CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Ďalšie časti môjho informačného seriálu „Hľadanie pravdy“ som sa rozhodol nazývať trošku inak, a to „Hľadanie pravdy a riešení“, pretože sa v nich vždy okrem poukázania na rozpory v interpretovaní faktov a skutočnosti bude písať aj o hľadaní alebo skôr o odmietaní riešení.

V tejto aktuálnej časti sa chcem venovať problematike križovatky PH1-3 a PH-2 s Vajnorskou ulicou, a to na základe príspevku pána Matulu na facebook-u obecnej web stránky pod názvom „Kanalizácia a križovatka na Vajnorskej. Stanú sa konečne realitou?“, resp. na základe vyjadrení v diskusii k predmetnému príspevku.

Princíp takého riešenia, aké je nakreslené na projektovom návrhu v rámci predmetného príspevku, som osobne navrhol starostovi obce minulý rok okolo júla 2011, keď sme mali také „komunikatívnejšie obdobie“. Pri našej diskusii o problematike zastávok na Vajnorskej ulici smerom ku okraju časti Čierna Voda na Vajnory a riešeniu výjazdu z PH2 na Vajnorskú vo väzbe na výjazd z PH1-3 na Vajnorskú som starostovi obce spomínané riešenie navrhol ako súčasť uvažovanej zámeny pozemkov pre školu.

Dlhé obdobie som o vývoji tejto záležitosti nemal informácie. Okrem všeobecných informácií o tom, že je vypracovávaná štúdia rekonštrukcie Vajnorskej a Pezinskej ulice a okrem tých výstupov Urbanistickej štúdie projektu PROMCEN (UŠ PROMCEN), ktoré sa tejto problematiky dotýkajú. Zdôrazňujem, že na vypracovaní UŠ PROMCEN sa podieľal aj starosta obce a taktiež projektanti, spracovávajúci dopravné riešenie okružnej križovatky a aj Vajnorskej a Pezinskej ulice v tých ich častiach/úsekoch, ktoré sú hraničnými pre pozemky PROMCEN.

Podľa mne dostupných informácií som sa o navrhovanom riešení križovatky PH1-3 a PH-2 s Vajnorskú ulicou dozvedel na pracovných stretnutiach Komisie odborných zástupcov obce pre rokovanie s MCST, a.s. o plnení podmienok Memoranda v dňoch 30.7. 2012 a 1.8. 2012. Na týchto stretnutiach totiž zástupca spoločnosti R-PROJECT Invest, s.r.o. Ing. Urban spoločne s Ing. Talašom za spracovateľa UŠ PROMCEN v rámci prezentovania rozpracovaného riešenia okružnej križovatky pri vyústení Triblavinskej na Vajnorskú predložil prítomným taktiež výkres štúdie rekonštrukcie Vajnorskej ulice a Pezinskej ulice, ktorý obsahoval aj predmetnú križovatku.

Nakoľko je spoločnosť MCST, a.s. ako vlastník pozemkov dotknutá riešením križovatky PH1-3 a PH-2 s Vajnorskou a nedoriešené vzťahy obce so spoločnosťou PMA, s.r.o. nepriaznivo ovplyvňovali aj riešenie okružnej križovatky (podotýkam, že MCST, a.s. bude musieť do projektu okružnej križovatky „vložiť“ cca 3 500 m2 pozemkov oproti pôvodne menej než cca 1 000 m2 pri iných riešeniach dopravného napojenia svojej lokality na Vajnorskú ulicu ako cestu III. triedy. Boli sme teda ochotní obetovať cca 2 500 m2 zo svojich pozemkov naviac pre riešenie verejného záujmu, ktorým okružná križovatka nespochybniteľne je, ale narazili sme na problém so 172 m2 vo vlastníctve PMA, s.r.o. a jej spore s obcou, resp. na postoj JUDr. Swanovej pri alternatívnom riešení, ktoré bez nášho vedomia rozpracovala obec s projektantom okružnej križovatky ako alternatívne riešenie. Aj to je zrejme podľa starostu obce prejav "nepripustenia akejkoľvek povinnosti, čo i len morálnej, podieľať sa na benefitoch pre obec a pre komunitu, ktorá na plánovanom území žije a to vo forme podielu na realizácii verejných stavieb a verejných plôch. 

V danom období sme sa stretli so všetkými zainteresovanými a na základe zistených stanovísk sme predložili určenému zástupcovi obce Ing. Bezákovi návrh na riešenie situácie aj v prípade okružnej križovatky a aj križovatky PH1-3 a PH-2 s Vajnorskou ulicou v liste č. MC/Kom/Mem-110708-ŠS ešte dňa 7.8. 2012 – ten list je tu : MCST_Kom_Mem_110708_SS.pdf a jedna z jeho viacerých príloh je tu: List_SQN_sro.pdf.

V danom čase sme mali stále platné splnomocnenie obce pre rokovania o okružnej križovatke, resp. sme taktiež stále boli aj vlastníkom pozemkov, dotknutých navrhovaným riešením križovatky PH1-3 a PH-2 s Vajnorskou ulicou a boli sme na spomínaných stretnutiach 30.7. 2012 a 1.8. 2012 poverení rokovaním s PMA, s.r.o. a aj s SQN, s.r.o. o nájdení všeobecne prijateľných podmienok pre navrhované riešenie okružnej križovatky a aj križovatky PH1-3 a PH-2 s Vajnorskou ulicou a toto riešenie sme obci aj navrhli.

S ohľadom na vyhrotenie situácie v iných rozporoch medzi MCST, a.s. a vedením obce, týkajúcich sa postupu pri dosiahnutí požadovaných zmien a doplnkov územného plánu obce pre projekt PROMCEN však boli tieto návrhy MCST, a.s. v podstate ignorované a aj napriek tomu boli ďalšie rokovania o riešení križovatky PH1-3 a PH-2 s Vajnorskou ulicou vedené obcou, resp. starostom obce aj paralelne a priamo s právnym zástupcom PMA, s.r.o. a aj s SQN, s.r.o. v rámci riešenia aj iných sporných vzťahov medzi obcou a skupinou firiem. Boli sme o nej starostom obce v kópii informovaní, ale neboli sme ani prizvaní na rokovanie ako sme navrhovali už 7.8. 2012 a ani neboli vzaté do úvahy naše názory a reálne využiteľné návrhy. Zrejme preto, že obsahovali viac strán, než je nejaké pravidlo a/alebo boli nezrozumiteľne (rozumej zložito) napísané.

Dňa 23.8. 2012 sa v zasadačke Obecného úradu Ch. Grob uskutočnilo spoločné stretnutie, ktoré sa malo týkať v prvom rade okružnej križovatky, ale týkalo sa dopravného riešenia celej Vajnorskej a Pezinskej, okružnej križovatky a aj celej Triblavinskej ulice, resp. cesty.

Opäť sme prvýkrát videli niektoré projektové výkresy, týkajúce sa aj našich pozemkov a hneď sme sa mali zásadne vyjadriť k financovaniu súvisiacich prác, pričom zástupcovia obce a BSK zaujímali stanovisko, že oni sa alebo nemôžu vyjadriť, resp. nevedia z akých zdrojov by sa to dalo riešiť. K priebehu tohto stretnutia urobil Ing. Grožaj zápis pre pamäť, ktorý nám poslala pani Mrázová jeho obsah je tu: Zapis_pre_pamat.pdf. Ja som naň síce reagoval vyjadrením doplnenia a zmenou niektorých, podľa mňa nie celkom presných vyjadrení, ale to teraz nie je dôležité, pretože ešte pred mojou reakciou prijal starosta obce rozhodnutie o ukončení Memoranda.

Po mojom návrate do firmy z 10 dňovej dovolenky (na ktorú som sa rozhodol odísť aj preto, že všetci dôležití aktéri z druhej strany išli na dovolenku tiež a bolo mi teda povedané, že sa súvisiacimi vecami bude možné zaoberať až v septembri) som sa ako s prvou pracovnou vecou oboznámil s listom starostu obce z 28.8. 2012 s jeho rozhodnutím ukončiť Memorandum (starostov list som otvoril 3.9. 2012).

Výsledkom konania aj vo veci križovatky PH1-3 a PH-2 s Vajnorskou ulicou je súčasný stav, ktorý je možné charakterizovať nasledovne:

  • Bola jednostranne obcou ukončená platnosť Memoranda, čo pre mňa predstavuje jednak odmietnutie všetkých návrhov MCST, a.s. na spoluprácu pri riešení aj priorít obce a taktiež ohrozenie všetkých, doteraz rozpracovaných čiastkových spoločných projektov, ale naviac vytvára podľa mňa aj priestor na odštartovanie viacerých vzájomných sporov na obecnej úrovni (už sa dejú) a v najbližšej dobe aj na úrovni, resp. prostredníctvom súdov.
  • Križovatka PH1-3 a PH-2 s Vajnorskou bude zrejme v tejto etape zrealizovaná podľa pôvodnej verzie, schválenej vydaným a právoplatným stavebným povolením iba pre výjazd z PH1-3 na Vajnorskú, pretože výjazd z PH-2 pôvodne myslím vôbec nemal byť.
  • Postup pri okružnej križovatke je tiež otázny, pretože aktuálne nie je zrejmé, kto má mať na jej realizácii aký záujem a kto by mal byť za to zodpovedný.  Na stretnutí dňa 13.6. 2012 starosta obce veľakrát opakoval, že Projekt PROMCEN má mať projektového manažéra pre jeho realizáciu, ktorý bude mať právo a aj schopnosť rozhodnúť o jednotlivých procesoch (aj keď ja som sa mu snažil vysvetliť, že v takomto štádiu projektu ako celok ešte kvôli neprerokovaniu UŠ PROMCEN a kvôli súdnym sporom pána Magála s obcou stále nie sme). Keď ale mal starosta obce akceptovať nejaký iný návrh vedúci k nejakému riešeniu v prípade obidvoch križovatiek, než bol jeho názor, tak v podstate všetky návrhy riešení odmietol aj napriek tomu, že sa s nimi stotožnili obidvaja dotknutí vlastníci pozemkov aj dotknutý developer a do určitej miery aj členovia komisie odborných zástupcov obce pre rokovania s MCST, a.s. o plnení podmienok Memoranda.

Táto časť informačného seriálu je ďalším dôkazom neporiadku (nevedomého alebo účelovo cieleného) v agende orgánov obce k Projektu PROMCEN, ktorý je hlavnou príčinou situácie, v ktorej sa dnes v dôsledku hlasovania OcZ Ch. Grob o ukončení memoranda nachádza jednak projekt školy pre časť Čierna Voda, ale aj riešenie okružnej križovatky a križovatky PH1-3 a PH-2 s Vajnorskou ulicou.

Počet zobrazení: 323

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby