CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Vyjadrenie riaditeľky ZŠ s MŠ k príspevku Ľ. Žiaka na obecnom zastupiteľstve 17.2.2011

Za posledných 6 rokov som si na adresu mojich manažérskych schopností vypočula od bývalého zástupcu starostu Ing. Žiaka, väčšinou v mojej neprítomnosti, veľa invektív. Vždy som to "predýchala", pretože práve on zastupoval zriaďovateľa školy a bol "zodpovedný" za rozvoj školstva v obci.

Avšak výroky na poslednom zastupiteľstve 17.2.2011 ma naštartovali k akejsi rekapitulácii pre ľudí neznalých problematiku školy v Grobe  a zároveň mojej osoby.

    V júli 2002 pri mojom nástupe vznikla právna subjektivita pre malotriednu ZŠ so spojenými ročníkmi 1.-4. a 37 žiakmi, MŠ Školská so 45 deťmi, MŠ Pezinská s 12 deťmi,1 oddelením ŠKD  a dvomi školskými jedálňami. Takýto mix ZŠ s MŠ sa nenachádza pravdepodobne nikde na Slovensku. Situácia je komplikovaná nielen tromi budovami vzdialenými od seba 4 km, ale aj financovaním z prenesených a originálnych kompetencií, účtovania 5 zariadení a pod. Stala som sa riaditeľkou všetkých zariadení, ale zároveń aj učiteľkou ZŠ s úväzkom 19 hodín týždenne, pričom bežný uväzok riaditeľa je 5 hodín. Vzhľadom na rozpočet malotriedky na 37 detí som pracovala bez tajomníčky, či sekretárky a tak je to dodnes, pretože rozpočet nám neumožňuje prijať takúto silu.

Škola nebola vymaľovaná asi 15 rokov a jediné vybavenie predstavoval písací stroj CONSUL. Už o rok sme mali počítačovú učebňu, bezplatné pripojenie na internet z projektu INFOVEK, presťahovali sme materskú školu z vedľajšej budovy na poschodie, aby sme nevykurovali dve budovy zbytočne, vymaľovanú školu a novú strechu.

Rodičia detí MŠ vedia, že za posledných 5 rokov som pravidelne počas letných prázdnin prerábala miestnosti tried  od stavebnej rekonštrukcie, nákupu nábytku, pomôcok, vybavenia prevádzky na RÚVZ, prijímanie učiteliek, rozhodovacie konanie a pod. na dnešnú kapacitu 175 detí v MŠ, 2 oddelenia ŠKD a samostatné ročníky 1.-5. Vtedy som pravdepodobne manažérka bola...

Kameňom úrazu je samotná Čierna Voda. Vzhľadom na vzdialenosť a smer ZŠ v centrálnej časti, rodičia samozrejme uprednostňujú Vajnory a Bratislavu, čo z hľadiska dopravnej logistiky a práce v BA ja plne chápem. Rodič sa predsa nebude ráno vracať do Ch. Grobu, keď už o siedmej ráno musí vyraziť do práce v Bratislave. Toto  p. Žiak vždy tvrdo kritizoval, podľa neho "škola nemá imidž a ja  som neschopná riaditeľka". Podotýkam, že aj jeho vnuci navštevujú školu vo Vajnoroch. Odo mňa vždy pred zápisom do 1. ročníka očakával, že budem osobne navštevovať domácnosti na ČV a presviedčať rodičov - viď zápisnice Rady školy.

Ako riaditeľka ZŠ s MŠ som zodpovedná hlavne za výchovno-vzdelávací proces. Dnes máme školský vzdelávací program porovnateľný s plnoorganizovanými školami, zabezpečnú výučbu AJ 4 hodiny týždenne už na 1. st. kvalifikovaným pedagógom, špeciálneho pedagóga priamo v škole, interaktívnu a počítačovú učebňu, wifi sieť a 10 notebookov priamo v triedach.

Toto všetko však p. Žiak pravdepodobne netuší, pretože za 8 rokov nebol ani raz na Dni otvorených dverí alebo priamo na vyučovaní.   Informáciu    o interaktívnej tabuli zaregistroval až po roku, keď   videl prezentáciu dílera na ObÚ a volal mi, aby ma informoval o úplnej novinke... že my ju používame už tri roky...  

V škole funguje alokované pracovisko Základnej umeleckej školy v Ivanke pri D., krúžky, chorvátčina zadarmo, samozrejme pracujeme vo viacerých projektoch zameraných na 1. stupeń ZŠ.

Čo sa týka poznámky o tom, že nezvládam  riadiť veľkú školu a pod. - dnes je nás 33, 2 externí učitelia, pracujeme na vzdialených pracoviskách. Počtom tried a zamestnancov sa rovnáme  plnoorganizovanej škole. Všetku školskú a inú agendu si naďalej vybavujem sama, momentálne pracujem aj na novej webovej stránke školy...roboty veľa, ale má to svoje výhody, pretože viem okamžite poradiť nielen rodičom ale aj svojim pedagógom.

Musím podotknúť, že toto všetko sme dokázali z projektov a rozpočtu ZŠ, pretože obec za 8 rokov prispela základnej škole iba sumou na pomôcky prvákov a príspevkom na dopravu do školy v prírode. Všetky ostatné financie išli na originálne kompetencie - čiže MŠ, ŠKD a ŠJ.  

Čo sa týka ZŠ - nie je ťažké pracovať vo veľkom kolektíve a rozdeľovať úlohy, ťažké je keď je Vás 5 a musíte pracovať dvojnásobne. A ešte ťažšie je to na dedine, kde ste pod drobnohľadom a   pravidelne sa riešia veci nepostatné  a nie to, čo je dôležité.

P. Žiakovi želám príjemný dôchodok a vo voľnom čase  si hádam pozriem kultový film českého režiséra Milana Šteindlera  - Vrať se do hrobu. Predsa len - dnes je už 21. storočie.

PaedDr. Marcela Pechová, riaditeľka školy

Počet zobrazení: 372

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

Komentár osoby Ferdinand Kolčák o Február 24, 2011 na 1:06am
Pozrel som si video z obecného zastupiteľstva a som rád, že ste zareagovali.
Verím, že informácie, ktoré ste o škole/skôlke a vašej práci poskytli umožnia obyvateľom obce urobiť si vlastný názor.

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby