CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Ekologická havária pokračuje. Zdá sa, že ju nikto nerieši

Vážení poslanci.

Oznamujem vám, že v okolí prečerpávacej stanice Stoka 2 niekoľko dní vyteká obsah kanalizácie do voľnej prírody, čo považujem za ekologickú haváriu. Na akútnu hrozbu poškodenia (poškodzovania) životného prostredia som niekoľkokrát upozornil prevádzkovateľa - pracovníkov spoločnosti Agilita.

Rovnako tak som informácie o hrozbe oznámil niekoľkokrát aj vedeniu obce. Keďže mi starosta SMS správou oznámil, že ekologické havárie mám už nahlasovať zástupkyni starostu pani Jonášovej, tak sa mi v jednom prípade podarilo nahlásiť haváriu prostredníctvom poslankyne Soboličovej. Dnes som pani Jonášovú na úrade nezastihol. Pracovník oddelenia prevádzky, ktorý prebral telefón mi oznámil, že vytekajúcu kanalizáciu musím nahlásiť pani Jonášovej (v pondelok) a viac sa o ekologickú haváriu nezaujímal.

Napriek všetkej mojej snahe sa situácia na CS Stoka2 nemení. Šachta je zaplavená, z neďalekého kanála vyteká obsah kanalizácie do poľa a v okolí šachty sa vytvorilo veľké jazero.

Zákon mi ukladá, podieľať sa na ochrane životného prostredia a bez meškania ohlásiť hrozbu poškodenia životného prostredia orgánu štátnej správy. Nakoľko hrozí nebezpečenstvo nenávratného alebo závažného poškodenia životného prostredia a obec ani prevádzkovateľ podľa môjho názoru nekonajú, rozhodol som sa podať podnet na Obvodný úrad životného prostredia v Senci na prešetrenie situácie.

Podľa môjho názoru si situácia "zaslúži" zvolanie krízového štábu a okamžité riešenie havárie. Žiaľ vyzerá to tak, že uvedený stav na Stoka 2 nikoho nezaujíma.

Prosím teda vás, poslancov obecného zastupiteľstva, aby ste sa uvedenou situáciou zaoberali. Ak treba, môžem s vami ísť na miesto havárie, môžeme sa spolu pokúsiť  identifikovať nevyhnutné opatrenia na odvrátenie hrozby alebo na zmiernenie následkov poškodenia životného prostredia a žiadať prevádzkovateľa o ich nasadenie. Možno, ak sa na prevádzkovateľa obrátia poslanci, tak zmení svoj postoj...

Zároveň vás opäť prosím, aby ste na najbližšej schôdzi OZ a vyvinuli tlak na vedenie obce a prevádzkovateľa kanalizácie, aby predložili občanom návrh obnovy kanalizácie v obci spolu s postupnosťou krokov a ekononickým plánom obnovy.

Ferdinand Kolčák

Obyvateľ obce Chorvátsky Grob

Počet zobrazení: 274

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby