CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Po rokovaní Obecného zastupiteľstva obce Chorvátsky Grob (OcZ Obce Ch. Grob) dňa 19.6. 2018 je podľa môjho hodnotiaceho úsudku zrejmé, že jeho priebeh a aj spôsob spolupráce členov orgánov Obce Ch. Grob sa stanú, resp. už sa aj stali zdrojom účelovo vyrábaných konfrontácií medzi skupina obyvateľov Obce Ch. Grob.  Príčinou, resp. tým zdrojom konfrontácií nie je samotné zasadanie OcZ Obce Ch. Grob. Ide podľa mňa o dôsledok množstva neriešených, resp. nie celkom dobre a vhodne riešených problémov Obce Ch. Grob, ktoré jej obyvateľov zaujímali a aj zaujímajú, pričom k niektorým z týchto problémov dostávajú cez rôzne informačné zdroje rozdielne až rozporné informácie.

Tento príspevok bude opäť patriť k tým obsiahlejším, pretože okrem odkazu na uvedenie faktov musí obsahovať aj vymedzenie pohľadu na používanie niektorých pojmov niektorými obyvateľmi a až v závere je uvedený obsah návrhu, resp. žiadosti MCST, a.s. o odpredaj pozemku par. č. 1656/627.

Pán Robert Kaffan uverejnil na FB stránke Chorvátsky Grob - občianska komunita dňa 17.6. 2018 tento príspevok, ktorým reagoval na uznesenie z Komisie pre územný rozvoj a plánovanie, ktorá odporučila prerokovať návrh MCST, a.s. na spätný odpredaj pozemku par. č. 1656/627 v lokalite PROMCEN. V diskusii k jeho príspevku boli uvedené rôznorodé názory, pričom okrem mojej diskusie s pánom Kaffanom bolo najviac priestoru v tej diskusii venované výmene názorov ku opakovane prezentovaným nepravdivým vyjadreniam niektorých členov FB skupiny (aktuálne pani Dominika Cibulková a pán Gábor Bungyi).

Z dôvodov, uvedených v predchádzajúcich častiach tohto blogu, považujem za potrebné predložiť k súvisiacej problematike verejnosti jednak návrh MCST, a.s., ktorý bol predložený všetkým členom orgánov Obce Ch. Grob, ale zároveň aj komentár k opätovnému používaniu pojmov ako "verejný záujem", "záujem obce" alebo "výhodnosť/nevýhodnosť spätného predaja".

Na moju otázku, čo mi vie vysvetliť, čo myslí pod pojmom "záujem obce", mi pán Kaffan odpovedal, že "Záujmom obce je vlastniť v časti Čierna Voda pozemok, ktorý by jej umožnil na ňom vybudovať obecné priestory slúžiace na kultúru, administratívu alebo hocičo iné, napr. obecné nájomné byty, skladové priestory, garáže pre budúcu obecnú políciu a pod."

Zopár poznámok k pojmom "verejný záujem" a "záujem obce".

Aktuálne sa nebudem vracať do minulosti a dokazovať viacero konaní z mojej strany, ktoré boli mojim vyjadrením konkrétnej podpory verejného záujmu, čomu sa ale z určitých dôvodov budem musieť v určitých súvislostiach v blízkej dobe venovať. Pred týmto a aj ďalšími blogmi si iba dovoľujem uviesť zopár odkazov na ustanovenia zákonov SR.

Svojho času ma v nejakej polemike v Anonymke v rámci predvolebnej kampane v roku 2014 jeden obyvateľ obce vyzval k tomu, aby som uviedol svoj názor, resp. definíciu pojmu "verejný záujem" ako súčasť vtedajšej teoretickej úvahy o údajnej rozdielnosti môjho chápania toho pojmu. Tak, ako vtedy, tak ani teraz si nedovolím pridať, resp. operovať nejakou svojou definíciou pojmov ako "verejný záujem" a//alebo "záujem obce", pretože na tom nemám potrebný mandát, resp. oprávnenie a ani si také právo neprisvojujem. Na druhej strane, ak pojmom "verejný záujem", resp. "záujem obce" operuje niekto pri posudzovaní môjho návrhu na odpredaj pozemku par. č. 1656/627, tak považujem za svoje právo k tejto téme zaujať svoje stanovisko a vysvetliť si vzájomné pozície.

Dovolím si v prvom rade prezentovať stále tie isté argumenty, ktoré som celý čas používal a aj naďalej budem používať. Tieto argumenty vychádzajú z preambuly zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení a následne vo vzťahu na ochranu verejného záujmu aj zo zákona č. 357/2004 Z.z. o ochrane verejného záujmu pri výkone verejných funkcií, označovaný ako zákon o konflikte záujmov.

Takže aké je vlastne vymedzenie pojmu "verejný záujem", čiže pre podmienky obce niečo ako "záujem obce"?

V zákone č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení je v jeho § 1 Základné ustanovenia uvedené :

(1) Obec je samostatný územný samosprávny a správny celok Slovenskej republiky; združuje osoby, ktoré majú na jej území trvalý pobyt.1) Obec je právnickou osobou, ktorá za podmienok ustanovených zákonom samostatne hospodári s vlastným majetkom a s vlastnými príjmami.

(2) Základnou úlohou obce pri výkone samosprávy je starostlivosť o všestranný rozvoj jej územia a o potreby jej obyvateľov. Obci pri výkone samosprávy možno ukladať povinnosti a obmedzenia len zákonom a na základe medzinárodnej zmluvy.1a)

V zákone č. 357/2004 Z.z. o konflikte záujmov je v § 3 Základné pojmy uvedené :

(1) Verejný funkcionár je na účely tohto ústavného zákona každý, kto vykonáva funkciu uvedenú v čl. 2 ods. l. Na účely čl. 7 a 8 a na účely konania, ak sa porušili povinnosti podľa čl. 7 a 8, sa osoba, ktorá vykonávala verejnú funkciu, považuje za verejného funkcionára aj v období jedného roka odo dňa skončenia výkonu verejnej funkcie.

(2) Verejný záujem na účely tohto zákona je taký záujem, ktorý prináša majetkový prospech alebo iný prospech všetkým občanom alebo mnohým občanom.

(3) Osobný záujem na účely tohto zákona je taký záujem, ktorý prináša majetkový prospech alebo iný prospech verejnému funkcionárovi alebo jemu blízkym osobám.

(4) Rozpor záujmov na účely tohto zákona je skutočnosť, keď verejný funkcionár pri výkone svojej funkcie uprednostní osobný záujem pred verejným záujmom.

Z doteraz uvedeného vyplýva, že "verejný záujem" a/alebo "záujem obce" sa majú v prvom rade starať verejní funkcionári, ktorí by nemali uprednostňovať svoj osobný záujem, resp. ani záujem s nimi spriaznených osôb/subjektov nad verejný záujem.  Môžeme ešte polemizovať o tom, aby bol ten "verejný záujem" presadzovaný verejným funkcionárom efektívne a aby nebol na neprospech nejakej skupiny obyvateľov preferovaním inej skupiny obyvateľov.

Ja osobne a aj MCST, a.s. sa naopak môžem verejných funkcionárov pýtať, prečo sa v potrebnej miere nevenujú plneniu základnej úlohy obce pri výkone samosprávy, ktorou je starostlivosť o všestranný rozvoj jej územia a o potreby jej obyvateľov. A to začínam týmto príspevkom dôsledne robiť s dôrazom na slovo, resp. význam pojmu "všestranný rozvoj jej územia".

Podklady ku žiadosti MCST, a.s. o odpredaj pozemku obce par. č. 1656/627 sú uvedené v príspevku "Spätný odpredaj pozemku par. č. 1656/627."

Počet zobrazení: 393

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby