CHORVATANIA

Komunita obyvateľov a sympatizantov obce Chorvátsky Grob

6.12.2016 okrem Mikuláša bolo aj v pláne riadne naplánované obecné zastupiteľstvo. Bude iba Mikuláš, čo aspoň ponechá tento deň nepoznačeným ľudskou arogantnosťou a hlúposťou.
Zastupiteľstvo sa odkladá až na 14.12.2016, lebo starosta po svojom prvom paškvile rozpočtu zavesil 29.11.2016 na úradnú tabuľu "vylepšenú" verziu s odôvodnením, citujem : "zverejňujem nový návrh rozpočtu, kde boli zapracované zmeny z titulu zmeny zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy ako aj informácie dostupné z ministerstva financií o prognózach vývoja štátneho rozpočtu, ktoré majú vplyv na výšku podielových daní".

K veci si dovolím pridať tri postrehy.

postreh 1 - len pred nedávnom starosta kritizoval neúčasť poslancov na riadne zvolanom zastupiteľstve, čo dnes robí sám a robí to pre svoju vlastnú neschopnosť včasne zabezpečiť tu najpodstatnejšiu vec pre obec, čím je rozpočet. Kritiku na svoju osobu určite na webe nenapíše. Je otázne, s ohľadom sa na blížiace vianočné sviatky, ako flexibilne budú na zmenený termín zastupiteľstva vedieť zareagovať poslanci. Môže nastať aj situácia, že zastupiteľstvo sa neuskutoční, lebo aj poslanci sú ľudia. Budem rád, ak komentáre proti poslancom potom zohľadnia fakt, že na poslednú chvíľu si dobrý hospodár veci nenecháva.
Iba perlička k tomu - v zmysle zákona mal byť aj taký "záverečný účet za rok 2015" už pol roka schválený a stále nie je, lebo až teraz ho starosta predkladá do zastupiteľstva!!!

postreh 2 - prerobený Benčíkov rozpočet nespĺňa už tretí rok po sebe zákonnú formu, ako má rozpočet vyzerať.
K samotným položkám v rozpočte po konzultácii s viacerými odborníkmi môžem uviesť, že v rozpočte sú započítané a zohľadnené čísla, ktoré nemajú oporu v skutočnostiach, ani v prognózach ani v rozpočtových pravidlách verejnej správy, o ktorých samotný starosta píše. O ktoré sa jedná, to sa starosta dozvie priamo v deň zastupiteľstva, nakoľko mal tak málo ochoty otvorene komunikovať, že poslancom zamedzil na stretnutie prizvať odborníkov a nám verejnosti to predhodil ako holú kosť.
Prijať takýto rozpočet si musia poslanci dobre zvážiť. Jeho neprijatie nebude o ich neschopnosti, ale o neschopnosti toho, kto ho takýto pripravil aj so všetkými vyplývajúcimi súvislosťami. Svoj postreh píšem už dnes, aby tí, ktorí sa budú mať potrebu navážať do poslancov, si dali tú námahu a vopred si veci pozreli a zamysleli sa.

postreh 3 - posunom zastupiteľstva mimo schváleného termínu starosta zamedzí prelomiť svoje veto ku svojmu platu. 14.12. už nič nehrozí.
Je smutné, že starosta voči sebe nedokáže prijať ani tú najmenšiu sebareflexiu v podobe odobratia prémií, nakoľko stav v akom sa dnes nachádzame, tu ešte nebol.
Poddimenzovaný úrad, v ktorom starí a skúsení zamestnanci odchádzajú (presnejšie sú týmto spôsobom vyhodení) a ich prácu preberajú firmy, prípadne máme zamestnankyňu, ktorá v pohode scudzí obecné peniaze a namiesto postihu voči nej na to doplatia iné pracovníčky, pričom dotknutej zamestnankyni sa zvýši plat, rovnako obmedzenie komunikácie starostom k poslancom, o obyvateľoch ani nehovoriac, sa stali našou súčasťou.
O kvalite realizovaných projektoch alebo o prvoplánových riešeniach bez finančného krytia nehovoriac. Starostov vzťah k demokracii sme si tu už mnohí odskúšali.

Dnes emócie prevládajú nad faktami. Snáď ale trocha zdravého rozumu v nás ešte ostalo ....

Počet zobrazení: 252

Komentár

Komentáre môžu pridávať iba členovia CHORVATANIA.

Pripojte sa k sieti CHORVATANIA

© 2024   Created by Štefan Sládeček.   Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby