôvodu. Zároveň neexistencia projektu pre tento druh výstavby t.j. príslušnej stavebnej časti, kompletnej statiky, vrátane statického posúdenia, energetického posúdenia , nedáva budúcemu dodávateľovi stavby žiadny kontrolovateľný záväzok k výslednému dielu. Rovnako vrámci procesov by samotný dodávateľ paradoxne nezodpovedal iba za kvalitu zhotoveného diela, ale aj za jej technický návrh t.j. projektovú časť, formou vlastnej dokumentácie, čo je vysoko nepravdepodobné skôr nereálne.

MŠ – 6 tried ako II. etapa výstavby
V súčastnosti existuje projektová dokumentácia pre vydanie stavebné povolenie na kontajnerovú technológiu – VO na PD v júni 2015, cena za PD na úrovni 14.000 Eur (súčasťou dodávky bola aj úprava resp. aktualizácia 1-vej etapy ZŠ projektu pre stavebné povolenie, ale iba pre kontajnerovú technológiu). Predpokladaná realizácia na úrovni á 450 - 550 tisíc Eur (iba objekt).

Táto výstavba MŠ je však podmienená podľa právoplatného územného rozhodnutia realizáciou celej okružnej križovatky a realizáciou tlakovej kanalizácie na Triblavinskej, ktorá sa v súčasnosti nachádza iba na úrovni vydaného územného rozhodnutia bez reálnej možnosti uvoľnenia predpokladaných finančných prostriedkov zo strany obce – jedine dotácia, štrukturálne fondy + dofinancovanie podielu na dobudovaní okružnej križovatky ako celku (takže sme s financiami obce mimo akýkoľvek reál).

Bez veľkého filozofovania, po zvážení a akceptácii okrajových podmienok (nad rámec uvedených k 1-vej etape ZŠ) - nie sme schopný tento objekt postaviť a skolaudovať bez postavenia týchto dvoch podružných objektov.

Prípadná zmena úpravy pripojovacích podmienok pre MŠ nie je možná bez možnosti otvorenia právoplatného územného rozhodnutia t.j. min. 6 mesiacov naviac, avšak poddimenzovanie kanalizácie širokého okolia resp.jej dosiahnutie maxima v prípade dodatočnej úpravy podmienok odvádzania splaškových vôd z objektu MŠ je skôr nepravdepodobné, závislé od 3-tích strán (Agilita plus).

K finančným možnostiam obce uvediem, že poskytnuté dotácie, ktoré obec od štátu získala sú 280 tisíc Eur na 1-vú etapu ZŠ a 170 tisíc Eur na MŠ (+ 6.000 Eur). Výška maximálneho úveru je 1,2 mil Eur.
Matematické vyhodnotenie ponechám na každého jednotlivca. Rovnako aj posúdenie, či sa na iné projekty vôbec zvýši aspoň cent ...

Záverečné stanovisko:
Už v júli som sa na pána starostu a poslancov obrátil k verejnému obstarávaniu na aktualizáciu PD pre 1-vú etapu ZŠ a projektu pre MŠ kontajnerovou technológiou o okamžité predloženie materiálu do stavebnej komisie pred VO na doladenie projektov, ako aj vo väzbe na neuskutočnený prevod práv od MCST, a.s. v danom období. Reakcia bola, že následne listom pán starosta spochybnil moje IQ a vo VO pokračoval.
Mám teda zato, že pán starosta všetky uvedené problémy, okrajové možnosti aj finančné pozná a je to iba na ňom.

Tieto informácie som spracoval z dôvodu, že ZŠ a MŠ reálne do 30.6.2015 nebudú postavené a skolaudované a ak by bola snaha, čo aj reálne bude po skúsenostiach, hodiť horúci zemiak z neúspechu na niekoho iného, tak si nato prosím spomeňte ...

ZŠ aj MŠ je možné určite na ČV postaviť (dlhodobý proces), ale nie takýmto neuváženým postupom, bez zváženia možností, pokiaľ tieto aktivity starostu obce sú skutočným záujmom o postavenie školy a nie iba aktivitou populizmu s dopredu známym výsledkom = 0!

Informácia pre rodičov budúcich prvákov:
Nakoľko aj moja dcéra od školského roku 2016/2017 bude prváčkou, píšem vám všetkým bytostne. Pri zápisoch si spravte okrem zápisu v Chorvátskom Grobe záväznú istotu na inej ZŠ v Bratislave alebo širšom okolí, aby ste /som nezostali na holičkách bez možnosti zareagovať na demagógiu, keď už bude neskoro.

Paradoxne môže nastať situácia, že budúce 3 prvácke triedy s ich následným presunutím do starej školy zlikvidujú ďalšie miesta v tejto škole pre predškolákov resp. deti v MŠ, pretože škola uvolní iba 1-nu súčasnú piatacku triedu a dnes ide priestorovo škola na maximum.

Počet zobrazení: 443

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

Komentár osoby axer o Október 18, 2015 na 9:27pm

Dakujem za odpoved.

Komentár osoby Štefan Sládeček o Október 18, 2015 na 9:24pm

Pre axer:

Nie. Nikde som nič také nepísal. A už asi aj budem o tejto veci dosť menej písať, aby som neprispel k tomu, že potenciálnych investorov to prestane baviť.Pretože po rokoch v tejto dedine mám opäť pocit, že práve o to ide, aby niečo nevyšlo, pretože by na tom jednak mohol zarobiť Sládeček, ale v tomto prípade by to naviac vylepšilo imidž vedeniu obce.

Komentár osoby Štefan Sládeček o Október 18, 2015 na 9:06pm

Uverejnil som v sekcii blogy text pána J. Seleppa, ktorý on uverejnil aj na komunitnom FB pod názvom:
ZŠ a MŠ na Čiernej vode v roku 2016 – reál alebo utópia!?
Okrem 2 až 5 preklepov a vytvorenia odsekov kvôli prehľadnosti textu som do neho nezasahoval.

Keďže text pána Selepa obsahuje aj dosť veľkú časť vyjadrení k problematike OK Vajnorská, pričom ten Váš text "vyrába" také súvislosti, ktoré tam nie sú a ani neplánujú byť v takom kontexte, ako to tvrdíte Vy pán Selep, nebudem ani Váš text a ani komentáre k nemu viac komentovať.

Nie preto, že by som tie Vaše argumenty rozbiť na prach, ale nemá to podľa mňa žiadny zmysel.

Nakoniec, aj tak sa podľa mnohých z FB a z Anonymky vraj nemám starať, lebo je to agenda starostu.

Komentár osoby axer o Október 18, 2015 na 9:06pm

Pan Sladecek, mam na Vas otazku. Peniaze na OK, ktore by "dodala" cerpacka, v konecnom dosledku zaplati obec alebo nie?

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby