CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

K téme o budúcnosti zberných miest v Chorvátskom Grobe som písal príspevky už viackrát. Teraz ma pri diskusii o spracovaní bioodpadu nenapadlo nič iné, iba napísať príbeh o sedemročnici budovania Zberného dvora pre Čiernu Vodu.

Tento príbeh sa začal písať v roku 2010, keď som sa zúčastňoval stretnutí so zástupcami obce, ktorí chceli Zberný dvor vedľa objektu bývalej Sýpky. Dokonca sme o tom aj spísali takýto zápis a my sme aj pripravili projekty a aj vyhotovili z nášho materiálu prístrešok ako prvú časť prác na úprave Zberného dvora. Ten prístrešok tam stojí dodnes a ja si vždy pri pohľade naň spomeniem na tých cca 10 tisíc EUR, čo ten prvý diel príbehu stál.

Príbeh sedemročnice budovania Zberného dvora pre Čiernu Vodu pokračoval aj po zmene vedenia obce v závere roka 2010, keď skončil starosta Balaško a nastúpil starosta Marynčák. Zberný dvor už nemal byť v centre Čiernej Vody pri Sýpke (cca 10 tisíc EUR von komínom), ale na Triblavine. Pôvodne v Hydinárňach (kam by podľa mňa nikto nechodil) a tak po diskusii o iných možnostiach padla voľba na miesto vedľa ČOV, kde sa nachádza staré poľné hnojisko. Aj vtedy sa objavila možnosť získať dotácie, len bolo treba rýchlo projekt a aj stavebné povolenie. Naháňali sme sa ako „zduté kozy“ a za necelé tri mesiace sme mali právoplatné stavebné povolenie a aj súhlas SPF. Už vtedy sa okolo Zberného dvora angažoval Ing. Benčík. Dotácie obec na začiatku roka 2012 nedostala a projekt Zberného dvora zostal v šuplíku.

Niekedy v tom čase obec otehotnela a všetko sa začalo nejako komplikovať, vrátane vzťahu starostu Marynčáka ku našej lokalite PROMCEN. Trošku to zachraňovala M. Jonášová, ktorá so Š. Sládečkom dohodla bezodplatný nájom pozemkov pre vytvorenie dočasného zberného miesta oproti veterinárovi. Iste si ešte mnohí pamätáte na takéto hromady vriec so smeťami, či bio-odpadom pri plechovej bráne na zberné miesto.

Toto dočasné zberné miesto tam skončilo až v roku 2015 a presťahovalo sa na pozemok vedľa ČOV. Ide o pozemok, ktorý obec získala od SPF bezodplatne prevodom práve cez to stavebné povolenie, ktoré sme v roku 2011 pre obec vybavili.

V roku 2016 vraj bolo podľa informácií zo zastupiteľstva vydané ďalšie stavebné povolenie pre Zberný dvor, ktorý mal byť na pozemku v tvare obdĺžnika 10 x 80 metrov vedľa poľného hnojiska. Asi tiež neúspešne, lebo okrem občasných obrázkov s nahádzanými odpadmi sa o tom nič viac nepíše. Peniaze od euro-tetky z Bruselu asi nedorazili.

To by mohol byť pre nás koniec príbehu „sedemročnice budovania Zberného dvora“ na Čiernej Vode. Ale podľa toho, čo sa píše na facebooku, bude okolo Zberného dvora alebo miesta pre bio odpad veselo.

Ale to už bude úplne iný príbeh. 

Počet zobrazení: 276

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby