CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

Mgr. Ferdinand Turinič, kandidát na starostu, odpovedá na otázky

Vážený pán Kolčák

Dovoľte mi zareagovať na Vaše otázky, ktoré ste mi adresovali pred časom ako kandidátovi na starostu. Na odpovede som si nechával čas najmä kvôli oficiálnemu začiatku kampane, ale hlavne som musel venovať veľké množstvo práce a času pri príprave všetkých aktivít, ktoré súvisia s mojou kampaňou.

Ako ste už mali možnosť zistiť, odpovede nielen na Vaše otázky môžete Vy aj návštevníci tohto servera nájsť na mojej stránke www.starostaturinic.sk, aj keď by možno ešte stálo za to doplniť odpoveď na druhú otázku a
trošku pozmeniť okruh priorít.

1. Aké sú podľa vás najzávažnejšie aktuálne problémy obce a ako ich plánujete riešiť v prípade vášho zvolenia?

Medzi tie fakt najzávažnejšie, s ktorými rátam prednostne, sú: doprava, bezpečnosť, škôlka a školu pre Čiernu Vodu a ich rozšírenie pre Chorvátsky Grob, poskytovanie služieb pre občanov, práca s mládežou a pre seniorov. Viac nájdete na spomenutej stránke www.starostaturinic.sk kde je zverejnená aj naša Listina záväzkov, ktorá obsahuje zoznam záväzkov vo forme úloh pre budúce Obecné zastupiteľstvo.

2. Aké vidíte pozitíva a negatíva projektu Triblavina (SPARK CITY) pre obec?

Pozitíva projektu SPARK-City vidím najmä vo vytvorení veľkého rozsahu občianskej vybavenosti a tiež vznik dosť veľkého počtu nových pracovných miest, ďalej vznik rozsiahlych upravených zelených plôch vo forme parku vyššej kvality, upravenie toku odvodňovacieho kanála Čierna Voda, ale najmä vyriešenie napojenia celej lokality
na diaľnicu Bratislava – Senec – Trnava. Dokonca musím skonštatovať, že pomer zelených plôch na počet obyvateľov na celom projekte je lepší, než v prípade mnohých, už dávnejšie zastavaných lokalít v Čiernej Vode. Pritom spomínané pozitíva, najmä vznik upravených zelených plôch, cestnej infraštruktúry a upravenie vodného toku sa budú realizovať skôr, než výstavba bytových domov.

Čo sa týka negatív, tie v prvom rade nevyplývajú zo samotného projektu SPARK-City, ale skôr z toho, že oproti Územnému plánu BSK, ktorý odštartoval veľmi intenzívny rozvoj výstavby nielen individuálnych rodinných domov, ale aj celých veľkých zón aj s bytovými domami, nebola vopred realizovaná výstavba vyššej infraštruktúry, a to najmä dopravná. Druhým negatívom je, že aj keď Územný plán BSK odštartoval spomínanú intenzívnu výstavbu v mnohých zónach jednotlivých obcí, problematika celkovej urbanizácie nebola riešená v rámci lokalít BSK ako celok práve pre lokalitu východnej zóny BSK. Na rozdiel od mnohých vášnivých kritikov nepovažujem za výrazné negatívum počet obyvateľov v tejto novej lokalite. Ak totiž ako obec ustrážime dodržanie podmienky, že najskôr bude dopravná infraštruktúra a až potom bude nasledovať výstavba, tak ľudia z Čiernej Vody a z Chorvátskeho Grobu nebudú s ľuďmi z tejto lokality prichádzať do kontaktu častejšie, než s ľuďmi z iných obcí regiónu smerom na Pezinok.

2. Voľný časový priestor (video, alebo iný ľubovoľný odkaz)

Pôvodne som súhlasil s nahratím videoodkazu, no pre časové zaneprázdnenie som sa rozhodol využiť možnosť osloviť na tomto mieste všetkých obyvateľov Chorvátskeho Grobu bez rozdielu ich názorov, pôvodu, príslušnosti, či sympatií k niektorým z kandidátov.

Rešpektujem, ak má niekto iný názor. Veď zo vzájomného vyjasňovania postojov a diskusií vznikajú tie najlepšie riešenia. Som človek, ktorý má záujem ľudí spájať. Situácia v predvolebnom období však vyniesla na povrch veľa konfrontácií, osobných útokov. Často neobjektívnych a neférových. To aj nás v mojom volebnom tíme prinútilo venovať podstatne viac času a priestoru problému, prečo sa niekto snaží rozdeľovať obyvateľov v obci Chorvátsky Grob na viac či menej nepriateľské skupiny občanov, ktoré sa už pomaly nevedia zjednotiť na ničom. Prezentujú sa takými nenávistnými reakciami najmä na internetových stránkach, až to v nás vyvoláva obavy, či budú niektorí z kandidátov v prípade zvolenia spôsobilí spolupracovať s niekým iným, než s ľuďmi iba zo svojej kandidátky. Preto chceme v ďalších dňoch a týždňoch venovať na niektorých našich stretnutiach priestor aj otvoreným diskusiám tvárou v tvár s kandidátmi z iných skupín, aby sme nediskutovali iba anonymne, alebo dokonca cez nejakých ľudí v pozadí cez internet. Chceme spolu s našimi kandidátmi otvorene prezentovať naše predstavy a plány, nech aj ostatní podrobia svoje predstavy o „robení komunálnej politiky“ v Chorvátskom Grobe občanom tejto obce.

Preto som vyzval prostredníctvo tohto servera a tiež na mojej stránke všetkých kandidátov na starostu, ale môžu to byť aj kandidáti na poslancov z ich zoskupení, na otvorenú diskusiu. Najskôr na stretnutí v sobotu 13.11.2010 v OC Monar, v pube od 15:00. To už máme za sebou a napriek malej účasti zo strany občanov splnilo svoj účel. Predovšetkým v tom, že si kandidáti na starostu vymenili názory na niektoré problematické záležitosti a zároveň odpovedali aj na viaceré otázky občanov.

Výzva na otvorenú diskusiu však zostáva v platnosti aj naďalej a verím, že sa ešte podarí priblížiť si niektoré predstavy nielen s kandidátmi, ale aj s občanmi.

Počet zobrazení: 984

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

Komentár osoby Ferdinand Turinič o November 17, 2010 na 11:04am
Pán Magál.
Škoda, že ste si na otvorenú diskusiu nenašli čas 13.11. 2010 v pube v OC MONAR zoči-voči aj za účasti kolegov z Občianskeho združenia, možno by ste tak mali odpovede z prvej ruky.
Začnem tým údajným telefonátom. Je to nedorozumenie a nepresnosť, ktorú zrejme spôsobil u pána Žiaka ten tlak, čo navodilo Občianske združenie aj s Vašim prispením okolo projektu na Triblavine. Ja som niekoľko dní pred zastupiteľstvom viackrát telefonoval s Jánom Figeľom, pretože cez našu poslankyňu Žitňanskú prejavil záujem o tento medializovaný problém. Je to celkom logické, lebo mu doprava patrí do kompetencie. Odporučil mi len, aby sme boli opatrní a ja som to tak v rámci debaty spomenul aj Ľubovi Žiakovi. Zrejme sa nevyjadril celkom presne, keď chcel povedať niečo k tomu, aký tlak je na obecné zastupiteľstvo vyvíjaný zo všetkých strán. Nakoniec, kto pozval na rokovanie ďalších poslancov, televízne štáby a ďalších zástupcov médií? Bolo to len kvôli tej Triblavine, alebo sa robil tlak na zastupiteľstvo aj kvôli iným veciam, napr. kvôli ihrisku?
Budem pokračovať tým straníckym tlakom. Nuž, my v KDH to máme inak zariadené, ako tí v KSČ. Mňa chodia stranícki kolegovia ministri podporiť nie prázdnou účasťou na mítingoch, ale chodia sa vyjadrovať k veciam a riešeniam pre našu obec. Tak to bude aj s ministrom Figeľom, ktorý príde dnes o 15. hodine do Chorvátskeho Grobu a dúfam povie občanom dôležité veci k doprave v obci a okolo diaľnice. A možno aj k tomu zrkadlu v zákrute pri Bizmayeri, čo malo byť už dávno nainštalované.
Ak mi stihnete dnes do 15. hodiny prezradiť, aké svoje záujmy majú moji stranícki šéfovia v Chorvátskom Grobe, tak sa pokúsim byť voči nim imúnny. Lebo ja veru o žiadnych zatiaľ neviem.
Straníckemu tlaku sa dá odolať, ak má človek charakter. Ak ale človek charakter nemá, tak má problém odolať aj tlaku vo vlastnej hlave.
Komentár osoby Slavomír Magál o November 16, 2010 na 10:45pm
V rámci otvorenej diskusie by som predsa len rád vedel ako to bolo s tým telefonátom od Figeľa pred hlasovaním o Triblavine. Verejne o ňom informoval Luboš Žiak na zasadnutí zastupiteľstva a je to aj na videozázname. Takže telefonoval Vám Figeľ pred schôdzou a nabádal Vás, ako máte hlasovať, alebo nie? Ak Vám netelefonoval, tak prečo by bol Žiak klamal? Môžete byť ako pracovník straníckeho aparátu imúnny voči tlakom svojich vyšších orgánov, ktoré majú podľa všetkého svoje záujmy aj na území našej obce?

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby