CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Príspevok diskutujúceho " GROBAN " z Anonymky zo 16.12.2017

GROBAN 16.12.2017 22:57:57
DO POZORNOSTI o našom spolurodákovi

www.teraz.sk/magazin/papez-frantisek-vymenoval...sa/296855-clanok.html

Vatikán/Bratislava 8. decembra (TASR) - Pápež František povýšil apoštolského prefekta Azerbajdžanu dona Vladimíra Feketeho do hodnosti biskupa. Niekdajší provinciál slovenských saleziánov bude ako biskup, ktorého titulárnym sídlom je Municipa, stáť na čele Apoštolskej prefektúry Azerbajdžanu. Tá zahŕňa celé územie kaukazskej krajiny a tvorí ju zatiaľ jediná farnosť v hlavnom meste Baku.

TASR o tom informoval hovorca Saleziánov dona Bosca Rastislav Hamráček.

ThLic. Vladimír Fekete SDB (* 11. augusta 1955) pochádza z Chorvátskeho Grobu. Vyštudoval matematiku a geológiu na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, no medzitým tajne vstúpil do noviciátu rehole Saleziánov dona Bosca a 15. februára 1975 zložil prvé rehoľné sľuby. Po tajných štúdiách teológie ho 30. januára 1983 v Berlíne vysvätil za kňaza kardinál Joachim Meisner. Do roku 1989 pracoval ako geológ v Spišskej Novej Vsi a v tajnosti apoštolsky pracoval s mládežou. Po roku 1989 zastával úlohu direktora saleziánskej komunity študentov teológie v Levoči, od roku 1993 bol šesť rokov provinciálnym vikárom slovenských saleziánov. Licenciát z teológie dosiahol na Katolíckej univerzite v Lubline v roku 1999. V období 1999-2005 bol provinciálom saleziánov na Slovensku, následne v rokoch 2006-2009 pôsobil v úlohe magistra novicov.

Dňa 5. novembra 2009 ho pápež Benedikt XVI. vymenoval za predstaveného katolíckej misie v Azerbajdžane. Keď bola misia 4. augusta 2011 povýšená na Apoštolskú prefektúru Azerbajdžanu, Vladimír Fekete sa stal jej prvým apoštolským prefektom. V tejto úlohe privítal v októbri 2016 v Baku na apoštolskej návšteve Svätého Otca Františka. Ten ho 8. decembra 2017 povýšil na biskupa.

Vymenovanie Vladimíra Feketeho za biskupa je pre katolícku komunitu v Azerbajdžane osobitne radostné, pretože prichádza práve na slávnosť Nepoškvrneného počatia Panny Márie, ktorej je zasvätený jediný kostol v krajine.

Apoštolská prefektúra Azerbajdžan vznikla v roku 2011 ako prítomnosť katolíckej cirkvi na území Azerbajdžanu, pričom zahŕňa celé územie krajiny a tvorí ju jediná farnosť. Sídlom prefektúry je hlavné mesto Baku, kde sa nachádza Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie, jediný rímskokatolícky chrám v celom Azerbajdžane. Na čele prefektúry stojí apoštolský prefekt, ktorý podlieha priamo rímskemu pápežovi. Je ním slovenský salezián Mons. Vladimír Fekete.

Katolícku farnosť v Azerbajdžane tvoria prevažne veriaci prisťahovalci alebo zamestnanci zahraničných firiem. Farnosť je od roku 2000 zverená slovenským saleziánom, v súčasnosti tam pôsobí šesť saleziánov-kňazov a dvaja saleziáni-laici. V Baku majú svoje komunity aj slovenské sestry saleziánky a tiež sestry Misionárky lásky, ktoré založila sv. Matka Tereza. V máji 2002 navštívil krajinu pápež sv. Ján Pavol II., po jeho návšteve v Baku postavili Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie, ktorý posvätili v roku 2007. Podľa pradávnej tradície ohlasoval kresťanstvo na území dnešného Azerbajdžanu apoštol sv. Bartolomej.

Počet zobrazení: 275

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby