CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Keďže sa to otázkami na kandidátov (na starostu) v anonymke len tak hemží, rozhodol som sa aj ja jednu pridať. Nie do anonymky, ale do blogu. A nechcem oslovovať kandidátov na starostu, ale kandidátov na poslancov.  Pretože starosta má síce svoje dôležité kompetencie, ale strategické otázky mu musí odsúhlasiť Obecné zastupiteľstvo. Ergo poslanci. Vynechajme teraz polemiku o tom, čo je strategické a čo nie a do akej finančnej hodnoty môže rozhodovať sám starosta a čo mu musia potvrdiť poslanci.

Podstatou je:

Vážení kandidáti na poslancov, v prípade že budete zvolení, budete mať skutočne čas na výkon poslaneckého mandátu, ergo na službu občanovi?

Boli sme svedkami zvláštneho zdôvodňovania, prečo sa poniektorí poslanci nezúčastnili zasadnutí Obecného zastupiteľstva. Vraj sa nekonali vo vopred schválených termínoch.

Občania mi hádam dajú za pravdu, že takto si výkon poslaneckého mandátu nepredstavujeme. Keď je raz niekto poslanec, má hájiť záujmy občana a konať si svoju (mimochodom platenú) povinnosť. A držať sa aj poslaneckého sľubu.

Ak je zvolané mimoriadne zasadnutie OcZ, asi treba riešiť otázky obce.

Ak vaša filozofia s ktorou idete do volieb, hovorí hlasovať proti nejakému cudziemu návrhu, nuž tak hlasujte. Ale na to musíte byť prítomní na zasadnutí OcZ.

A najmä, neskrývajte svoje hlasovanie a názory - keď už konáte ako konáte. Svet nie je čiernobiely, tak vecne diskutujte v prospech obce, v prospech občana. Aby občania mohli sledovať vaše aktivity a  aktualizovať si  obraz o tom-ktorom (resp. svojom) poslancovi. Sme často svedkami zázračnej straty diskusnej schopnosti mnohých poslancov - pred voľbami dokážu diskutovať, po voľbách už ani nie... Schpnosť diskusná sa mení na konfrontačnú. Dovolil by som si však pripomenúť, že zvolením za poslanca či zložením poslaneckého sľubu sa automaticky nestávate nadľuďmi. Ani na tie 4 roky volebného obdobia. :-)

A propos - informovanosť. Nie je predsa problém vytvoriť na obecnom webe sekcie venované poslancom, kde si každý poslanec môže zverejnovať poslanecké "úradné" hodiny, či stretnutia s občanmi. Vzorom takejto transparentnosti a informovanosti môže byť poslanec BSK za 17. obvod. Náš obvod.

Nemám naivnú predstavu o tom, že si tieto riadky prečíta podstatná časť kandidátov na poslancov. Ale tieto riadky možno poslúžia susedom na zamyslenie a formulovanie otázok na predvolebných stretnutiach.

Počet zobrazení: 237

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

Komentár osoby Ferdinand Kolčák o Október 24, 2014 na 8:40am

Oslovili ma tieto tvoje (výborné) postrehy Aerowalker:

  • Sme často svedkami zázračnej straty diskusnej schopnosti mnohých poslancov - pred voľbami dokážu diskutovať, po voľbách už ani nie... 

Žiaľ v tomto smere ma najviac negativne prekvapili všetci poslanci za Čiernu vodu. Pred voľbami nebol problém organizovať množstvo stretnutí s občanmi. Po voľbách za 4 roky nezorganizovali ani jedno. 

  • zvolením za poslanca či zložením poslaneckého sľubu sa automaticky nestávate nadľuďmi

Opäť v tomto posledné 4 roky negatívne dominovali poslanci za ČV. Na rokovaniach obecného zastupiteľstva mi hlasovaním odobrali slovo, keď som (slušne) poukazoval na zjavné nedostatky konania vedenia obce (napr. "zabudnutá" refakturácia nesprávne uhradených nákladov, vypúšťanie obsahu kanalizácie do poľa). "Nadľudia" nepatria do obecného parlamentu, lebo si neuvedomujú svoje poslanie a netušia, čo sa vlastne to stalo tým, že boli zvolení...

  • Nie je predsa problém vytvoriť na obecnom webe sekcie venované poslancom, kde si každý poslanec môže zverejnovať poslanecké "úradné" hodiny, či stretnutia s občanmi.

Každý poslanec by mal mať zároveň právo (a povinnosť) pravidelne publikovať v obecných médiách (obecný časopis, web stránka, facebook) akýkoľvek svoje názory - aj kritické. Nedávno sme boli svedkami neuveriteľného zasahovania do slobody slova zo strany pani Jonášovej, ktorá sa v rozpore so zákonom, zdravým rozumom a etikou rozhodla cenzurovať obsah Chorvatana a vyberať, ktorý článok (poslanca) bude publikovaný a ktorý nie. Zúfalé!

A záverom pripájam môj pohľad k neúčasti poslancov na zasadaniach - tieto dve tvoje vyjadrenia vo mne zarezonovali:

  • Boli sme svedkami zvláštneho zdôvodňovania, prečo sa poniektorí poslanci nezúčastnili zasadnutí Obecného zastupiteľstva. Vraj sa nekonali vo vopred schválených termínoch.
  • A najmä, neskrývajte svoje hlasovanie a názory - keď už konáte ako konáte. Svet nie je čiernobiely, tak vecne diskutujte v prospech obce, v prospech občana.

Áno, svet nie je čiernobiely.
"Oficiálne" zdôvodnenie bolo o uznesení OcZ, ktorým si poslanci určili termíny zasadnutí. Je otázne, načo takéto uznesenie poslanci prijali? Mimoriadne zasadnutie OcZ zákon nepozná. Súhlasím, že niekedy je potrebné zvolať zasadnutie aj mimo tých naplánovaných.

Samozrejme existuje aj "neoficiálne" zdôvodnenie - také, ktoré v danom čase dotknutí poslanci publikovať nechceli (nemohli) a bolo hlavným dúvodom konania poslancov. Treba sa ich na to opýtať. Možno to v predvolebnej diskusii vysvetlia. Ja tie dôvody poznám a považujem ich za legitímne, nakoľko týmto konaním ochraňovali záujmy veľkej skupiny obyvateľov obce. 

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby